Η επιστροφή στο γραφείο «σκοντάφτει» στον πληθωρισμό

Μεγάλες εταιρείες παρατείνουν το μέτρο της τηλεργασίας λόγω της ακρίβειας

Οταν η εταιρεία ασφάλειας λογισμικού KnowBe4 άρχισε να σκέπτεται να ζητήσει από το προσωπικό της να επιστρέψει στο γραφείο, τα στελέχη της ήξεραν ποια θα ήταν τα προβλήματα που θα απασχολούσαν τους υπαλλήλους: η μείωση της ευελιξίας και ο χρόνος που θα έχαναν στη μετακίνηση. Στη συνέχεια όμως, τους τελευταίους μήνες έχει προστεθεί ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί τους υπαλλήλους: η αύξηση του κόστους της βενζίνης και του φαγητού ιδιαιτέρως κοντά στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας που βρίσκεται σε περιοχή με υψηλό πληθωρισμό.

Οι υπάλληλοι άρχισαν να ανταλλάσσουν μηνύματα και να συμβουλεύουν ο ένας τον άλλον πού μπορούν να βρουν φθηνότερη βενζίνη. Η εταιρεία προσπάθησε να τους διευκολύνει προσφέροντας δωρεάν μικρογεύματα. Ορισμένοι υπάλληλοι, όμως, πιέστηκαν από τα πρόσθετα έξοδα, μεταξύ άλλων και εκείνα για μπέιμπι σίτερ, και είπαν στους προϊσταμένους τους ότι προτιμούν να συνεχίσουν την εργασία τους από το σπίτι. Τον Ιανουάριο, η KnowBe4 ανακοίνωσε στους περίπου 1.500 υπαλλήλους της ότι οι περισσότεροι μπορούν να συνεχίσουν την τηλεργασία επ’ άπειρον. Το ίδιο έκανε και η εταιρεία τεχνολογίας εκπαίδευσης Cambium Learning Group, που ανακοίνωσε στους περίπου 2.300 υπαλλήλους της από τον Δεκέμβριο ότι μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν την τηλεργασία. Ανοιξε, ωστόσο, τα γραφεία της για όσους επιθυμούν να προσέλθουν.

Το κόστος μιας συνήθους ημέρας στο γραφείο, μετακίνηση, καφές και ένα γεύμα, είναι πολύ υψηλότερο τώρα απ’ όσο ήταν πριν από δύο χρόνια.

Η Ερικα Λανς, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινων πόρων στην KnowBe4, επισημαίνει πως αν οι εργοδότες πουν «κοιτάξτε, πρέπει να έρθετε στο γραφείο και να ξοδεύετε τον μισθό σας σε βενζίνη και φαγητό στο γραφείο», οι υπάλληλοι θα πουν «δεν συμφέρει, είναι πολύ ακριβό όλο αυτό». Τα σχέδια των επιχειρηματιών να συγκεντρώσουν και πάλι το προσωπικό τους στο γραφείο, που ήδη προσέκρουαν στους φόβους για τη μετάδοση του κορωνοϊού καθώς και στις απαιτήσεις που έχουν αποκτήσει οι υπάλληλοι, έρχονται τώρα σε σύγκρουση και με την πραγματικότητα του πληθωρισμού. Το κόστος μιας συνήθους ημέρας στο γραφείο, μετακίνηση, καφές και ένα γεύμα, είναι πολύ υψηλότερο τώρα απ’ όσο ήταν όταν έκλεισαν τα γραφεία πριν από δύο χρόνια. Οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί ραγδαία και εξακολουθούν να αυξάνονται. «Είναι η τέλεια καταιγίδα», τονίζει η Μπέκι Φρανκιβίτζ, Αμερικανίδα πρόεδρος του διεθνούς ομίλου ανεύρεσης προσωπικού ManpowerGroup, και διερωτάται «ακόμη κι αν είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στα γραφεία μας, μπορούμε πραγματικά να αντέξουμε το κόστος για κάτι τέτοιο;». Και την ίδια στιγμή οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τα αιτήματα των υπαλλήλων τους που ζητούν είτε να συνεχίσουν την τηλεργασία είτε να πάρουν αύξηση.

 

Οι ελλείψεις υπαλλήλων έχουν υπαγορεύσει κάποιες αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίες, ωστόσο, δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι τον πληθωρισμό. Ορισμένες επιχειρήσεις δηλώνουν πως σχεδιάζουν να δώσουν αυξήσεις αναγνωρίζοντας πως οι υπάλληλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν έντονο πρόβλημα. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου OrderMyGear τριπλασίασε προσφάτως τον προϋπολογισμό της για τη μισθοδοσία σκοπεύοντας να αυξήσει τους μισθούς. Αλλες επιχειρήσεις δηλώνουν πως δεν έχουν ακόμη προσαρμόσει τους μισθούς στον πληθωρισμό, καθώς περιμένουν να δουν αν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές. Αλλά όσες επιμένουν πως οι υπάλληλοί τους πρέπει να εγκαταλείψουν την ευελιξία της τηλεργασίας και να επιστρέψουν, αντιμετωπίζουν εντεινόμενες πιέσεις για να δώσουν αυξήσεις.

Οπως τονίζει η κ. Μπέκι Φρανκιβίτζ, «η τηλεργασία άρχισε ως μέτρο ασφάλειας και τώρα εξελίσσεται σε μέτρο μείωσης του κόστους». Η ίδια τονίζει πως ορισμένες επιχειρήσεις άρχισαν να προσφέρουν στο προσωπικό τους προπληρωμένες κάρτες βενζίνης, κουπόνια για τα μέσα μεταφοράς ή δυνατότητα κοινής μετακίνησης με το ίδιο μέσο. Και τονίζει πως πριν από μερικούς μήνες το επιχείρημα των υπαλλήλων ήταν «δεν θέλω να μετακινηθώ προς την εργασία μου», αλλά τώρα έχει μετατραπεί σε «δεν μπορώ να αντέξω το κόστος της μετακίνησης προς την εργασία μου». Και δεν είναι μόνο το κόστος της μετακίνησης, αλλά και των γευμάτων στην εργασία. Πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας τεχνολογίας Square παρουσίασε εκτενώς την αύξηση του κόστους των γευμάτων εργασίας που κατά μέσον όρο φθάνει στο 18% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Τα σάντουιτς είναι κατά 14% ακριβότερα και οι σαλάτες κατά 11% ακριβότερες.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ