Η Fed των ΗΠΑ αυξάνει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης

Newsroom
Newsroom

Τι σημαίνει για την Ευρώπη

Την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, 0,25% αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη σκιά των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Πλέον το επιτόκιο του δολαρίου διαμορφώνεται στο 5%.

Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή που αρχικά αναμενόταν καθώς πριν τις εξελίξεις στη silicon valley bank και την Credit Suisse οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα αυξάνονταν κατά 50 μονάδες βάσεις 0,50%. Έτσςι η FED φαίνεται ότι επέλεξε τη «σολομώντεια» λύση να συνεχίσει μεν την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, μειώνοντας όμως στο μισό το απόλυτο ύψος ανόδου.

Πλέον οι αγορές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου όπου ο επικεφαλής της FED κ. Πάουελ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις και ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει αν η σημερινή αύξηση θα είναι και η τελευταία σε αυτό τον κύκλο ανόδου.


Αντίστοιχα η κίνηση της FED αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στην Ευρώπη, επηρεάζοντας την πολιτική και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία παραδοσιακά ακολουθεί τις ΗΠΑ όσον αφορά στη νομισματική της πολιτική.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ