ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

INKA12: Άμεση η ανάγκη δίκαιης λύση για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

"Η νέα ρύθμιση διατηρεί ανισότητες και μεταφέρει τον συναλλαγματικό κίνδυνο στους δανειολήπτες" σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών 12

Ινστιτούτο Προστασίας Καναταναλωτών 12, Δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου
Photo Credits: @ΙΝΚΑ12

Την άμεση ανάγκη νέας νομοθετικής παρέμβασης για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών 12, τονίζοντας ότι η νέα ρύθμιση "διατηρεί ανισότητες και μεταφέρει τον συναλλαγματικό κίνδυνο στους δανειολήπτες".

Αναλυτικότερα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στα γραφεία του ΙΝΚΑ12, ύστερα από κάλεσμα του Προέδρου του ΙΝΚΑ12, με την Επιτροπή ΙΝΚΑ12 για το Ελβετικό Φράγκο, εξετάστηκαν διεξοδικά οι εξελίξεις σχετικά με τη νέα ρύθμιση και αποφασίστηκε η ανάληψη άμεσων θεσμικών πρωτοβουλιών για την ουσιαστική και οριστική επίλυση του προβλήματος.

(Η νέα ρύθμιση του άρθρου 128 Ν. 5264/2025, που ενεργοποιήθηκε στις 19/02/2026, δεν δίνει ουσιαστική λύση, καθώς διατηρεί ανισότητες και μεταφέρει τον συναλλαγματικό κίνδυνο στους δανειολήπτες. Υπενθυμίζεται ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει ήδη επισημάνει ελλιπή ενημέρωση των δανειοληπτών και έχει προτείνει λύση αναδιάρθρωσης με ισοτιμία 1€ / 1,40 CHF, χωρίς ανταπόκριση από τις τράπεζες.)

Για τον λόγο αυτό, καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νέα νομοθετική παρέμβαση, πριν δημιουργηθούν νέες κοινωνικές, οικονομικές και νομικές αδικίες.

  • ΖΗΤΟΥΜΕ:
    Άμεση τροποποίηση του νόμου και κατάργηση του διαχωρισμού των δανειοληπτών σε κατηγορίες βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  • Ρύθμιση των δανείων με αναδρομικό επανυπολογισμό από την ημερομηνία εκταμίευσης και οριζόντια μετατροπή όλων των δανείων από ελβετικό φράγκο σε ευρώ με ισοτιμία 1,40, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, χωρίς υποχρεωτική παραίτηση από δικαστικές διεκδικήσεις ή ένδικα μέσα.
  • Άμεση αναστολή όλων των καταδιωκτικών μέτρων έως την ψήφιση νέας, δίκαιης και βιώσιμης νομοθετικής ρύθμισης.

Παράλληλα τίθεται ένα σαφές και αμείλικτο ερώτημα:
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες αρνούνται να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου εφαρμόστηκαν λύσεις που προστάτευσαν τόσο τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και την κοινωνική δικαιοσύνη;

Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει άμεσα την ευθύνη και να δώσει οριστική λύση. Η καθυστέρηση δεν είναι πλέον επιλογή. Ζητούμε άμεση πολιτική απόφαση και νομοθέτηση μίας δίκαιης, βιώσιμης και οριστικής λύσης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, έως ότου αποφανθεί και ο Άρειος Πάγος επί των αναιρέσεων που έχουν ήδη εκδικαστεί ενώπιόν του.

Στηρίζουμε ουσιαστικά – Συμμετέχουμε δυναμικά! Δίνουμε το θεσμικό "παρών" στη μεγάλη Συγκέντρωση-Καταγγελία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Ελβετικού Φράγκου "Συσπείρωση & Δράση"
Όλοι μαζί την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών, Νίκης 7-Σύνταγμα.

Η διεκδίκηση της δίκαιης λύσης είναι κοινός αγώνας!»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση