Λαγκάρντ: «Τα επιτόκια είναι ό,τι καλύτερο έχει η ΕΚΤ στην εργαλειοθήκη της»

Newsroom
Newsroom

Η επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε της κυβερνήσεις να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους

Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί το καταλληλότερο εργαλείο που έχουμε για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ, επανέλαβε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ  σε εκδήλωση του IIF στην Ουάσιγκτον.

«Το παραδοσιακό επιτόκιο… υπό τις παρούσες συνθήκες είναι το πιο αποτελεσματικό, το πιο κατάλληλο μέσο που έχουμε στην εργαλειοθήκη μας» τόνισε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η η Ευρώπη δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύφεση.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε για μία ακόμα φορά ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο πρέπει να «συνεργαστούν» αντί να «συντονιστούν» και ότι πρέπει να κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις τους έχουν συνέπειες που διαχέονται και σε άλλες οικονομίες. Υπογράμμισε επίσης, ότι τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να στοχεύουν στη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

Νέες αυξήσεις

Προ ημερών η κ. Λαγκάρντ  έστειλε σαφές σήμα για πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων,  προκειμένου το συμβούλιο να βεβαιωθεί πως οι πληθωριστικές προοπτικές έχουν καταλαγιάσει και τα επίπεδα των τιμών έχουν επανέλθει κοντά στους στόχους.

Μιλώντας στο φόρουμ του Atlantic Council στην Φρανκφούρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθάρισε πως βασική αποστολή της Τράπεζας είναι η επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή ύφεση στη Γερμανία και ευρύτερα την Ευρωζώνη.

Πρωταρχικός στόχος η μείωση του πληθωρισμού 

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, που είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στα επόμενα, πολλαπλά συμβούλια. Ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ύφεση. Όμως ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και αυτό πρέπει να κάνουμε. Αν δεν το κάνουμε θα ζημιώσουμε την οικονομία ακόμη περισσότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ