MACC: «Χωρίς την επιχειρηματικότητα δεν μπορείς να ορίσεις την καινοτομία»

Newsroom
Newsroom

Πώς η ιδέα μετασχηματίζεται σε καινοτόμο προϊόν – Η συμμετοχή του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής στο τριήμερο καινοτομίας «Innodays 2022»

Μπορεί η επιχειρηματικότητα να συνδεθεί με την επιστημονική καινοτομία; Υπάρχει η δυνατότητα μια οποιαδήποτε ιδέα, ακόμη και απλή,  να μετασχηματιστεί σε καινοτόμο προϊόν ή να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης; Και όμως, η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα είναι «ναι»! Στον διττό αυτό άξονα επικεντρώθηκε η παρουσία του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC), στη διάρκεια του Τριημέρου Καινοτομίας «Innodays 2022» που έλαβε χώρα πρόσφατα στο Ηράκλειο.

Σκοπός του «Innodays 2022» ήταν να αναδείξει την καινοτομία και την ποικιλομορφία των προϊόντων και υπηρεσιών των συμμετεχόντων στην έκθεση, να ενισχύσει τη μεταξύ τους συνεργασία και να προωθήσει την εξαγωγή τεχνογνωσίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κρητικής οικονομίας.

Το περίπτερο του MACC στο τριήμερο καινοτομίας αποτέλεσε κεντρικό σημείο συνάντησης και συζητήσεων, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών που επιθυμούσαν να ενημερωθούν διά ζώσης για τις δυνατότητες σύνδεσης στην πράξη της επιχειρηματικότητας με την καινοτομία.

MACC Innodays 2022

Οι θέσεις του MACC για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία

Με βάση τη φιλοσοφία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής «η επιχειρηματικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καινοτομίας. Χωρίς την επιχειρηματικότητα δεν μπορείς να ορίσεις την καινοτομία και στις μέρες μας η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί παρά να είναι καινοτόμος».

Εξάλλου, στο παγκοσμιοποιημένο σύγχρονο περιβάλλον των μεγάλων και συνεχών αλλαγών, της κυκλικής οικονομίας, της βιώσιμης οικονομίας και της αειφορίας η καθημερινή υποχρέωση μιας επιχείρησης στο να καινοτομεί, είναι μονόδρομος εάν επιδίωξή της είναι να παραμείνει αειφόρος. Ακόμη και το ίδιο το νομικό πλαίσιο λειτουργίας μιας επιχείρησης την υποχρεώνει να στραφεί στην καινοτομία.

Για τον λόγο αυτό θεωρείται τόσο σημαντική η σύνδεση και η σύμπραξη της επιχειρηματικότητας με τις δομές παραγωγής καινοτομίας, όπως είναι τα ερευνητικά κέντρα, τα παρατηρητήρια, οι διαφορές δομές καινοτομίας, τα τεχνολογικά πάρκα. Μάλιστα, η σχέση επιχειρηματικότητας και καινοτομίας είναι αμφίδρομη, αφού η συνεχώς εξελισσόμενη σύγχρονη επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει τα εργαλεία της επιστημονικής καινοτομίας. Παράλληλα, όμως, μια επιχειρηματική ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα προϊόν καινοτομίας.

MACC Innodays 2022

Ζητούμενο η δημιουργία νέων προϊόντων και νέων ικανοτήτων

Η δημιουργία νέων προϊόντων και νέων ικανοτήτων είναι ο ρόλος τον οποίο επιτελεί το MACC. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η γεωργία ακριβείας η οποία στην Ευρώπη έχει επεκταθεί ταχύτατα. Στην Κρήτη, ωστόσο, και με εξαίρεση κάποια ελάχιστα θερμοκήπια, οι παραγωγοί δεν παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους. Το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής έρχεται να συνδέσει την καινοτομία με τις πραγματικές ανάγκες του παραγωγού, δημιουργώντας ένα δίκτυο παρακολούθησης που επί του παρόντος καλύπτει τον νομό Ηρακλείου. Ο παραγωγός, χρησιμοποιεί την τεχνολογία, δηλαδή μια μικρή συσκευή που τοποθετείται στο χωράφι και με ένα πολύ μικρό ετήσιο κόστος έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει καλλιεργητικές συμβουλές.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την τοποθέτηση του Δρ. Μιχάλη Καθαράκη, διαχειριστή του MACC στη συζήτηση «Μηχανισμοί επώασης και στήριξης καινοτόμων επιχειρήσεων» που έλαβε χώρα στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του «Innodays 2022»:

 

Διαβάστε επίσης:

MACC: 38 εταιρίες, ιδρύματα και φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκε η έγκριση χρηματοδότησης του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής

Βελτιώνοντας το κρητικό ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ