Μάστιγα η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα

Newsroom
Newsroom

Στη χώρα παρατηρείται ακόμα το φαινόμενο να είναι πολύ μεγάλη η έμφυλη ανισότητα σχετικά με την ανεργία

Αισθητά αυξημένη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα, που πλήττει χιλιάδες πολίτες οι οποίοι μένουν εκτός αγοράς εργασίας και οικονομικής δραστηριότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, άνω των 12 μηνών.

Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 2021 η Ελλάδα είχε μακροχρόνια ανεργία στο 52,4%, μειωμένη από το 68% του 2020, αισθητά υψηλότερη όμως από το 37,4% που καταγράφηκε στην Ε.Ε.-27 (αυξημένη σε σχέση με το 29% του 2020).

Τα στοιχεία που καταγράφονται στην Εθνική Στρατηγική για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που τέθηκε σε διαβούλευση προ ημερών, δείχνουν ότι είναι σημαντική η επίδραση της μακροχρόνιας ανεργίας στο συνολικό πανελλαδικό ποσοστό της, με ανάλογα μεγάλη διαφορά συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στο τέλος του 2021 η ανεργία στην Ελλάδα υπολογίστηκε 14,7%, ενώ τον Ιούνιο είχε υποχωρήσει στο 12,1%. Ακόμα και με τις πιο βελτιωμένες προβλέψεις, η διαφορά με το 6,8% που κατέγραψε στο τέλος του 2021 η Ε.Ε. παραμένει πολύ μεγάλη.

Στην Ελλάδα παρατηρείται ακόμα το φαινόμενο να είναι πολύ μεγάλη η έμφυλη ανισότητα σχετικά με την ανεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις γυναίκες στο τέλος του 2021 η ανεργία είχε φτάσει στο 19%, όταν ήταν μόλις 11,2% στους άνδρες.

Το στοιχείο αυτό παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο, καθώς τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία (Ιούνιος 2022) που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι στους άνδρες η ανεργία έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό (9%), ενώ στις γυναίκες διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (15,9%).

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως, αυτές οι διαφορές έχουν περιοριστεί σημαντικά. Σε επίπεδο Ε.Ε.-27, τα στοιχεία δείχνουν ότι στους άνδρες στα τέλη του 2021 η ανεργία ήταν 6,3%, έναντι 6,9% στις γυναίκες.

Το πρόβλημα όμως που εντοπίζεται στην Ελλάδα σχετίζεται με τη μακροχρόνια ανεργία, που πλήττει πολύ πιο βάναυσα τις γυναίκες (63,6% επί του συνόλου των ανέργων γυναικών το 2020, έναντι 31,7% σε επίπεδο Ε.Ε.-27). Στους άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 56,5% για την Ελλάδα και 27,1% για τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Αιτία αυτής της μεγάλης διαφοράς εκτιμάται ότι είναι οι καταγεγραμμένες εδώ και χρόνια διαρθρωτικές αδυναμίες της αγοράς εργασίας.

Σε αυτές συγκαταλέγονται οι διακρίσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας, η μη ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις προσλήψεις και τις απολαβές, η έλλειψη έως πρόσφατα μέριμνας για την εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, τα συχνά εμπόδια στην εργασιακή εξέλιξη και την ανάληψη θέσεων ευθύνης από τις γυναίκες.

Πρόβλημα όμως εντοπίζεται και στις ηλικίες που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη (60-64 ετών).

Εκεί η ανεργία στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 10,8% στα τέλη του 2021, όταν στην Ε.Ε. είναι σχεδόν η μισή (5,6%)

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ