Μείωση ΕΝΦΙΑ: Λίγο πάνω από 300.000 οι «τυχεροί» με ασφαλισμένα ακίνητα

Newsroom
Newsroom

Τα ασφαλισμένα ακίνητα είναι πάνω από 1 εκατομμύριο - Γιατί εξασφαλίζουν τόσοι λίγοι την έκπτωση του 10%

«Τέλος χρόνου» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που το είχαν ασφαλισμένο το 2023 έναντι φυσικών καταστροφών για να κερδίσουν μείωση 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ. Η προθεσμία υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myProperty» έκλεισε την Παρασκευή που μας πέρασε. Ωστόσο από τις 400.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, ο αριθμός όσων πήραν το «πράσινο φως» μόλις που ξεπέρασαν τις 300.000.

Όσοι φορολογούμενοι θέλουν να προχωρήσουν σε διορθώσεις του Ε9 έχουν περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου για να το πράξουν. Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ακίνητη περιουσία όπως τυχόν μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση για όσους αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο μέσω γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς όπως και για όσους πούλησαν κάποιο ακίνητο ή το μεταβίβασαν.

Όσον αφορά τα ασφαλισμένα ακίνητα, από περίπου 1 εκατ. ασφαλισμένες κατοικίες, μόλις λίγο πάνω από 305.000 αιτήσεις έγιναν αποδεκτές με τους δικαιούχους να «δουν» έκπτωση έως 10% στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και την Παρασκευή 1 Μαρτίου που ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα «myProperty» υποβλήθηκαν περίπου 40.000 αιτήσεις. Περίπου 17.000, αν και ξεκίνησαν να τη συμπληρώνουν δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία. Επίσης δεν είναι γνωστός ακόμα ο αριθμός των φορολογουμένων που διεκδικεί μείωση στον ΕΝΦΙΑ καθώς υπέβαλαν αιτήσεις απευθείας στη ΔΟΥ διότι οι ασφαλιστικές δεν είχαν αποστείλει καν το συμβόλαιο τους, ώστε να μπορέσουν να το επικυρώσουν ή να το διορθώσουν μέσω της πλατφόρμας.

Η σκυτάλη στις ασφαλιστικές

Τη σκυτάλη παίρνουν πλέον οι ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες θα πρέπει έως τις 19 Μαρτίου για να επικυρώσουν τα στοιχεία των αιτήσεων των ιδιοκτητών, ώστε να εκδοθούν και τα μειωμένα εκκαθαριστικά. Υπενθυμίζεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει να καταβάλλεται στα τέλη Απριλίου με δυνατότητα εξόφλησης σε 11 δόσεις.

Σημειώνεται ότι από το 2024 και μετά, οι κατοικίες φυσικών προσώπων που κατά το προηγούμενο έτος έχουν ασφαλιστεί και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα προβλέπεται:

  •     μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 10%, εφόσον είναι ασφαλισμένες για όλο το προηγούμενο έτος.
  •     αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που είναι ασφαλισμένες για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, με ελάχιστη διάρκεια ασφάλισης τρεις μήνες.
  •     Την έκπτωση δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητα τους για τουλάχιστον 1.000 ευρώ το τ.μ. Μόνο για φέτος το όριο αυτό ανέρχονταν στα 900 ευρώ το τ.μ.

 

 

 

φωτογραφία ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ