Μειώθηκαν σημαντικά τα φορολογικά βάρη για τους εργαζομένους το 2021

Μειώθηκαν σημαντικά τα φορολογικά βάρη για τους εργαζομένους το 2021
Newsroom
Newsroom

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα που εφαρμόζεται από το 2020 περιόρισε τις επιβαρύνσεις των εργαζομένων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα που εφαρμόζεται από το 2020 περιόρισε τις επιβαρύνσεις των εργαζομένων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (tax wages 2022).

Συγκεκριμένα, το 2021 καταγράφηκε στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη και η τρίτη στον κόσμο στα φορολογικά βάρη των μισθωτών (ασφαλιστικές εισφορές και φόροι). Εργαζόμενοι άγαμοι χωρίς παιδιά είδαν διεθνώς ελάφρυνση 0,06% το 2021. Στην Ελλάδα όμως είχαν ελάφρυνση 2,23%, που ήταν –όπως προαναφέρθηκε– η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση μετά την Τσεχία (-4,12%). Από το 40,8% που ήταν οι επιβαρύνσεις το 2017, περιορίστηκαν στο 38,9% το 2020, ενώ πέρυσι μειώθηκαν περαιτέρω στο 36,7%.

Σημειώνεται ότι το 2020 άλλαξε η φορολογική κλίμακα που οδήγησε σε μείωση των επιβαρύνσεων κυρίως στα χαμηλά εισοδήματα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, το 2021 οι εισφορές περιορίστηκαν περαιτέρω κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και «πάγωσε» η εισφορά αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση των επιβαρύνσεων θα συνεχιστεί και το 2022, καθώς από τον Ιούνιο περιορίζονται κατά 0,5 μονάδα οι εισφορές στην επικούρηση. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η μείωση των εισφορών που πραγματοποιήθηκε το 2021 περιλαμβάνεται στα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μονιμοποιήσει το μέτρο από το 2023.

Στην Ελλάδα, ο μέσος εργαζόμενος είχε καθαρό μέσο φορολογικό συντελεστή 22,4% το 2021, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ήταν 24,6%. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα ο μέσος μισθός ενός εργαζομένου, μετά από φόρους και παροχές, ήταν 77,6% του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ήταν 75,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη και η τρίτη στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος μεικτός μισθός για έναν άγαμο διαμορφώνεται στα 18.831 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό που λαμβάνει (μετά από φόρους και εισφορές) περιορίζεται στα 14.608 ευρώ.

Μαζί με τις παροχές που σχετίζονται με τα παιδιά και τις φορολογικές διατάξεις, ο καθαρός μέσος φορολογικός συντελεστής των εργαζομένων για έναν μέσο έγγαμο εργαζόμενο με δύο παιδιά στην Ελλάδα ήταν 18,1% το 2021, που είναι ο 13ος υψηλότερος στον ΟΟΣΑ, όταν ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 13,1%.

Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος έγγαμος εργαζόμενος με δύο παιδιά στην Ελλάδα είχε μισθό, μετά από φόρους και οικογενειακές παροχές, 81,9% του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με το 86,9% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «μία ακόμη έκθεση διεθνούς οργανισμού επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και το κοινωνικό πρόσημο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, μέσα από τη σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των πολιτών. Πολιτική που περιλαμβάνει δεκάδες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως, μεταξύ άλλων, είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες».

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ