Μια αληθινή ιστορία διαδοχής: η ευφυία της συνύφανσης

Tο σύνδρομο του «πέρα βρέχει» ή «εδώ έχουμε λιακάδα» έχει εισχωρήσει και στην επαγγελματική µας ζωή

Γράφει ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου*

Καθώς ο Brian ανελισσόταν στην ιεραρχία της εταιρείας, ο ίδιος και ο Ralph ήταν πραγματικά πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Μάλιστα, πολλοί που τους γνώριζαν καλά, λένε ότι ήταν πολύ κοντά όσο ποτέ εξ’ αιτίας της υλοποίησης της διαδικασίας της διαδοχής. Αυτό το «ζευγάρι» πατέρα-γιου είχε έναν ιδιαίτερο δεσμό. Τους άρεσε πάρα πολύ να εργάζονται μαζί και ο ένας συμπλήρωνε τα δυνατά σημεία του άλλου. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι συγκρούσεων ή εντάσεων, που αρκετά συχνά φαντάζουν αναπόφευκτες σε μια οικογενειακή επιχείρηση.

- Είναι μια φανταστική σχέση, είχε παρατηρήσει ο Dan Aaron. Αυτή η σχέση είναι η τύχη του κάθε γονέα. Αν τους παρατηρήσεις θα πεις ότι αυτοί πράγματι είναι φίλοι. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους. Ο πατέρας δεν προσπαθεί να εξουσιάσει το γιο και ο γιος δεν δείχνει αντιπάθεια για τον πατέρα του.

Η σχέση τους ήταν πραγματικό αξιοθαύμαστη! Τόσο που πολλοί επιχειρηματίες είχαν επισκεφθεί τον Ralph στην Philadelphia για να τον ρωτήσουν, πώς το πέτυχε. Ωστόσο, δεν επρόκειτο για περίπτωση «καλής διαχείρισης» της σχέσης τους. Αφορούσε τα στοιχεία του χαρακτήρα και των δυο, τη χημεία και κάποια ανεξήγητη συμπαντική σύμπνοια. Μάλιστα, παρόλο που ο Ralph και ο Brian είχαν παρόμοια πιστεύω, δεν ένιωθαν την ανάγκη να συμφωνούν στο καθετί. Όταν διαφωνούσαν, συζητούσαν τις απόψεις τους ανοιχτά και με ειλικρίνεια, όπως έκαναν πάντοτε τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας.

Τι μας δείχνει όλη αυτή η συμπεριφορά και η σχέση πατέρα – γιού; Ότι ο πατέρας προσπαθούσε να αναπτύξει έναν «Ηγέτη Συνύφανσης». 

Ας μην ξεχνάμε ότι από τα παιδικά µας χρόνια διδαχθήκαμε ότι είναι καλό να είσαι έξυπνος, ότι οι έξυπνοι άνθρωποι πάνε πάντα καλύτερα στη ζωή τους από αυτούς που δεν είναι έξυπνοι. Το κριτήριο γι’ αυτό το είδος της εξυπνάδας είναι η ικανότητα του νέου ανθρώπου να λύνει δύσκολα προβλήματα Χημείας, Φυσικής και Μαθηματικών. Το μήνυμα που προωθείται στην κοινωνία είναι ότι: «Αν θες να προοδεύσεις στη ζωή, θα πρέπει να γίνεις καλός στις «θετικές» επιστήμες.» 

Από τότε όμως που πρωτοδιαµορφώθηκαν αυτές οι εκπαιδευτικές αξίες, ο κόσμος γύρω µας έχει αλλάξει ριζικά. Ενώ το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε βομβαρδίζεται και ταρακουνιέται από πολλές, συχνές και ριζικές αλλαγές, εμείς περνάμε το πρώτο ένα τρίτο της ζωής µας αγνοώντας τες. Όταν αργά ή γρήγορα οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών µας χτυπήσουν κατακούτελα, τότε καταλαβαίνουμε ότι όλα τα θεωρήματα και οι εξισώσεις που λύσαμε δε µας βοηθούν κι αρχίζουμε να κυνηγούμε τον φουκαρά αποδιοπομπαίο τράγο, το «σύστημα».

Μάλιστα, το σύνδρομο του «πέρα βρέχει» ή «εδώ έχουμε λιακάδα» έχει εισχωρήσει και στην επαγγελματική µας ζωή. Ο επιτυχημένος ιδρυτής μιας οικογενειακής επιχείρησης υποθέτει πως, ό,τι και ν’ αλλάξει γύρω του και όσο και μεγάλη να είναι η αλλαγή, αυτός µε την εξυπνάδα του θα το αντιμετωπίσει επιτυχώς. Το κακό είναι ότι, όπως και ο καλός φοιτητής είχε την εξυπνάδα του Πανεπιστημίου, έτσι και ο ηγέτης µας έχει τις γνώσεις και τα ταλέντα που είναι συγκροτημένα σ’ έναν κόσμο του προχθές. Οι νέοι καιροί απαιτούν νέα εξυπνάδα.

Για όλα τα παραπάνω, θα δώσουμε το όνομα «Ευφυΐα της Συνύφανσης» σ’ αυτήν την εξυπνάδα και θα την ορίσουμε ως «την καταπληκτική ικανότητα να αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος το πνεύμα των καιρών και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, για να δημιουργεί επιτυχημένους οργανισμούς.»

Τελικά, «Ηγέτες Συνύφανσης» είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται και αξιολογούν τη θέση τους στον κόσμο, στο άμεσο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν, και εξοικονομούν τα προς το ζην. Είναι οι ιδρυτές και ηγέτες των επιχειρήσεων που έχουν το ταλέντο να υφαίνουν από τα διάφορα συμβάντα του κόσμου όμορφα και χρήσιµα χαλιά, που θα στολίσουν τα γραφεία και εργοτάξια των επιχειρήσεών τους μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πραγματικό παράδειγμα «Ηγέτη Συνύφανσης» ήταν ο Ralph. Εκεί βρίσκεται πραγματικά και το μυστικό της επιτυχημένης διαδοχής. 


*Ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου, είναι Γενικός Διευθυντής του «ΙΝΣΒΕ», συγγραφέας του πρακτικού οδηγού: «Προετοιμάζοντας τη διαδοχή: πρακτικός οδηγός για προνοητικές οικογενειακές επιχειρήσεις»
 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ