N. Παππάς: «Να συγκληθούν οι αρμόδιες επιτροπές για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες»

Newsroom
Newsroom

Η τοποθέτηση του τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη συζήτηση κύρωσης του απολογισμού του κράτους και του ισολογισμού της κεντρικής διοίκησης

«Σε μία περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει κέρδη 1 δισ. ευρώ περίπου η κάθε μία και το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει 750 εκατ. ευρώ από μερίσματα (σ.σ.: από τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), εσείς απεμπολείτε αυτό το δικαίωμα και ετοιμάζεστε, όπως μαθαίνουμε, να αποσυρθείτε άρον άρον (σ.σ.: με αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες)», τόνισε ο Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση κύρωσης του απολογισμού του κράτους για το 2021 και του ισολογισμού της κεντρικής διοίκησης για το ίδιο έτος.  

«Ποια είναι η πολιτική ηγεσία που θα πάρει στις πλάτες της την απόφαση να απωλέσει το δημόσιο 40 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν δοθεί για τη διάσωση των τραπεζών;», αναρωτήθηκε σχετικά. Ενημερώνοντας, στη συνέχεια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αιτηθεί τη σύγκληση και την κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το θέμα «με την παρουσία της διοίκησης του ΤΧΣ ώστε να μας εξηγήσει τη στρατηγική της, τις αποτιμήσεις της, τις εκτιμήσεις της και το τι σας εισηγήθηκε, αλλά και αν εσείς θεωρείτε λογικό να απωλέσει το δημόσιο 40 δισ. ευρώ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, που λίγο νωρίτερα είχε καταγγείλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απώλεια και 35 εκατ. ευρώ από τα 120 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί για τη στήριξη της Aegean πριν από τρία χρόνια, απάντησε και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη για την επίθεσή του στον Στέφανο Κασσελάκη. «Από το 1995 ως το 2015 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 200 δισ. ευρώ. Είναι γνωστό τι έγινε, δεν πείθει ότι όλο αυτό το χρέος γεννήθηκε το 2015 και μάλιστα τον Γενάρη», είπε.

Σε ό,τι αφορά το νέο φορολογικό, που έρχεται να πλήξει τη μεσαία τάξη, ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχει έρθει σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες». Ενώ κριτική κατέθεσε και για την απουσία της χώρας από τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για το Σύμφωνο Σταθερότητας, λέγοντας ότι η Ν.Δ. βρίσκεται «στη γραμμή που έχει η πτέρυγα του ΕΛΚ υπό τον κ. Βέμπερ και όλων των “φειδωλών” που λέει ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα».

Σε ό,τι αφορά στο ιδιωτικό χρέος, τόνισε ότι «τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τρία τελευταία χρόνια: 2,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και 4,2 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά, ενώ 1,5 εκατομμύριο ΑΦΜ βρίσκονται σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης».

Κλείνοντας, υπογράμμισε: «Είστε δέσμιοι ιδεών, οι οποίες αποτυπώνονται στο σχέδιο Πισσαρίδη και υλοποιούνται και διά της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και με τον τρόπο που έχετε χειριστεί την ενεργειακή κρίση και με τον τρόπο που δεν απαντάτε στην κρίση του ιδιωτικού χρέους».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ