Όμιλος Eurobank: Στο +29,4% το portfolio δανείων προς την ελληνική ναυτιλία – Το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και το 2ο παγκοσμίως

Όμιλος Eurobank: Στο +29,4% το portfolio δανείων προς την ελληνική ναυτιλία – Το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και το 2ο παγκοσμίως
Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Το μεγαλύτερο portfolio δανείων προς την ελληνική ναυτιλία στην Ελλάδα και το 2ο μεγαλύτερο παγκοσμίως διαθέτει ο Όμιλος Eurobank.

Την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση - σχεδόν 30% (29,4%) - κατέγραψε το portfolio δανείων της Eurobank προς την ελληνική ναυτιλία το 2021 σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Petrofin Research© που καταγράφει την εξέλιξη του δανεισμού της ελληνικής ναυτιλίας τα τελευταία 21 έτη.

Πληρέστερο portfolio δανείων μεταξύ των τραπεζών

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο Όμιλος Eurobank διαθέτει το μεγαλύτερο και πληρέστερο portfolio δανείων προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών που δανειοδοτούν τον κλάδο και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα το 2021, το portfolio της Eurobank αυξήθηκε κατά 29,4% σε σύγκριση με το 2020 ή κατά $768 εκατ με την Petrofin Research© να υπογραμμίζει στην έκθεσή του ότι η θέση της Eurobank αυξήθηκε κατά 4 θέσεις, στη γενική κατάταξη μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Τo συνολικό shipping portfolio του Ομίλου Eurobank προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ανήλθε σε $3,38 δις, που αντιστοιχεί περίπου στο 6,43% της συνολικής δανειακής έκθεσης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως. Συνολικά, παγκοσμίως εμπλέκονται 56 τράπεζες στη δανειοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας.

Αυξήθηκε ο δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών

Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από όλες τις τράπεζες παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 5,6% το 2021 και ανήλθε σε $52,58 δις από $49,79 δις το 2020 και $53,1 δις το 2019. 

Το 2021 ήταν, μάλιστα, η τρίτη χρονιά στο διάστημα 2008 – 2021 που ο συνολικός δανεισμός κινήθηκε ανοδικά (οι άλλες δύο χρονιές ήταν το 2012 και το 2014). Το 2020 ο δανεισμός ήταν $49,79 δις  που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006.  

Τα υπόλοιπα των δανείων μόνο από ελληνικές τράπεζες σημείωσαν άνοδο 14,2% και διαμορφώθηκαν σε $13,57 δις. 

Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν την αύξηση των χρηματοδοτήσεων

Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών προς ελληνικές ναυτιλιακές παραμένει σε ανοδική τροχιά, χωρίς διακοπή από το 2017. Μεταξύ των τραπεζών που δανειοδοτούν, παγκοσμίως, τον ελληνικό ναυτιλιακό στόλο, οι ελληνικές τράπεζες ήταν η μοναδική ομάδα τραπεζών που παρά τη πανδημία και την παγκόσμια αβεβαιότητα συνέχισαν την αύξηση των χρηματοδοτήσεων

Μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες συνέβαλλαν και στη σχετική αύξηση που σημειώνει ο δανεισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σε σχέση με προηγούμενα έτη. Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση στο δανεισμό προς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ των υπολοίπων τραπεζών που εξετάζονται στο συγκεκριμένο δείκτη.

Οι τράπεζες στηρίζουν τον κλάδο

Η άνοδος των χρηματοδοτήσεων από τις ελληνικές τράπεζες στην ελληνική ναυτιλία χαρακτηρίζεται ως το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο το 2021 με τις ελληνικές τράπεζες να παραμένουν εστιασμένες στον κλάδο, καθώς είναι μεταξύ άλλων πια σε θέση να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους, με την εξυγίανση των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια. Αυτό, σε συνδυασμό, μεταξύ άλλων, με την γενική ανάκαμψη, τη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, το ισχυρό και υγιές πελατολόγιο που διαθέτουν στον κλάδο ώθησε τις ελληνικές τράπεζες να είναι πιο ανταγωνιστικές και να επεκταθούν στο συγκεκριμένο πεδίο.

Περιορισμένη άνοδο για διεθνείς τράπεζες με γραφεία στην Ελλάδα

Επισημαίνεται ότι οι διεθνείς τράπεζες με γραφεία στην Ελλάδα σημείωσαν περιορισμένη άνοδο 3%, αντιστρέφοντας ωστόσο την πτώση 19% που είχε σημειωθεί το 2020.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ