Παγκόσμια αναταραχή μετά την κατάρρευση τραπεζών

Newsroom
Newsroom

Οι επενδυτές στην Ευρώπη προσπαθούν να αποτιμήσουν τις προεκτάσεις της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων, ήτοι με discount άνω του 70%

Με απώλειες κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνεχίζοντας την ίδια πορεία μετά από τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Σεπτέμβριο του 2022, εν μέσω αστάθειας στον τραπεζικό τομέα, καθώς το deal της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS προκαλεί ολοκληρωτικές ζημίες για τους ομολογιούχους.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 5,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,35% στις 7.236 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,56% στις 14.537 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,44% στις 6.826 μονάδες.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη προσπαθούν να αποτιμήσουν τις προεκτάσεις της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων, ήτοι με discount άνω του 70%. Οι μετοχές της Credit Suisse σημειώνουν πτώση 63% στις πρώτες συναλλαγές, ενώ η UBS υποχωρεί κατά 14%.


Η κρίση

“Θεωρητικά, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση της Credit Suisse, καθώς αυτό που προκάλεσε τον τελευταίο σεισμό για την Credit Suisse ήταν μια κρίση εμπιστοσύνης – κάτι που δεν αφορά την UBS – μια τράπεζα εκτός της αναταραχής, με, επιπλέον, άφθονη ρευστότητα και εγγύηση από την SNB (Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας) και την κυβέρνηση”, ανέφερε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλύτρια της Swissquote Bank.

Πάντως, όπως γράφει το Bloomberg, οι πιστωτές ψάχνουν από χθες μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους λεγόμενους πρόσθετους τίτλους βαθμίδας 1 για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: δηλαδή να τους «εξαφανίσει» διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών.

Η εξαγορά της Credit Suisse έρχεται μετά την αποτυχία ορισμένων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα που προκάλεσε ανησυχίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα ομόλογα και οι μετοχές του δανειστή με έδρα τη Ζυρίχη υποχώρησαν και οι αντισυμβαλλόμενοι στις συναλλαγές άρχισαν να αγοράζουν προστασία έναντι πιθανής χρεοκοπίας.


Μακροοικονομικά στοιχεία

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 15,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Ο δείκτης ήταν μειωμένος κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άλμα 27,6% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% από τον Φεβρουάριο του 2022 και κατά 0,1% από τον Ιανουάριο του 2023, ενώ οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών ήταν 10,5% και 0,2% υψηλότερες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023, αντίστοιχα. Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,9% σε ετήσια βάση και κατά 0,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ