Παπαστράτος: 200 εκατ επενδύει η εταιρεία που παράγει τα IQOS στην Ελλάδα

Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

​​​​​​​Δύο εξ αυτών θα είναι για την παραγωγή των νέων προϊόντων Terrea και δύο αφορούν τις ψηφιακές εκτυπώσεις.

Στην δημιουργία 300 θέσεων εργασίας στοχεύει η Philip Moris International (PMI) με την επένδυση που προγραμματίζει στην Ελλάδα μέσω της Παπαστράτος.
Η πολυεθνική που κατάφερε να αλλάξει το core business της στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε μια smoke free αγορά σχεδιάζει να επενδύσεις επιπλέον 200 εκατ ευρώ στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, που διαθέτει αυτή τη στιγμή συνολικά περίπου 10 γραμμές παραγωγής τις οποίες μετατρεπει και εκσυγχρονίζει σταδιακά.

Δύο εξ αυτών θα είναι για την παραγωγή των νέων προϊόντων Terrea και δύο αφορούν τις ψηφιακές εκτυπώσεις.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Ευρώπης της PMI, Massimo Andolina, στα πλαίσια της εκδήλωσης για την νέα εποχή που σηματοδοτεί η επένδυση για την εταιρεία, ο νέος κύκλος 200 εκατ ευρώ  θα οδηγήσει σε συνολική αξία εξαγωγών 300 εκατ,  (αύξηση 40% στις εξαγωγές συγκριτικά με το 2022). 

“Η Παπαστράτος διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στη Philip Morris International και, επίσης, αποτελεί σημαντικό πυλώνα στις εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας. Και η Ελλάδα αποτελεί σήμερα στην Ευρώπη ένα μοναδικό παράδειγμα προόδου προς ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο, χάρη σε ένα ρεαλιστικό και βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο αναγνωρίζει τη συμβολή που μπορεί να έχουν τα εναλλακτικά προϊόντα, όπως το IQOS, στη διαχείριση του καπνίσματος”.

Massimo Andolina
Ο κ. Massimo Andolina


Η νέα επένδυση αφορά στον τρίτο κατά σειρά επενδυτικό κύκλο της  Philip Moris International στην Ελλάδα, που το 2018 ανήλθε σε 300 εκατ ευρώ και το 2022 ολοκλήρωσε 200 εκατ ευρώ, ανεβάζοντας τις επενδύσεις της πολυεθνικής στα 700 εκατ ευρώ.

Η εξαγορά 

Η PMI με έδρα τη Λωζάννη της Ελβετίας  εξαγόρασε το 75% της Παπαστράτος, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα αλλά και ηγέτιδα στον κλάδο της ελληνικής καπνοβιομηχανίας έναντι 371 εκατ. ευρώ. Η ΡΜΙ Pμε οποία αποτελεί τον ευρωπαϊκό βραχίονα της Altria Group (πρώην Philip Morris), της μεγαλύτερης πολυεθνικής εταιρείας καπνού στον κόσμο και από τις μεγαλύτερες στον χώρο των τροφίμων.

Καινοτομία με το IQOS

Το 2017, η εταιρεία γύρισε σελίδα στην ιστορία της και, με μια σημαντική επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, μετέτρεψε το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, το πρώτο καινοτόμο προϊόν της PMI,

δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με το τσιγάρο. Τον Ιούλιο του 2020 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αδειοδότησε το IQOS ως προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου, κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Τον Ιούνιο του 2021, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας της Παπαστράτος, η εταιρεία ανακοίνωσε τη στρατηγική της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για την επόμενη πενταετία.

Το IQOS που πλέον καταγράφει μερίδιο 18,1% συνολικά στην αγορά των καπνικών προϊόντων, δείχνοντας μια σαφή στροφή των Ελλήνων καπνιστών σε εναλλακτικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι το  μερίδιο του IQOS στην Αθήνα είναι πάνω από 20%.

“Αξίζει να σημειωθεί, πως πέντε χρόνια μετά το λανσάρισμά του, το προϊόν έχει λάβει μερίδιο 18,1% στην αγορά των καπνικών προϊόντων, δείχνοντας μια σαφή στροφή των Ελλήνων καπνιστών σε εναλλακτικά προϊόντα. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότεροι υπερήφανοι για αυτή την εξέλιξη.  Για να ενώσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις μας με την Παπαστράτος, για ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο, ανακοινώνουμε νέα επένδυση  ύψους 200 εκατ. ευρώ”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της PMI, ο οποίος έδωσε το παρόν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo.

Πολυδιάστατο το αποτύπωμα της Παπαστράτος στην Ελλάδα

Χαρπαντίδης Χρήστος
Ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης


Ο αντιπρόεδρος της PMI για την Ευρώπη Χρήστος Χαρπαντίδης, τόνισε πως το αποτύπωμα που αφήνει η εταιρεία στην Ελλάδα είναι πολυδιάστατο. “Η Philip Moris International έχει κάνει μια ανατροπή και η Παπαστράτος έβαλε την χώρα στο επίκεντρο, αλλάζοντας συθέμελα το μοντέλο της επιχείρησης μας. Η Νέα Εποχή της Παπαστράτος ισχυροποιεί την Ελλάδα στο κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων, με περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής της εξωστρέφειας και 300 νέες θέσεις εργασίας. Με πράξεις που έχουν ως αφετηρία να κάνουμε το σωστό, το προς το καλύτερο όλων – και που από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε συνολική επένδυση 700 εκατομμυρίων ευρώ. Συνεχίζουμε σήμερα, με θετικό αποτύπωμα για τη χώρα μας, την κοινωνία, την οικονομία, και, πάνω από όλα, για τον πυρήνα της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, τους ανθρώπους της Παπαστράτος”.

“Είμαστε έτοιμοι για το αύριο”

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Γιώργος Μαργώνης, νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος τόνισε ότι η  νέα επένδυση αποδεικνύει ότι η Παπαστράτος είναι έτοιμη, με πράξεις προς το καλύτερο. “Αυτά μας επιτρέπουν να κοιτάμε, με θάρρος και αισιοδοξία, το αύριο στα μάτια και να λέμε: «Αγαπητό αύριο, είμαστε έτοιμοι». Έχοντας στο επίκεντρο τους ανθρώπους μας, την κοινωνία και τη χώρα, επενδύουμε σήμερα, επιπλέον 200 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία που γεννά την καινοτομία. Ενδυναμώνουμε ακόμα περισσότερο την παραγωγική μας δομή και ενισχύουμε τόσο την εξαγωγική μας δυναμική, όσο και τις δυνατότητες των ανθρώπων μας μέσα από την συνεχή εκπαίδευσή τους. Δηλώνουμε έτοιμοι για το αύριο και στο ταξίδι μας προς αυτό, προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω.»

Γιάννης Μαργώνης
Ο κ. Γιώργος Μαργώνης90 χρόνια παρουσία στην ελληνική καπνοβιομηχανία

Σημειώνεται ότι η Παπαστράτος, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International, κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων χωρίς καύση και τσιγάρων στην Ελλάδα εδώ και εννέα δεκαετίες. Η εταιρική της πορεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της βιομηχανίας, την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την προσφορά στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε και νέα μεγάλη επένδυση στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, η οποία μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. . Μέχρι το τέλος του 2022,  περίπου 20,3 εκατ. ενήλικοι καπνιστές σε όλο τον κόσμο, εξαιρώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία, και περισσότεροι από 400.000 στην Ελλάδα είχαν επιλέξει τη νέα αυτή τεχνολογία που είναι διαθέσιμη σε 70 χώρες.

Η Παπαστράτος επενδύοντας στην επιστήμη και τις νέες τεχνολογίες δημιουργεί αξία, τόσο για την εταιρεία, τους ανθρώπους της όσο και για το περιβάλλον 
και την κοινωνία. Το εκτεταμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης, οι επανειλημμένες βραβεύσεις ως Best Work Place και Top Employer και η πιστοποίησή της ως η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα με Equal Salary και ως η πρώτη “Smoke-Free” εταιρεία στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δράσης της Παπαστράτος. 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ