Πιέσεις από το Υπουργείο Οικονομικών στις Τράπεζες και για τον εξωδικαστικό

Newsroom
Newsroom

Ποια είναι τα μέτρα που εξετάζονται

Νέα μέτρα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενδυναμώσει τη χρήση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων, όπως αποκαλύπτει σε δηλώσεις της στο Capital.gr η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου.

"Παρακολουθούμε πολύ στενά τη λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, εστιάζοντας με ιδιαίτερη προσοχή στα αιτήματα που απορρίπτονται. Κάθε απόρριψη οφείλει να είναι τεκμηριωμένη και για τον λόγο αυτό εξετάζουμε το ενδεχόμενο οι πιστωτές να υποχρεούνται σε έγγραφη αιτιολόγηση για κάθε απόρριψη αιτήματος", αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Στα μέτρα που εξετάζονται από την ΕΓΔΙΧ, με στόχο την εξάντληση των περιθωρίων συναινετικής λύσης μεταξύ οφειλέτη και πιστωτή, είναι να προστεθεί ένα επιπλέον στάδιο ανάμεσα στην απόρριψη της αίτησης και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. "Πρόκειται για το στάδιο της διαμεσολάβησης, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό κάθε φορά που απορρίπτεται ένα αίτημα ρύθμισης", επισημαίνει η κ. Αθανασοπούλου.

Με την προσθήκη της διαμεσολάβησης, οι πιστωτές θα το "σκεφτούν διπλά" προτού απορρίψουν ένα αίτημα, καθώς μετά η κατάσταση περιπλέκεται, σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας πάντως ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο στοιχεία υποχρεωτικότητας καθώς κάτι τέτοιο θα αντιβαίνει την κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου την 1η Δεκεμβρίου, μέσω του Εξωδικαστικού έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ μόνο τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.

"Πρέσινγκ" από το ΥΠΟΙΚ στις τράπεζες και για τον εξωδικαστικό

 

Σημειώνεται ότι το 73% των οφειλών, ύψους 18 δισ. ευρώ, ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, ενώ σε σε όρους αξίας, οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ αναλογούν στο 65% των συνολικών οφειλών, ήτοι 16 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται 1 στις 10 αιτήσεις.

"Θεωρούμε τον Εξωδικαστικό αναγκαίο εργαλείο για τη βιώσιμη αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους στη χώρα μας και για τον λόγο αυτό εξετάζουμε διαρκώς βελτιώσεις και τροποποιήσεις που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του από τους οφειλέτες και τους πιστωτές", υπογραμμίζει η κ. Αθανασοπούλου. 

"Γκάζι" πατούν οι πιστωτές

Ενδιαφέρον προκαλεί, ωστόσο, ότι οι πιστωτές φαίνεται να έχουν επιταχύνει τις τελευταίες εβδομάδες, στον απόηχο της έντονης κριτικής που ασκείται από την κυβέρνηση για κωλυσιεργία στις ρυθμίσεις των οφειλών μέσω του μηχανισμού.

Ήδη με δηλώσεις του ο κ. Σταϊκούρας από τον περασμένο Ιούλιο είχε δώσει ιδιαίτερη έμβαση στα ποσοστά εγκρισιμότητας του Εξωδικαστικού από τις τράπεζες και τους servicers. Πράγματι, τον Νοέμβριο τα ποσοστά εγκρισιμότητας "σκαρφάλωσαν" σε 65% από 25% τον Ιούνιο όσον αφορά στους χρηματοπιστωτικούς φορείς, ενώ για το Δημόσιο τα αντίστοιχα ποσοστά πλησιάζουν πλέον το 100%.

Ένα δεύτερο σκέλος που κρίνει, επίσης, την επιτυχία του μέτρου είναι η αποδοχή των ρυθμίσεων από τους οφειλέτες, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Το ποσοστό αυτό υποχώρησε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε 47% και 38% αντίστοιχα, ωστόσο ανέκαμψε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στα επίπεδα του 58-59%. 

Στο σημείο αυτό αρνητικά λειτουργούν το προεκλογικό κλίμα, καθώς και η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, καθώς οι οφειλέτες αναμένουν ότι από αυτή θα προκύψουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να καθυστερούν την οριστικοποίηση της ρύθμισής τους. Αποτρεπτικά λειτουργούν, σε αρκετές περιπτώσεις, και οι δικηγόροι, οι οποίοι συμβουλεύουν τους πελάτες τους να "παγώσουν" τις διαδικασίες ή να προσφύγουν στα δικαστήρια για ακόμη ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάντως, έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού 30.000 αιτήσεις περίπου οι οποίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί και η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα από ΕΙΔΙΧ και πιστωτές είναι οι αιτήσεις αυτές να ολοκληρωθούν ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα μεγέθη του Εξωδικαστικού.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ