Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις λόγω αναδρομικών

Newsroom
Newsroom

Η ρύθμιση θα ισχύσει έως και 10 χρόνια πίσω...

Προθεσμία μέχρι την 1η Μαρτίου έχει χιλιάδες φορολογούμενοι που έλαβαν αναδρομικά ποσά ακόμα και για 10 χρόνια πίσω, προκειμένου να τα δηλώσουν στην εφορία. 

Η φορολογική διοίκηση απέστειλε μάλιστα τις προηγούμενες μέρες στους υπόχρεους φορολογούμενους μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα στο οποίο αναφέρονταν τα εξής: "Σε περίπτωση που έως και την 01/03/2024 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές Δηλώσεις, η Φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την παρούσα ενημέρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]".

Νωρίτερα και πριν το τέλος του 2023 είχε αποσταλεί το πρώτο μήνυμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ότι: επίκειται η έκδοση από τη Φορολογική Διοίκηση των σχετικών πράξεων και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων για αναδρομικά ποσά που έχουν εισπραχθεί εδώ και μια δεκαετία.

Σημειώνεται πάντως ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν είχαν καμιά προσωπική ενημέρωση για την υποχρέωση υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τα αναδρομικά που είχαν λάβει. Οι εργοδότες τους  και τα ασφαλιστικά ταμεία, με καθυστέρηση πολλών ετών υπολόγισαν αναδρομικά χωρίς να ενημερώσουν εγκαίρως την Εφορία, με αποτέλεσμα τα ποσά αυτά να μην εμφανίζονται στις προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ δηλώσεις φόρου εισοδήματος της εποχής εκείνης.

Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν δηλώσει email θα πρέπει να ανατρέξουν στη προσωπική θυρίδα τους στο Taxisnet, για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιο μήνυμα από την εφορία. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι την 1η Μαρτίου να υποβάλλουν τη σχετική τροποποιητική δήλωσης. 

Σημειώνεται ότι ο φόρος που θα προκύψει πρέπει να αποπληρωθεί εφάπαξ ωστόσο, οι συνταξιούχοι μπορούν για παράδειγμα να εντάξουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν σε ρύθμιση και μάλιστα σε 48 δόσεις.

 H τροποποιητική δήλωση για τους συνταξιούχους υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε. Για παράδειγμα για αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2023  τα οποία αφορούν το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν  ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020.  Αμέσως μετά την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Οι 48 δόσεις καθορίζονται με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στην πάγια ρύθμιση ενώ οι  δόσεις  είναι έντοκες. Οσοι επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων θα έχουν και μικρότερο επιτόκιο.

Όσο αυξάνονται οι δόσεις αυξάνεται και το επιτόκιο. Μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών. Μόνο με την πληρωμή της πρώτης δόσης επικυρώνεται η ρύθμιση.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ