Πώς να αυξήσετε την απόδοση των καλλιεργειών σας

Οι παράγοντες που εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα

Το κύριο ζητούμενο όλων όσοι ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή, είτε πρόκειται για επιχειρηματική δραστηριότητα είτε για ίδια κατανάλωση είναι η μέγιστη απόδοση των καλλιεργειών τους. Το πώς θα κατορθώσουν, δηλαδή, να παραγάγουν υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα. Ειδικά στην περίπτωση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που διαθέτουν προς πώληση τα προϊόντα τους για βιοπορισμό, η μέγιστη απόδοση της καλλιέργειας αποτελεί το μεγάλο “στοίχημα”.

καλλιέργειες απόδοση

Αυτή, λοιπόν, η επιθυμητή μέγιστη απόδοση της καλλιέργειας επηρεάζεται από μια σειρά σημαντικών παραγόντων. Εν ολίγοις, οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν καλά:

  • τον τύπο των εδαφών που καλλιεργούν και πόσο γόνιμα είναι αυτά
  • με ποιους τρόπους θα διατηρήσουν τη γονιμότητα της καλλιεργούμενης γης και τις φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους
  • πώς θα ενισχύσουν έγκαιρα και κυρίως σωστά τα φυτά με τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν
  • πώς θα διαχειριστούν με τον κατάλληλο, ενδεδειγμένο τρόπο την άρδευση της καλλιέργειάς τους
  • πώς θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά απρόβλεπτες ασθένειες και “εχθρούς” των φυτών τους, 
  • πώς θα επιλέξουν τους κατάλληλους βιοδιεγέρτες και πώς θα τους εφαρμόσουν σωστά. 

Το “κλειδί” για τη μέγιστη απόδοση

Προκειμένου, λοιπόν, να διασφαλίσουμε τη μέγιστη απόδοση σε κάθε είδους καλλιεργούμενα φυτά, που είναι και το ζητούμενο, θα πρέπει να φροντίσουμε για τον επαρκή εφοδιασμό τους με τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται και μάλιστα σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους.   Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός  απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τροφοδοσία του εδάφους με τα αναγκαία εκείνα θρεπτικά στοιχεία που θα συμβάλουν στη διατήρηση της γονιμότητάς του ώστε κι αυτό με τη σειρά του να θρέψει τα φυτά με τα στοιχεία που χρειάζονται. 

Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να πούμε ότι ο επαρκής εφοδιασμός των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία, είναι ουσιαστικά η θρέψη τους που συντηρείται από τα αποθέματα του εδάφους και η λίπανση που εφαρμόζει ο παραγωγός. 

καλλιέργειες απόδοση

Προϋπόθεση για την ορθή  λίπανση και την αποτελεσματική θρέψη αποτελεί η γνώση των παραγωγών σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους και των αποθεμάτων του σε θρεπτικά στοιχεία. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν τακτική εδαφολογική ανάλυση προσαρμοσμένη στο μοντέλο καλλιέργειας με το οποίο ασχολείται κάθε αγρότης. Έτσι, μέσω της διαδικασίας αυτής θα μπορέσει να προκύψει η επιδιωκόμενη ποσοτική αύξηση της παραγωγής και φυσικά η περαιτέρω ενίσχυση της ποιότητας του αγροτικού προϊόντος.

Εστιάζοντας στη λίπανση, ο παραγωγός γνωρίζει ότι υπάρχουν άπειροι λιπασματικοί τύποι και μορφές λιπασμάτων· απλά και σύνθετα, κοκκώδη ή υδατοδιαλυτά, με μακροστοιχεία ή και ιχνοστοιχεία, για εφαρμογή από το έδαφος ή διαφυλλικά, με ή χωρίς βιοδιεγέρτες, χημικά, οργανικά, κ.ά. Θεμελιώδες, όμως, είναι να καταστεί κατανοητό πως η σωστή επιλογή των κατάλληλων λιπασμάτων, ο τρόπος και ο χρόνος εφαρμογής τους είναι παράγοντες σημαντικοί που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγικότητα των φυτών. 

καλλιέργειες απόδοση

Το κλειδί, λοιπόν, για τη μέγιστη απόδοση της καλλιέργειας και τη μέγιστη δυνατή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος είναι η σωστή θρέψη με ταυτόχρονη ενδεδειγμένη και ορθολογική χρήση λιπασμάτων.

Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους είναι αναγκαίο ο παραγωγός να εμπιστεύεται τους ειδικούς επιστήμονες, τον γεωπόνο ή τον σύμβουλο φυτοπροστασίας και θρέψης, ζητώντας πάντα τεχνοοικονομική ανάλυση για την οικονομική απόδοση της καλλιέργειας.

Η AgriSC με την ομάδα των εξειδικευμένων επιστημονικών συνεργατών της προσφέρει σε κάθε παραγωγό εξατομικευμένη τεχνική ή και τεχνοοικονομική υποστήριξη για την επίτευξη του στόχου, τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των καλλιεργειών και συνακόλουθα του κέρδους. 

Φωτογραφίες via vista.create

Διαβάστε επίσης:

Προβλήματα στην καλλιέργεια τομάτας

Αντέχουν τα φυτά στο κρύο;

Φουζάριο: Ο μύκητας που μπορεί να απειλήσει τα κηπευτικά σας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ