Πόσο ελκυστικός και σύγχρονος μπορεί να είναι ένας Συνεταιρισμός το 2023;

Newsroom
Newsroom

Το επιτυχημένο παράδειγμα του ΣΕΥΦΑΝΗ - Ο Γενικός Διευθυντής του Δημήτρης Μακρυλάκης μιλά στο Cretalive για την πορεία του Συνεταιρισμού στο πέρασμα των δεκαετιών και τον στόχο του συνεχούς εκσυγχρονισμού

Ο ΣΕΥΦΑΝΗ, ο συνεταιρισμός των υδραυλικών του Ηρακλείου «γεννήθηκε» πριν από 40 χρόνια ως το οραματικό σχέδιο μιας ομάδας επαγγελματιών. Στο πέρασμα των δεκαετιών «ανδρώθηκε», κέρδισε πολύ γρήγορα την εμπιστοσύνη των Κρητικών και όχι μόνο, βίωσε την ακμή του εταιρικού συνεταιρισμού και αποδείχθηκε όχι απλά ανθεκτικός αλλά κυρίως πρωτοπόρος, καθώς σήμερα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεταιρισμός υδραυλικών στη χώρα. 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΥΦΑΝΗ κ. Δημήτρης Μακρυλάκης μίλησε στο Cretalive, για το εταιρικό μοντέλο του συνεταιρισμού, και πόσο αποδοτικό μπορεί να είναι για τους εταίρους του. «Η Συνεταιριστική ιδέα για πολλά χρόνια, ιδίως στη δεκαετία του 1980, ήταν σημαντικός βραχίονας οικονομικής ανάπτυξης της χώρας» σημειώνει. 

«Η πιο δημοκρατική μορφή εταιρίας»

«Άλλωστε», όπως διευκρινίζει  ο κ. Μακρυλάκης «ένας Συνεταιρισμός αποτελεί ίσως την πιο δημοκρατική μορφή εταιρίας, αφού δίνει την δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν εξίσου στη δημιουργία και τα κέρδη μιας επιχείρησης. Όμως, η ύπαρξη δυνατών Συνεταιρισμών είναι και προς όφελος των καταναλωτών, αφού λόγω της φύσης τους δεν λειτουργούν για να κερδοσκοπούν. Ασφαλώς, η κερδοφορία είναι βασικός τους στόχος, αλλά όχι και η αισχροκέρδεια που είναι πιθανόν να εμφανίζεται σε άλλες εταιρικές μορφές».   

Το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο στις μέρες μας, το εταιρικό αυτό μοντέλο δύναται να αντέξει στον ανταγωνισμό. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μακρυλάκης τονίζει:

«Δυστυχώς, σήμερα, αυτή η τόσο ελπιδοφόρα εταιρική μορφή έχει χάσει μεγάλο μέρος της παλιάς της αίγλης και η συντριπτική πλειονότητα των Συνεταιρισμών είτε έχουν κλείσει, είτε φυτοζωούν.  Οι λόγοι είναι πολλοί, με σημαντικότερους ίσως την κακοδιαχείριση, τον υπερδανεισμό και την κομματικοποίηση που υπήρξε έντονη στις προηγούμενες δεκαετίες. Γενικά, οι λόγοι συνοψίζονται στον πόθο κάποιων να πλουτίσουν, να εκμεταλλευτούν ή και να αναδειχθούν εις βάρος των Συνεταιρισμών».

ΣΕΥΦΑΝΗ

Το επιτυχημένο παράδειγμα του ΣΕΥΦΑΝΗ

Το παράδειγμα του ΣΕΥΦΑΝΗ θα μπορούσε, ωστόσο, να θεωρηθεί και ως «μελέτη περίπτωσης», αφού παρά τη φθορά που βίωσε η επιχειρηματική μορφή του συνεταιρισμού, κατόρθωσε σήμερα να είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του χώρου, να εξυπηρετεί χιλιάδες ικανοποιημένους πελάτες εντός και εκτός Κρήτης και να διαθέτει περισσότερα από 20.000 ποιοτικά προϊόντα.  Ποιά είναι, λοιπόν, τα αξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έφεραν τον Συνεταιρισμό των υδραυλικών του Ηρακλείου σ’ αυτή τη θέση; Ο κ. Μακρυλάκης εξηγεί:

«Υπάρχουν λίγες, αλλά τρανταχτές περιπτώσεις Συνεταιρισμών που όχι μόνο δεν επέτρεψαν φαινόμενα σαν αυτά που περιγράψαμε και δεν λύγισαν όλα αυτά τα χρόνια υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, αλλά αναπτύσσονται ταχύτατα και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος με αισιοδοξία.  Μια τέτοια επιχείρηση είναι και ο ΣΕΥΦΑΝΗ. Ο Συνεταιρισμός των Υδραυλικών του νομού Ηρακλείου που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια σαν πρωτοβουλία λίγων οραματιστών υδραυλικών, αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του χώρου και τον 2ο μεγαλύτερο Συνεταιρισμό Υδραυλικών στην Ελλάδα».

ΣΕΥΦΑΝΗ

Με προσήλωση στον συνεχή εκσυγχρονισμό

Πόσο ευέλικτος, όμως, μπορεί να είναι ένας πολυπρόσωπος συνεταιρισμός στην υιοθέτηση σύγχρονων επιχειρηματικών τάσεων και στην αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων; Ποια είναι τα βήματα εκσυγχρονισμού στα οποία έχει προχωρήσει ή σχεδιάζει να υλοποιήσει στο προσεχές μέλλον ο ΣΕΥΦΑΝΗ; 

«Ο συνεχής εκσυγχρονισμός είναι πλέον βαθιά ριζωμένος στο DNA του ΣΕΥΦΑΝΗ» λέει με έμφαση ο Γενικός Διευθυντής του. «Το 2022» σημειώνει ο κ. Μακρυλάκης «ο ΣΕΥΦΑΝΗ εγκαινίασε μια ιντερνετική πλατφόρμα B2B που απευθύνεται στους επαγγελματίες πελάτες του και πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε να λειτουργεί το eshop του, το οποίο απευθύνεται σε ιδιώτες καταναλωτές για να καλύψει τις ανάγκες των online αγορών τους. Ένα όμορφο και εργονομικό ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου με ασφάλεια, ταχύτητα και αξιοπιστία οι πελάτες του ΣΕΥΦΑΝΗ μπορούν να προμηθεύονται πολλά από τα προϊόντα της επιχείρησης. Μάλιστα η επιχείρηση δεσμεύεται για αποστολή των ετοιμοπαράδοτων προϊόντων αυθημερόν και με πολύ ανταγωνιστικές τιμές».

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΥΦΑΝΗ, ο Συνεταιρισμός Υδραυλικών του Ηρακλείου εξακολουθεί να διαθέτει μια τεράστια γκάμα από είδη υγιεινής, πλακάκια, είδη θέρμανσης, κλιματισμού και υδραυλικών υλικών, έχοντας πάντα να προτείνει το καταλληλότερο προϊόν για όλους τους επαγγελματίες και τους ιδιώτες καταναλωτές.  

 

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες:

Επισκεφθείτε το e-shop του ΣΕΥΦΑΝΗ 

Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο 2810 300933

Ωράριο επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή 07:30 – 15:30

Φυσικά καταστήματα:

Καλλιθέα, Νέα Αλικαρνασσός, 71500, τηλ.  2810300933

Θερίσου και Κονδυλάκη γωνία, Ηράκλειο, 71305, τηλ. 2811813000

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ