ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πραγματοποίηση Δημοσιότητας ΑΕ στο Γ.Ε.ΜΗ.
Ο τρόπος διενέργειας της δημοσιότητας ήταν πριν από κάποια χρόνια, όλως επιεικώς προβληματικός˙ ακριβέστερα: απαράδεκτος.
SHARE:
Σε προηγούμενη αρθρογραφία μας ασχοληθήκαμε με τη δημοσιότητα των πράξεων και στοιχείων της ΑΕ. Στο πλαίσιο της ανάλυσης του σχετικού ζητήματος επικεντρώσαμε στη διάκριση της δημοσιότητας σε συστατική και δηλωτική αλλά και στις έννομες συνέπειες κάθε μιας. Σε συνέχεια της εν λόγω θεματικής αναγκαία κρίνεται η διευκρίνιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τον τρόπο πραγματοποίησης της δημοσιότητας. Περί αυτών το παρόν!
Το Γ.Ε.ΜΗ.
Στις αρμοδιότητες του Γ.Ε.ΜΗ. περιλαμβάνονται:
(α) η εγγραφή των υπόχρεων στο Γ.Ε.ΜΗ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι ΑΕ,
(β) κάθε καταχώριση και δημοσίευση, η οποία αφορά τους υπόχρεους,
(γ) η παραλαβή και πρωτοκόλληση (όταν υποβάλλονται έγχαρτα) των αιτήσεων και των συνοδευτικών τους εγγράφων,
(δ) η διενέργεια ελέγχου νομιμότητας και πληρότητας, όπου απαιτείται,
(ε) ο έλεγχος αιτήσεων έγκρισης επωνυμιών και διακριτικών τίτλων και η δέσμευση αυτών,
(στ) η απάντηση σε ερωτήματα που αφορούν συγκεκριμένα εκ του νόμου προβλεπόμενα ζητήματα,
(η) η έκδοση πιστοποιητικών,
(θ) η χορήγηση αντιγράφων και αποσπασμάτων και
(ι) η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου των συστάσεων μέσω e – ΥΜΣ και των αυτόματων καταχωρίσεων.
Σύστημα Διπλής Δημοσιότητας
H δημοσιότητα πραγματοποιείται, αφενός, με την εγγραφή ή καταχώριση των δημοσιευτέων πράξεων στο Γ.Ε.ΜΗ. και αφετέρου, με την ταυτόχρονη δημοσίευσή τους στον διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ.
Υπεύθυνος Δημοσίευσης και παραβίαση σχετικής υποχρέωσης
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕ είναι το αρμόδιο όργανο για την υποβολή σε δημοσιότητα των δημοσιευτέων πράξεων και στοιχείων της εταιρείας. Κατά το στάδιο της σύστασης της ΑΕ, την αρμοδιότητα αυτή φέρουν οι ιδρυτές της. Αντίστοιχα, κατά το στάδιο της εκκαθάρισης ή της πτώχευσης αρμόδιοι είναι οι εκκαθαριστές ή, αντίστοιχα, ο σύνδικος πτώχευσης.
Σε περίπτωση που τα παραπάνω αναφερόμενα πρόσωπα παραβιάσουν τις διατάξεις περί δημοσιότητας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 100 έως 100.000€. Το πρόστιμο βαρύνει το ίδιο το υπόχρεο νομικό πρόσωπο και τους νόμιμους εκπρόσωπους του. Αστική ευθύνη των υπόχρεων δεν αποκλείεται.
Αρμοδιότητα Γ.Ε.ΜΗ.
Η καταχώριση στο Γ.ΕΜΗ. γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία διενεργεί έλεγχο νομιμότητας και πληρότητας, όταν λαμβάνει χώρα συστατική δημοσιότητα. Η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. οφείλει να πραγματοποιεί τη δημοσίευση των στοιχείων ή πράξεων των εταιρειών που την αιτούνται.
Πιστοποιητικό Καλής Λειτουργίας
Οι αρμόδιες Υ.Γ.Ε.ΜΗ. χορηγούν Πιστοποιητικό Καλής Λειτουργίας (Good Standing Certificate) σε εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο Γ.Ε.ΜΗ.. Πρόκειται για πιστοποιητικό διεθνώς διαδομένο, το οποίο επιβεβαιώνει την κατάσταση λειτουργίας της εταιρείας. Το πιστοποιητικό έχει διάρκεια ισχύος δύο μηνών. Η πρόβλεψή του διευκολύνει ιδιαιτέρως τις συναλλαγές της εταιρείας με τρίτους.
Ο τρόπος διενέργειας της δημοσιότητας ήταν πριν από κάποια χρόνια, όλως επιεικώς προβληματικός˙ ακριβέστερα: απαράδεκτος. Η δημιουργία του ΓΕΜΗ, απελευθέρωσε δυνάμεις, προσέδωσε διαφάνεια στη λειτουργία των εταιρειών (βεβαίως και των ΑΕ) και διευκόλυνε το σύνολο των εμπλεκομένων. Η ευθύνη της υλοποίησης της δημοσιότητας βαρύνει το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της ΑΕ. Και, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντική, μοιάζει απόλυτα φυσιολογική η σύνδεση της τήρησης των σχετικών υποχρεώσεων με ποινικές, διοικητικές και αστικές κυρώσεις για τους υπόχρεους. Την δημοσιότητα, πάντως εξυπηρετούν και τα έγγραφα της εταιρείας, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν σειρά στοιχείων. Περί αυτών σε επόμενη αρθρογραφία μας.
Managing Partner
Koumentakis and Associates Law Firm
Σημ.: Σε πλήρη μορφή το άρθρο Πραγματοποίησης Δημοσιότητας ΑΕ στο ΓΕΜΗ