Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Μέτρα 1,1 δισ. και αύξηση εσόδων από τη φοροδιαφυγή

Newsroom
Newsroom

Τα όποια έξτρα μέτρα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό για την ενίσχυση των εισοδημάτων από το ράλι της ακρίβειας όπως η παράταση του market pass θα είναι στοχευμένα και με μικρό κόστος.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2024 που θα κατατεθεί στις 2 Οκτωβρίου στη Βουλή.

Τα υπουργεία και οι δημόσιοι φορείς έχουν περιθώριο έως σήμερα προκειμένου  να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που έχουν δοθεί από το Γενικό Λογιστήριο με τις νέες οροφές στις πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες αυξάνονται κατά 4 δισ. ευρώ. 

Στον προϋπολογισμό δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια έκπληξη. Θα ενσωματώνει μέτρα καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ με το βάρος  να πέφτει στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται  αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, τα  όποια έξτρα μέτρα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό για την ενίσχυση των εισοδημάτων από το ράλι της ακρίβειας  όπως η παράταση του market pass θα είναι στοχευμένα και με μικρό κόστος.

Από  το 2024  θα τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσα από το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σε πρώτο πλάνο η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Η περιστολή της φοροδιαφυγής βρίσκεται στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου με στόχο τη  σταδιακή είσπραξη του 50% των εσόδων που χάνονται ετησίως. Στο αναθεωρημένο σχέδιο ανακαμψης περιλαμβάνονται  σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη φορολογική πολιτική όπως είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το ψηφιακό χαρτόσημο, η βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΑΑΔΕ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει θέσει υψηλά τον στόχο για άνοδο των φορολογικών εσόδων και το 2024,βασιζόμενο στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ αλλά και την αύξηση της φορολογητέας ύλης από την ενίσχυση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Πειθαρχία και οικονομία σε πρώτο πλάνο

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα δώσει βαρύτητα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την εξυγίανση της οικονομίας,καθώς σύμφωνα  με τις συζητήσεις που διεξάγονται για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας ,η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί όπως θέλει τον όποιο δημοσιονομικό χώρο προκύπτει αλλά θα κατευθύνεται στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επίσης από το 2024 η Κομισιόν θα προχωρά στον έλεγχο των καθαρών πρωτογενών δαπανών θέτοντας για την χώρα μας ως στόχο να μην ξεπεράσει η αύξηση αυτή το 2,6%.

Σημειώνεται ότι, έως ότου αποσαφηνιστεί το τοπίο στην Ευρώπη με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, η Ελλάδα κινείται σύμφωνα με το  Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023- 2026. Στο πρόγραμμα προβλέπεται για το επόμενο έτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι 3% από 2,3% που εκτιμάται εφέτος. Παράλληλα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα υποχωρήσει το 2024 στο 150,8% του ΑΕΠ, ενώ θα έχει καθοδική πορεία και ο πληθωρισμός, ο οποίος αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,4% από 4% φέτος.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει συμφωνία ότι, σε περίπτωση υπεραπόδοσης της οικονομίας, να μπορεί αυτή να διατεθεί για αναπτυξιακές δράσεις και κοινωνική πολιτική, χωρίς να προκαλεί αποκλίσεις από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Το πλαφόν του κονδυλίου για τη γενική κυβέρνηση αναπροσαρμόζεται στα 72,7 δισ. ευρώ για το 2024 από 68,7 δισ. ευρώ φέτος.

Παράλληλα, το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού θα ανέλθει στα 68,78 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθενται δαπάνες για τόκους 6,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του 2024, από 5,1 δισ. ευρώ εφέτος

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ