"Ράλι" ακρίβειας στα τρόφιμα: Πρωτιά για το ελαιόλαδο - Πού καταγράφηκε πτώση τιμών

Newsroom
Newsroom

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εκτός από το λάδι καταγράφηκαν σε νερό, αναψυκτικά και χυμοί με 13,8%, φρούτα 12,3%, ψάρια 9,7%, λαχανικά και τα υπόλοιπα τρόφιμα με 6,5%

Μικρή υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο φτάνοντας στο 2,9% από 3,1% τον πρώτο μήνα του έτους. Το πρόβλημα της ακρίβειας εντοπίζεται για ακόμα ένα μήνα στα τρόφιμα, με τo ελαιόλαδο να ηγείται της κούρσας των ανατιμήσεων.

Ο ρυθμός ανατιμήσεων στα τρόφιμα τον Φεβρουάριο ήταν μεν ηπιότερος, αν και παραμένει υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στο ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 63,7% σε ετήσια βάση. Ακολούθησαν νερό, αναψυκτικά και χυμοί με 13,8%, φρούτα 12,3%, ψάρια 9,7%, λαχανικά και τα υπόλοιπα τρόφιμα με 6,5%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, πάντως, υπήρχαν κατηγορίες τροφίμων, στις οποίες παρατηρήθηκε έστω και μικρή μείωση των τιμών. Το γιαούρτι τον Φεβρουάριο ήταν κατά 2,5% φθηνότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο, τα αλλαντικά κατά 2,4%, τα πουλερικά και το χοιρινό κατά 1,2%, τα αλκοολούχα ποτά κατά 1%, ενώ οι τιμές σε ψωμί και τα δημητριακά υποχώρησαν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

«Από τις κατηγορίες που έχουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και μείωση των τιμών είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά που είναι προϊόντα που έχουν επηρεαστεί από τις τιμές παραγωγού και από άλλους παράγοντες που έχουν επηρεάσει την συγκεκριμένη αγορά» δηλώνει ο Λευτέρης Κιοσές, διευθυντής Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.


 

Υπενθυμίζεται πως στις 13 Μαρτίου κάνει πρεμιέρα στα σούπερ μάρκετ και το καλάθι της Σαρακοστής, το οποίο θα περιλαμβάνει νηστίσιμα εδέσματα.

Οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι» είναι:

  • Ρύζι
  • Ψωμί για τοστ
  • Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/ συσκευασμένο)
  • Φρυγανιές
  • Μακαρόνια Νο 6
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Όσπρια (φακές)
  • Όσπρια (φασόλια)
  • Όσπρια (ρεβύθια)
  • Πάριζα
  • Γαλοπούλα (αλλαντικά)
  • Κατεψυγμένα ψάρια
  • Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)
  • Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)
  • Νωπό μοσχάρι (συσκευασμένο ή μη)
  • Γάλα φρέσκο πλήρες
  • Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
  • Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες
  • Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά
  • Γάλα εβαπορέ
  • Γιαούρτι από γάλα αγελάδας χωρίς γεύσεις
  • Γιαούρτι από γάλα αγελάδας χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
  • Τυρί φέτα
  • Λευκό τυρί
  • Τυρί γκούντα
  • Τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • Χυμός τομάτας διατηρημένος
  • Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)
  • Μαργαρίνες
  • Ελαιόλαδο
  • Ηλιέλαιο
  • Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
  • Λευκή ζάχαρη
  • Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς
  • Προϊόντα βρώμης (τουλάχιστον ένα)
  • Κρέμα βρεφικής ηλικίας
  • Γάλα βρεφικής ηλικίας
  • Ελληνικός καφές
  • Στιγμιαίος καφές
  • Γαλλικός καφές
  • Χυμός πορτοκάλι
  • Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
  • Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
  • Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
  • Χαρτί κουζίνας
  • Χαρτί υγείας
  • Οδοντόκρεμες
  • Σερβιέτες ή ταμπόν
  • Σαμπουάν
  • Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
  • Πάνες ακράτειας
  • Πάνες για μωρά
  • Μωρομάντηλα
  • Σαμπουάν για μωρά
  • Τροφές για σκύλους
  • Τροφές για γάτες Από 13 Μαρτίου 2024 έως και 4 Μαΐου 2024 “Καλάθι της Σαρακοστής”
  • Χαλβάς
  • Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – λ.χ. μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.ο.κ.)
  • Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη) Συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων και ενημέρωση κοινού

Πηγή: ΕΡΤ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ