Στον αέρα η τύχη της First Republic – Γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση της

Newsroom
Newsroom

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση της τράπεζας

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για το μέλλον της αμερικανικής τράπεζας First Republic, μιας ακόμα περιφερειακής τράπεζας των ΗΠΑ που βρέθηκε στη δίνη της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Η First Republic προσέλαβε την επενδυτική Lazard ως σύμβουλο για να εξετάσει κάθε δυνατότητα, μεταξύ των οποίων την πώληση περιουσιακών στοιχείων της, την πώληση στο σύνολό της ή μια ένεση κεφαλαίου.

Αναλυτές του Bloomberg σχολιάζουν πως η First Republic αρνείται κατηγορηματικά να γίνει το επόμενο θύμα της τραπεζικής κρίσης, που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με την πτώχευση δύο περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών.

Τα σενάρια

Η επενδυτική Lazard από κοινού με την JPMorgan Chase θα παρουσιάσει τις δυνατότητες διαφυγής στην αμερικανική τράπεζα, που έχει επίσης προσλάβει για τον ίδιο σκοπό τη συμβουλευτική McKinsey.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η διοίκηση της τράπεζας έχει έως τώρα απορρίψει την επιλογή της πώλησής της, αλλά εξετάζει την επιλογή πώλησης περιουσιακών στοιχείων της, συμπεριλαμβανομένου μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου της και συρρίκνωσής της.

Παρότι στο τραπέζι παραμένει στο τραπέζι η συζήτηση για ενδεχόμενη πώλησή της, η First Republic εξετάζει πρωτίστως τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου.

Ακόμη όμως και αν δεν υπάρξει επέκταση της στήριξης, οι αρχές θεωρούν πως η τράπεζα είναι αρκετά σταθερή, ώστε να λειτουργήσει χωρίς καμία άμεση παρέμβαση, ενόσω γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για τη στήριξη του ισολογισμού της.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται πως η μετοχή της First Republic Bank έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 90% αυτό τον μήνα, εν μέσω ανησυχιών για νέα κατάρρευση στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η κατάρρευση των άλλων τραπεζών ήταν αποτέλεσμα μαζικών ρευστοποιήσεων πελατών, ενώ η First Republic Bank παρέμεινε ανοιχτή και ανεξάρτητη.

Σε κάθε περίπτωση οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την κατάστασή της, διατηρώντας την επαγρύπνησή τους σε περίπτωση που τα πράγματα αλλάξουν απροσδόκητα, ενώ εκτιμούν ότι οι καταθέσεις της τράπεζας σταθεροποιούνται και ότι δεν είναι ευάλωτη στην «κρίση» που έκανε τις ρυθμιστικές αρχές να πάρουν αστραπιαία υπό τον έλεγχό τους τη Silicon Valley Bank για να τη διασώσουν.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ