Σύστημα πληρωμών IRIS: Επεκτείνεται παντού έως τα τέλη του 2024

Newsroom
Newsroom

Σύμμαχος για την επέκταση του συστήματος οι χαμηλές προμήθειες

Σε όλες τις επιχειρήσεις αναμένεται να επεκταθεί το σύστημα πληρωμών IRIS μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», επί του παρόντος αυτή η επέκταση δεν αναμένεται να συνδυαστεί με αύξηση του ορίου των συναλλαγών μέσω του IRIS που ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Το γεγονός ότι η προμήθεια που επιβάλλεται στους επαγγελματίες για συναλλαγές μέσω του IRIS δεν ξεπερνά το 0,5%, χαμηλότερη σε σχέση με τις χρεώσεις για συναλλαγές μέσω καρτών, αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του οικονομικού επιτελείου στην προσπάθεια μείωσης των επιβαρύνσεων που έχουν οι επιχειρήσεις για πληρωμές με POS.

Aναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι σύντομα αναμένεται να υπάρξουν θετικά νέα.

Έως 30 Ιουνίου 850.000 θα πρέπει να το έχουν προσθέσει στις πληρωμές

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 30 Ιουνίου 850.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, θα πρέπει να έχουν προσθέσει το IRIS στις πληρωμές από τους πελάτες τους. Διαφορετικά, από τον Ιούλιο η μη αποδοχή άμεσων πληρωμών θα επιφέρει χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Το συγκεκριμένο σύστημα αν και ξεκίνησε ως μία εύκολη μεταφορά μετρητών μεταξύ φίλων μέσω κινητού, χωρίς προμήθεια, πλέον αποκτά ευρεία μορφή καθώς από την 1η Ιουλίου ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να αποδέχονται άμεσες πληρωμές.

Οι χαμηλές προμήθειες

Οι προμήθειες που επιβάλλονται στους επαγγελματίες (για τους πελάτες δεν υπάρχει προμήθεια) έχουν μειωθεί και δεν ξεπερνούν το 0,3% με 0,5% όταν πριν από λίγο καιρό ήταν στο 2%. Δηλαδή για μία συναλλαγή ύψους 500 ευρώ το ανώτατο ποσό που χρεώνουν οι τράπεζες ως προμήθεια δεν ξεπερνά τα 2,5 ευρώ.

Οι προμήθειες αυτές είναι αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με τις χρεώσεις για πληρωμή μέσω καρτών. Το οικονομικό επιτελείο συζητά εδώ και αρκετό διάστημα με τράπεζες, εταιρείες εκκαθάρισης συναλλαγών και με τα διεθνή σχήματα πληρωμών, Visa και Mastercard, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν ή ακόμα και να μηδενιστούν οι χρεώσεις σε μικρής αξίας συναλλαγές.

Οι προμήθειες από τις τράπεζες και τους εκκαθαριστές έχουν μειωθεί και ανέρχονται έως 0,8% ενώ για τα διεθνή σχήματα φτάνουν έως το 3,5%. Τα διεθνή σχήματα πληρωμών κινούνται με συμφωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε είναι δύσκολο να κινηθούν με διαφορετικό τρόπο στην Ελλάδα καθώς ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσουν προηγούμενο μείωσης χρεώσεων και για άλλες χώρες. Παρόλα αυτά εκφράζεται αισιοδοξία ότι αυτό δεν θα ανατρέψει την προσπάθεια των τραπεζών και των εκκαθαριστών να προχωρήσουν σε μείωση των χρεώσεων σε μικρές συναλλαγές μέσω POS.

Βασικός στόχος είναι να μειωθούν δραστικά ή και να μηδενιστούν οι προμήθειες για συναλλαγές μικρής αξίας (έως 10 ευρώ) οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εξανεμίζουν το όποιο κέρδος για την επιχείρηση (όπως πώληση προϊόντων καπνού, καύσιμα, κ.α.)

Συναλλαγές 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, μέσω του ΙRIS πραγματοποιήθηκαν 11 εκατ. συναλλαγές αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 100.000 άτομα εγγράφονται κάθε μήνα με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά άτομα ηλικίας 17-34 ετών ενώ 270.000 επαγγελματίες έχουν ήδη ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Όσον αφορά το IRIS Commerce έχουν εγγραφεί πάνω από 5.000 e-shops

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, συνολικά 2,4 εκατ. ιδιώτες είχαν ενεργοποιήσει το IRIS, εκ των οποίων το 70% είναι ηλικίας 18-34 ετών ενώ 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν ενεργοποιήσει ήδη την υπηρεσία. Τον Ιανουάριο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 30 φορές περισσότερες συναλλαγές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, τόσο μεταξύ ιδιωτών όσο και σε συναλλαγές με επαγγελματίες. Πιο συγκεκριμένα, τον πρώτο μήνα του 2024 πραγματοποιήθηκαν 3 εκατ. συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και 25.000 με επαγγελματίες.

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας, είτε για ιδιώτες είτε για επαγγελματίες, γίνεται μέσω του mobile app της Τράπεζας τους, με μια πολύ απλή διαδικασία. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο με τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή σάρωση QR Code, μέσω του mobile app της Τράπεζας. Τα χρήματα πιστώνονται εντός 2 δευτερολέπτων στον παραλήπτη, ο οποίος ενημερώνεται αμέσως για τη μεταφορά των χρημάτων, καθώς και για τα στοιχεία του αποστολέα.

Η υπηρεσία IRIS παρέχεται σήμερα από 8 τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Συνεταιριστική Ηπείρου, Viva, Optima, Αttica), ενώ σύντομα αναμένεται να επεκταθεί τόσο στη Συνεταιριστική Καρδίτσας, όσο και στην Παγκρήτια.


Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ