Ταμείο Ανάκαμψης: Ευκαιρίες για ΜμΕ

Newsroom
Newsroom

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΤΕ, που διενεργήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι επιχειρήσεις που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε έστω μία επένδυση την ερχόμενη πενταετία αντιστοιχούν στο 86% του τομέα

Στην υλοποίηση επενδύσεων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους προσβλέπουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βασική πηγή χρηματοδότησης τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των πολύ μικρών, φέρονται να έχουν τεταμένες τις κεραίες τους για την αναζήτηση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθιστώντας την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους πιο εφικτή. Τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία προφανώς δεν είναι άλλα από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αναμένεται να ενεργοποιηθούν άμεσα, τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους που θα χορηγηθούν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις συνεργαζόμενες εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς και τα προγράμματα-καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου.Για όσες επιχειρήσεις, μάλιστα, επιλέξουν ως ενίσχυση για τα επενδυτικά τους σχέδια τα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη σύζευξή τους με το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή, μπορούν να λάβουν και δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, ώστε να καλύψουν μέρος της ιδιωτικής συμμετοχής. 

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΤΕ, που διενεργήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι επιχειρήσεις που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε έστω μία επένδυση την ερχόμενη πενταετία αντιστοιχούν στο 86% του τομέα ΜμΕ (ποσοστό κατά 10% υψηλότερο συγκριτικά με τις ΜμΕ που προχώρησαν σε επενδύσεις την προηγούμενη πενταετία). Ο καθοριστικός ρόλος του Ταμείου, μάλιστα, αναδεικνύεται από το γεγονός ότι περίπου το 1/5 των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να επενδύσουν (15% του τομέα) έλαβε αυτή την απόφαση ακριβώς επειδή οι πόροι του καθιστούν τις επενδύσεις αυτές εφικτές, ενώ ένα επιπλέον 32% του τομέα διευκολύνεται από το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (ενώ θα επεδίωκε να επενδύσει και χωρίς την ύπαρξή του).Πέραν από το ποσοστό του τομέα που κινητοποιούν, οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης διευκολύνουν τον σχεδιασμό συγκριτικά μεγαλύτερων επενδύσεων. Έτσι, λοιπόν, οι ΜμΕ που δηλώνουν πως οι επενδύσεις τους θα συνδυαστούν με δράσεις του Ταμείου σχεδιάζουν κατά μέσο όρο 3% υψηλότερες επενδύσεις (ως ποσοστό του κύκλου εργασιών τους). Εξετάζοντας τα σχετικά μεγέθη επενδύσεων ανά μέγεθος επιχειρήσεων, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις ωφελούνται ιδιαίτερα καθώς μέσω των δράσεων του Ταμείου σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις κατά μέσο όρο 8% μεγαλύτερες από τις επενδύσεις που δεν θα ενταχθούν σε δράσεις του Ταμείου (έναντι 2% για τις μεσαίες και καμίας διαφοράς για τις μικρές επιχειρήσεις).


Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ