Τι είναι το «Οικογενειακό Συμβούλιο»;

Η σωστή λειτουργία ενός «Οικογενειακού Συμβουλίου» μπορεί να συνδράμει στη δόμηση μιας ισχυρότερης οικογένειας και μιας αποτελεσματικότερης επιχείρησης.

Γράφει ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου*


Όταν κάποιος προσπαθεί να δώσει την απάντηση στο ερώτημα: «Τι είναι το «Οικογενειακό Συμβούλιο;» είναι προτιμότερο να απαντήσει περιγράφοντας το ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ένα «Οικογενειακό Συμβούλιο». Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό, ένα «Οικογενειακό Συμβούλιο» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ:

  • Μια συζήτηση γύρω από το τραπέζι ή το φαγητό.
  • Μια συζήτηση οδηγώντας.
  • Μια συνάντηση που κάνουμε μόνο όταν υπάρχει ένα πρόβλημα μέσα στην οικογένεια.

Οπότε, το «Οικογενειακό Συμβούλιο» ΕΙΝΑΙ:

  • Μια συνάντηση όλης της οικογένειας σε έναν ορισμένο χρόνο και τόπο.
  • Μια συνάντηση που έχει έναν Πρόεδρο και έναν Γραμματέα. Μάλιστα, κάθε μέλος της οικογένειας αναλαμβάνει εκ περιτροπής την ηγεσία του ως Πρόεδρος, αλλά μόνο εκείνοι που μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν αναλαμβάνουν εκ περιτροπής το ρόλο του Γραμματέα.
  • Μια συνάντηση με προσυμφωνημένους κανόνες.
  • Ένας «συνεταιριστικός» ή «συμμετοχικός» τρόπος λήψης αποφάσεων που έχουν επιπτώσεις σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Σε μια συνεδρίαση του «Οικογενειακού Συμβουλίου», τα ζητήματα αντιμετωπίζονται μέσω διαλογικής συζήτησης και όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν την ευκαιρία να πουν τι σκέφτονται ή τι αισθάνονται για κάθε θέμα. Όλα γίνονται για να προβλεφθεί από τα μέλη της οικογένειας η πιθανή έκβαση των διάφορων λύσεων που θα συζητηθούν. Η συζήτηση συνεχίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στις τοποθετήσεις των μελών της οικογένειας, τις ιδέες, ή τις απόψεις τους, έως ότου «προκύψει τελικά η λύση» που είναι αποδεκτή σε κάθε μέλος της οικογένειας. 

Βεβαίως, «αποδεκτή λύση» δεν σημαίνει ότι κάθε μέλος της οικογένειας βρίσκει ότι η συγκεκριμένη λύση που πρόκρινε η οικογένεια είναι της αρεσκείας του. Σημαίνει μόνο ότι αυτή η λύση θα δοκιμαστεί για μια χρονική περίοδο για να διαπιστωθεί εάν λειτουργεί αποτελεσματικά. Όμως, αφού ληφθεί η απόφαση, κάθε μέλος πρέπει να την τηρήσει και να δουλέψει για την επιτυχία της και την επιτυχημένη εφαρμογή της.

Τα μέλη του «Οικογενειακού Συμβουλίου» είναι συνήθως προθυμότερα να ακολουθήσουν μια πολιτική ή να δουλέψουν για μια λύση, εάν είχαν συμμετοχή στη δημιουργία της, παρά αν αυτό υπαγορεύθηκε από κάποιον άλλον. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό στην ορθή λειτουργία του «Οικογενειακού Συμβουλίου.» Τελικά, το «Οικογενειακό Συμβούλιο» είναι ένας σημαντικός τρόπος κίνησης προς τους στόχους μιας ισχυρής επιχείρησης και μιας ισχυρής οικογένειας!

Τελικά, οι περιοδικές συγκεντρώσεις του «Οικογενειακού Συμβουλίου» φέρνουν τα μέλη της οικογένειας κοντά, για να μοιραστούν στόχους κι αποφάσεις, να συζητήσουν τα κοινά τους προβλήματα, να μάθουν για την επιχείρηση και να διατηρήσουν την οικογενειακή τους ταυτότητα, τις αξίες τους και τις παραδόσεις τους.

Η σωστή λειτουργία ενός «Οικογενειακού Συμβουλίου» μπορεί να συνδράμει στη δόμηση μιας ισχυρότερης οικογένειας και μιας αποτελεσματικότερης επιχείρησης. Βοηθά πάρα πολύ την οικογένεια να σχεδιάσει το μέλλον της επιχείρησης και μάλιστα με έναν μεθοδικό και εποικοδομητικό τρόπο. Μπορεί να εξομαλύνει δύσκολες μεταβάσεις, όπως η διαδοχή της ηγεσίας στην επόμενη γενιά ή την επαγγελματοποίηση της επιχείρησης. Είναι σε θέση να αποτρέψει οδυνηρές και δαπανηρές συγκρούσεις, βοηθώντας την οικογένεια να αντιμετωπίσει εγκαίρως και φανερά τα ζητήματα που αναπόφευκτα προκύπτουν στην ιδιοκτησία των οικογενειακών επιχειρήσεων.

Η έρευνα και η εμπειρία μας δείχνουν ότι η εφαρμογή τακτικών οικογενειακών συμβουλίων αποτελεί το ένα εκ των τριών σημαντικότερων βημάτων που μπορούν να κάνουν οι οικογένειες που είναι ιδιοκτήτριες επιχειρήσεων, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχεια της οικογενειακής τους επιχείρησης. Τα άλλα δυο βήματα είναι η δημιουργία ενός ενεργούς «Ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβούλιου» και η εφαρμογή συνεχούς «Στρατηγικού Σχεδιασμού» από την ηγεσία της επιχείρησης.

Αφού ξεκινήσει να λειτουργεί, ένα «Οικογενειακό Συμβούλιο» συχνά αποκτά τη δική του δυναμική, γεννώντας δηλώσεις οικογενειακών αποστολών, οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα, κοινές διακοπές, φιλανθρωπικές προσπάθειες, οικογενειακές ιστορίες, ταμεία επιχειρηματικών εγχειρημάτων και υποτροφιών και διάφορες άλλες δημιουργικές προσπάθειες.

Θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες Παρασκευές να αναφερθούμε σε όλ’ αυτά!



*Ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου, είναι Γενικός Διευθυντής του «ΙΝΣΒΕ», συγγραφέας του πρακτικού οδηγού: «Προετοιμάζοντας τη διαδοχή: πρακτικός οδηγός για προνοητικές οικογενειακές επιχειρήσεις»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ