Τουρισμός: Οι κίνδυνοι από την ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή

Newsroom
Newsroom

Το 100% αγγίζουν οι ακυρώσεις Ισραηλινών που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές στην Ελλάδα, μετά την 7η Οκτωβρίου - Πιθανή κλιμάκωση μπορεί να αφαιρέσει σημαντικό μέρος αφίξεων και εισπράξεων από την Ελλάδα

Εμφανείς είναι ήδη οι πρώτες επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μ. Ανατολή, ενώ η ανησυχία κορυφώνεται για τις μελλοντικές επιπτώσεις σε περίπτωση που γενικευτούν οι συγκρούσεις και κυρίως στην περίπτωση εκείνη που εμπλακούν και άλλες δυνάμεις της περιοχής.

Δύο είναι οι προφανείς και άμεσες επιπτώσεις. Η πρώτη, σύμφωνα με το imerisia.gr,  σχετίζεται με την μείωση των ταξιδιωτών από τις εμπλεκόμενες χώρες και η δεύτερη από μία πιθανή απροθυμία των τουριστών να έρθουν σε μία περιοχή που έστω και στον χάρτη φαντάζει να γειτνιάζει με την εμπόλεμη περιοχή.

Ήδη όπως αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, οι ακυρώσεις Ισραηλινών που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα φτάνουν το 100%. Οι ακυρώσεις κρατήσεων αφορούν τόσο γκρουπ όσο και μεμονωμένους.

Και μπορεί βέβαια τα νούμερα να είναι σχετικά μικρά, τόσο λόγω της εποχής, όσο και επειδή το Ισραήλ δεν είναι από τις χώρες εκείνες στις οποίες στηρίζεται η ελληνική «βαριά βιομηχανία», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αν χαρακτηριστεί η απώλεια αμελητέα.

Βέβαια όπως είναι φυσικό αναταράξεις αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον τουρισμό της Ανατολικής Μεσογείου. Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν σχεδόν το σύνολο των δρομολογίων τους προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ και οι εταιρείες κρουαζιέρας αλλάζουν δρομολόγια για τα πλοία τους, αποκλείοντας από τα προγράμματά τους την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
 

Πρόσκαιρα κέρδη από την κρουαζιέρα

Βέβαια ουδέν κακό αμιγές καλού. Πρόσκαιρα η Ελλάδα στο κομμάτι της κρουαζιέρας ωφελείται, αφού βγαίνουν από το κάδρο οι χώρες περιοχής και αυξάνονται οι στάσεις των κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα. Επίσης ένα θέμα που ενδεχομένως προκύψει, είναι να υπάρξουν «κανόνια» από κάποιους πράκτορες που δεν έχουν εξοφλήσει τους ξενοδόχους για υπηρεσίες που ήδη έλαβαν ή το κομμάτι το αναλογούν για αυτές που ακυρώνονται.

Στον κλάδο, οι παράγοντες της αγοράς επί του παρόντος συνιστούν ψυχραιμία. Ωστόσο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας μέρους του 2% που αντιπροσωπεύουν οι τουρίστες από το Ισραήλ, αλλά και των αντίστοιχων εισπράξεων σε περίπτωση που παραταθεί επί μακρόν η πολεμική ένταση, με την όποια της μορφή.

Ενδεικτικά της σημασίας της ισραηλινής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Φέτος, η συγκεκριμένη αγορά κατέγραφε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα στους τρεις πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Ισραηλινών.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, η εν λόγω αγορά τερμάτισε στην πρώτη θέση κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου (μεταξύ των αγορών εκτός της ΕΕ), με τους ταξιδιώτες από το Τελ Αβίβ να υπερβαίνουν τον αριθμό των ταξιδιωτών από τη Νέα Υόρκη!

Σημαντική άνοδος 65% των τουριστών από Ισραήλ

Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, σε εβδομαδιαία βάση, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος 58 δρομολόγια (αφίξεις και αναχωρήσεις) προς/από το Ισραήλ, οκτώ αεροπορικών εταιρειών (Aegean, Ryanair, El Al, Arkia, Bluebird, Tus Airways, Wizz Air, Israir). Μάλιστα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η επιβατική κίνηση από και προς το Ισραήλ υπερέβη τις 624.000, αριθμός ενισχυμένος κατά 65%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που οι ταξιδιώτες είχαν ανέλθει σε περίπου 378.000.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, μόνο για το διάστημα από 2 έως 29 Οκτωβρίου είχαν προγραμματιστεί περισσότερες από 106.000 αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις από το Ισραήλ, με την Αθήνα, τη Ρόδο και το Ηράκλειο Κρήτης να είναι οι τρεις προορισμοί προς τους οποίους θα κατευθυνόταν ο μεγαλύτερος όγκος ταξιδιωτών.

 

 

Φωτογραφία από singrs από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ