«Τρέχουν» 267 διαγωνισμοί για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Newsroom
Newsroom

Μεταξύ αυτών και η δημοπράτηση για τη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του μεγαλύτερου τμήματος του Βορείου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από Χανιά έως Ηράκλειο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται 267 διαγωνισμοί για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 3,37 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα για την εκταμίευση ακόμη μίας δόσης, της 3ης κατά σειρά, ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Το αίτημα θα υποβληθεί εντός του Απριλίου, σύμφωνα με πηγές, καθώς έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό τα προαπαιτούμενα «ορόσημα», με κάποιες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς για έργα.

Τα επιχορηγούμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το δυσκολότερο σκέλος, αφού τα δάνεια προχωρούν ταχύτερα χάρη στο επενδυτικό και τραπεζικό ενδιαφέρον και στους συμφέροντες όρους σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και τις διαδικασίες έγκρισης.

Πάντως, χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στους διαγωνισμούς, αναφέροντας ότι από τους 267 που βρίσκονται σε εξέλιξη οι 208 είναι στο στάδιο της διενέργειας, 38 στο στάδιο της συμβασιοποίησης και 21 σε αυτό της προέγκρισης.

Οι διαγωνισμοί που βρίσκονται στο στάδιο της διενέργειας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 2,4 δισ. ευρώ, αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής έργα:

– Τη δημοπράτηση για τη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του μεγαλύτερου τμήματος του Βορείου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από Χανιά έως Ηράκλειο.

– 104 διακηρύξεις που έχουν εκδοθεί από περισσότερους από 60 δήμους και περιφέρειες της χώρας για την επιλογή αναδόχων έργων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 445.067.828 ευρώ.

– 13 διαγωνισμούς, με συνολικό προϋπολογισμό 86.200.656 ευρώ, που αφορούν στρατηγικές αστικές αναπλάσεις σε οκτώ δήμους της χώρας.

Για τους 38 διαγωνισμούς που βρίσκονται στο στάδιο της συμβασιοποίησης, με δημόσια δαπάνη 757,2 εκατ. ευρώ, έχουν επιλεγεί από τις αναθέτουσες αρχές οι προσωρινοί, τουλάχιστον, ανάδοχοι. Για κάποιους από αυτούς έχουν υπογραφεί, ήδη, οι συμβάσεις, π.χ. για την προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής και STEM για την εκπαίδευση, για την αναβάθμιση του δικτύου εναέριων γραμμών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε Καβάλα, Δράμα και Βόλο (δασικές περιοχές), και για αναβαθμίσεις του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ σε Σέρρες και Κιλκίς, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος, για την κατασκευή τμήματος του ΒΟΑΚ: Χερσόνησος – Νεάπολη κ.λπ.

Τέλος, στους 21 διαγωνισμούς που βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 197 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών μετανάστευσης και υποδομές κυβερνοασφάλειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι τα 3,37 δισ. ευρώ των εν λόγω έργων εισρέουν «στην ελληνική οικονομία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο, δεδομένων των αναταράξεων που συνεχίζουν να καταγράφονται στην παγκόσμια οικονομία».


Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ