Τριήμερο με γεμάτα ξενοδοχεία, αλλά το βλέμμα στις ανατιμήσεις

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό

Οι πληρότητες που καταγράφονται αυτό το τριήμερο, το πρώτο μετά από ένα δύσκολο χειμώνα, θυμίζουν προ Covid εποχές στους δημοφιλείς προορισμούς, κοντινούς αλλά και πιο μακρινούς. Σύμμαχος για τους ξενοδόχους, τους επιχειρηματίες της εστίασης και τις τοπικές οικονομίες ο καλός καιρός. 

Εντούτοις, η μεγάλη άνοδος στις τιμές των καυσίμων, η αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών εξαιτίας των ανατιμήσεων που έχει επιφέρει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος κάνει την τουριστική αγορά να εκτιμά πως οι αποδράσεις τους επόμενους μήνες δεν θα είναι καθόλου συχνές.

Ενδεικτικά, στην Αράχοβα οι πληρότητες ξεπερνούν το 80%. Το 90% φτάνουν σήμερα οι πληρότητες στα Τρίκαλα Κορινθίας, πάνω από 70% στο Πήλιο, σε Ζαγοροχώρια και στο Καρπενήσι. Υψηλές πληρότητες επίσης καταγράφονται στο Ναύπλιο και στους προορισμούς της μεσσηνιακής Μάνης. Στα Καλάβρυτα σύμφωνα με τους ξενοδόχους οι πληρότητες άγγιξαν το 85%.

Ποσοστά που θα ήταν ακόμη υψηλότερα όπως εκτιμούν οι ξενοδόχοι εάν το κόστος των μετακινήσεων δεν είχε εκτοξευτεί. Υπάρχουν δε και κρατήσεις που ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή, όπως σημειώνουν, καθώς οι οικογένειες προτίμησαν να αποταμιεύσουν τελικά τα χρήματα που θα έδιναν για τις διακοπές του τριημέρου. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που προτίμησαν να επισκεφτούν εξοχικά, τόπους καταγωγής και φιλικά σπίτια.

Τα προβλήματα

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό. Σημειώνουν πως υπό τις παρούσες συνθήκες, η κίνηση κατά την περίοδο του Πάσχα δεν θα είναι η αναμενόμενη, καθώς και το κόστος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων θα είναι μεγαλύτερο.

Δύσκολα συνεχίζονται και τον Μάρτιο τα μεγέθη για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Θεσσαλονίκης, όπως σημειώνει η Ένωση Ξενοδόχων της συμπρωτεύουσας. "Τα εξαιρετικά περιορισμένα έσοδα από την μία, εξαιτίας των χαμηλότατων πληροτήτων σε όλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα - αποτέλεσμα των συνθηκών της πανδημίας και όχι μόνο - και η πρωτοφανής αύξηση του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών από την άλλη, έχουν επιφέρει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής μία πρωτόγνωρη αβεβαιότητα για την επιβίωσή τους" εξηγούν οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης.

Πρόσφατα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων είχε δημοσιοποιήσει τις επιδόσεις των ξενοδοχείων από το Δεκέμβριο μέχρι και το Φεβρουάριο. Το εν λόγω τρίμηνο, ήταν ανοιχτό το 79,3% των ξενοδοχείων, ενώ 1 στα 5 δεν λειτούργησε, επιλέγοντας να παραμείνουν κλειστά. 

Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ήταν 28,2%, που με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, γίνεται 21,3%. Η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου ήταν 48 ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ