"Εμπαιγμός με τις αυτοψίες των λαβωμένων κτισμάτων"

"Εμπαιγμός με τις αυτοψίες των λαβωμένων κτισμάτων"

Με απόφασή του το αρμόδιο Υπουργείο έστειλε στους Δήμους νέες οδηγίες

Αγαπητό Cretalive,

Ένα ακόμη “εμπόδιο” στην διαδικασία για την αποτίμηση των ζημιών από τον σεισμό του Σεπτέμβρη. 

Με τους μετασεισμούς να συνεχίζουν ακάθεκτοι να χτυπούν τις ήδη καταπονημένες κατασκευές, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε να αλλάξει την διαδικασία των ελέγχων. 

Θα πρέπει να ξεχάσουμε την πρωτοβάθμια επιτροπή των μηχανικών που γυρίζουν τα χωριά και να δίνουν τους χαρακτηρισμούς στα ακίνητα και το γνωστό στους ενδιαφερόμενους κίτρινο χαρτί . Με απόφασή του το αρμόδιο Υπουργείο έστειλε στους Δήμους νέες οδηγίες στις οποίες αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων , οι οποίοι σημειωτέων πρέπει να είναι αυτοί που κατέχουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του κτίσματος (όχι δηλαδή οι κατέχοντες την ψιλή κυριότητα και οι ενοικιαστές), θα υποβάλλουν αίτηση στην Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων  Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.)  του Υπουργείου με την οποία θα ζητούν την διενέργεια Αυτοψίας υποβάλλοντας συνημμένα τον τίτλο ιδιοκτησίας , Φωτογραφίες του πληγέντος κτίσματος υπογεγραμμένες από τον ίδιο καθώς και Οδοιπορικό σκαρίφημα / συντεταγμένες του ακινήτου μαζί με μια φωτογραφία της πρόσοψης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση daefk@ggde.gr είτε σε έντυπη μορφή στην ταχυδρομική διεύθυνση 

Δ.Α.Φ.Κ . – ΚΕ (Δ26) Ι. Κόνιαρη 43 & Λ. Κατσώνη . Αθήνα Τ.Κ. 11471 .

Οι ιδιοκτήτες δηλαδή των οικιών που έχουν υποβάλλει αίτηση και το κτίσμα τους δεν έχει ακόμη ελεγχθεί σε πρώτο βαθμό και παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλλει αιτήσεις στους οικείους δήμους , θα πρέπει να βιαστούν μόνοι τους να ολοκληρώσουν την πρώτη αυτή φάση και στην συνέχεια αν ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν και την διαδικασία αποζημιώσεων μέσω της εφαρμογής https://arogi.gov.gr/  .

Δεν έχει βέβαια αποσαφηνιστεί τί γίνεται με τους συνανθρώπους μας στην ενδοχώρα που ούτε την ευχέρεια χρήσης του διαδικτύου ή ακόμη και την πρόσβαση σε αυτό δεν έχουν , την αδυναμία σάρωσης των δικαιολογητικών αλλά και του εντοπισμού των συντεταγμένων  Επίσης, καλό θα ήταν ένα μήνα σχεδόν μετά από την ημέρα εκείνη και δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των ακινήτων κάποιος να αναλάβει την διαδικασία αυτή. 

Οι άνθρωποι που τα κτίσματά τους λαβώθηκαν ή συνεχίζουν να λαβώνονται από τους μετασεισμούς πως θα ενημερωθούν; Δε αρκεί μια ανακοίνωση κάπου σε έναν τοίχο , μια ανάρτηση κάπου στο διαδίκτυο και εδώ οι ίδιοι οι δήμοι θα πρέπει να το δουν να βρουν δηλαδή τον τρόπο και τις εκκρεμείς αιτήσεις των δημοτών τους και να υπάρξει ατομική πληροφόρηση . Τέλος θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει ή όχι προθεσμία για την νέα αυτή διαδικασία – εμπόδιο . 

Θα πρέπει να τρέξουν οι ιδιοκτήτες να πληροφορηθούν για την νέα διαδικασία και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου μην βρεθούν μπροστά πιθανόν και σε κάποια ακόμη αλλαγή που οδηγεί στην αποθάρρυνσή τους από την διαδικασία των αποζημιώσεων.

Δείτε ΕΔΩ υπόδειγμα της σχετικής αίτησης . 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Π.Τ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ