Για ποια ιδιωτικότητα μιλάμε;

Newsroom
Newsroom

Η ιδιωτικότητα έχει χαθεί προ πολλού με χίλιους άλλους τρόπους.

Αγαπητό cretalive

 

Διαβάζω ότι τις τελευταίες μέρες, συμπολίτες μας κάνουν ουρές στα τμήματα για να εκδώσουν ταυτότητα, πριν αναγκαστούν να βγάλουν την νέα, η οποία θα τους "παρακολουθεί".

Να πω καταρχήν, πως δεν κρίνω κανέναν. Είναι καλό να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας.

Όμως, πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει σε αυτούς τους ανθρώπους, ότι η ιδιωτικότητα έχει πάψει να υφίσταται εδώ και καιρό. Παρακολουθούμαστε όλοι μας 24 ώρες το 24ωρο.

Πως; Μα φυσικά μέσω της τεχνολογίας, των κινητών μας τηλεφώνων, των τάμπλετ, των έξυπνων τηλεοράσεων και άλλων συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.

Οι γνωστές μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούμε για να περιηγηθούμε στο ίντερνετ, οι γνωστές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, παρακολούθησης βίντεο κλπ, που όλοι μας χρησιμοποιούμε, μας παρακολουθούν συνεχώς. Αυτό το επιτυγχάνουν όχι μόνο μέσω των λεγόμενων "κούκις", και της καταγραφής των αναζητήσεών μας, αλλά μέσω και των μικροφώνων, πιθανότατα των καμερών, και άλλων αισθητήρων στις συσκευές μας.

Ακόμη και αν με πολύ προσεκτικό τρόπο απενεργοποιήσουμε τις άδειες στις εφαρμογές, πάλι συνεχίζεται να υφίσταται παρακολούθηση.

Και δίνουμε την συγκατάθεσή μας σε αυτό, αποδεχόμενοι τους όρους χρήσης κάθε φορά, αλλιώς δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τίποτα από αυτά.

Κατόπιν, με τη συλλογή των δεδομένων μας, εξατομικεύεται το περιεχόμενο, μας προτείνονται διαφημίσεις ή πράγματα τα οποία μπορεί να μας ενδιαφέρουν.

Τελευταία, υπάρχει μια ανησυχία από μερίδα του πληθυσμού, ότι η παρακολούθηση μπορεί να έχει πάει ακόμη παραπέρα, με το να "διαβάζουν" ακόμη και τις σκέψεις μας, τον εγκέφαλό μας! Υπάρχουν μαρτυρίες από ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν προτεινόμενες διαφημίσεις και ποστ, για πράγματα για τα οποία ουδέποτε πληκτρολόγησαν κάτι ή είπαν με φωνή, ώστε να εξηγηθεί η πρότασή τους από την εκάστοτε ιστοσελίδα (λόγω των κούκις, των μικροφώνων, αλγόριθμων κτλ). Αλλά για πράγματα τα οποία απλά σκέφτηκαν από μέσα τους!

Αυτό εγείρει υποψίες ότι μπορεί να έχει επιτευχθεί παρακολούθηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου μας, των θερμοκρασιακών μεταβολών ή των δονήσεων που παράγει το σώμα μας, όταν σκεφτόμαστε κάτι από μέσα μας. Αυτή τη δραστηριότητα μπορεί να την πιάνουν οι συσκευές μας, οι οποίες μέσω κάποιας μεθόδου, να τη μεταφράζουν σε κείμενο και εικόνες.

Όσο και αν ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αν ψάξει κάποιος, θα δει ότι υπάρχουν εξελίξεις στον τομέα της ανάγνωσης του εγκεφάλου χωρίς εμφυτεύματα και επεμβατικές μεθόδους (υποτίθεται για ιατρικούς σκοπούς). Αυτό έχει δημιουργήσει προβληματισμούς, διότι δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο που να προστατεύει επαρκώς την εσωτερική μας σκέψη, και γίνονται τώρα βήματα ώστε να καλυφθούν αυτά τα κενά προστασίας των ίδιων μας των σκέψεων. Αν όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά, αναζητήστε το βιβλίο "η εποχή του κατασκοπευτικού καπιταλισμού", στο οποίο αναλύονται οι τρόποι με τους οποίους μας παρακολουθούν μέσω της τεχνολογίας για σκοπούς μάρκετινκ και ποιος ξέρει για ποιους άλλους λόγους...

Οπότε. τι είπατε για τις νέες ταυτότητες; Η ιδιωτικότητα έχει χαθεί προ πολλού με χίλιους άλλους τρόπους. Τα παραπάνω που έγραψα θεωρώ ότι είναι σοβαροί προβληματισμοί, οι οποίοι μας αφορούν όλους, το μέλλον μας και των επόμενων γενεών. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι σημαντικές, η τενχητή νοημοσύνη εγείρει και αυτή ανησυχίες, και δε χρειαζόταν καμία νέα ταυτότητα για να έχουμε εμπεδώσει την απώλεια της ιδιωτικότητάς μας.

 

 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

 

Γ.Μ.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ