Η πανδημία, η επαναλειτουργία των σχολείων και τα σχολικά λεωφορεία!

Η πανδημία, η επαναλειτουργία των σχολείων και τα σχολικά λεωφορεία!

Για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα σχολικά λεωφορεία που μισθώνονται από τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου, κάνουν λόγο οι γονείς

Αγαπητό Cretalive,

εμείς, οι γονείς των μαθητών του Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, χαρήκαμε με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να επαναλειτουργήσει τα σχολεία της συγκεκριμένης βαθμίδος. Οι μαθητές, τα παιδιά μας, έχουν υπερβεί το ένα έτος, που έχουν ελάχιστο χρόνο δια ζώσης εκπαίδευσης, με  αρκετές αρνητικές συνέπειες τόσο στην εκμάθηση όσο και στην ψυχολογία τους.

Με θετική διάθεση, επαναλαμβάνω, αντιμετωπίσαμε το «άνοιγμα» και από την πρώτη ημέρα, η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν απότομη. Οι καθηγητές, που είναι και γονείς με παιδιά μικρότερα αυτών του Λυκείου, δεν είναι δυνατόν να τα αφήσουν μόνα τους στο σπίτι κάνοντας τηλεκπαίδευση, οπότε τους χορηγήθηκε άδεια ειδικού σκοπού και  ως εκ τούτου προκύπτουν μεγάλα κενά στο καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα των Λυκείων, τα οποία δεν υπήρχαν με την τηλεκπαίδευση.

Ως γονέας μαθητή, πού προετοιμάζεται για πανελλήνιες, αναρωτιέμαι για τη σκοπιμότητα της επαναλειτουργίας των Λυκείων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (δύο εβδομάδες προ των  διακοπών του Πάσχα), με τα φροντιστήρια κλειστά και με κενά ακόμη και στα μαθήματα της κατεύθυνσης (χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού). Το αποτέλεσμα είναι τα μαθήματα του σχολείου να διδάσκονται ελλιπώς και να καθυστερούν τα παιδιά από το διάβασμα τους, αφού χάνουν άσκοπα χρόνο εξαιτίας των μεγάλων κενών.

Επιπλέον των παραπάνω επισείεται και ο κίνδυνος να «κολλήσουν» κωρονοϊό, που όσο πλησιάζει η περίοδος των εξετάσεων κινδυνεύουν να μη μετέχουν σ’ αυτές,  εξαιτίας μια ενδεχόμενης ασθένειάς τους.  Και εδώ ακριβώς υπεισέρχεται ο σκοπός του παρόντος άρθρου σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα σχολικά λεωφορεία που μισθώνονται από τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου.

Εδώ και χρόνια έχουμε αρκετά προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών από το εν λόγω φορέα με τους μαθητές να μένουν, στην κυριολεξία, στο δρόμο», εξ αιτίας της ανευθυνότητας των σχολικών λεωφορείων να ξεχνούν να πραγματοποιούν κάποια δρομολόγια. Άλλες φορές, επειδή έτσι τους βολεύει, για λόγους οικονομίας υποθέτω, τα δρομολόγια, ενώ είναι καθορισμένα να μεταφέρουν τα παιδιά από και προς τον τόπο κατοικίας τους, με συγκεκριμένη ομαδοποίηση ανάλογα με τα γειτνιάζοντα χωριά και από την πιο σύντομη διαδρομή, αλλάζουν αυθαίρετα  και περνούν από άλλα χωριά, με αποτέλεσμα οι μαθητές να καθυστερούν να επιστρέψουν αρκετή ώρα, με δυσμενείς συνέπειες στο πιεστικό, ήδη, πρόγραμμα τους. Δεν συζητάμε για την ώρα επιβίβασης – αποβίβασης, η οποία δεν είναι σταθερή και οι μαθητές μένουν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες ή «χάνουν» το λεωφορείο.

Για πολλά χρόνια συμμετέχω στο διοικητικό συμβούλιο των Συλλόγων Γονέων (Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο Βενεράτου, Λύκειο Αγίας Βαρβάρας) και τα προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών παραμένουν ίδια, αν και αρκετές φορές έχω διαμαρτυρηθεί στη διοίκηση του ΚΤΕΛ και στη αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας (παρομοίως και οι διευθυντές των σχολείων). Στην παρούσα όμως κατάσταση της πανδημίας, δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε να συνεχίζουν να μεταφέρουν τα παιδιά μας από όποια διαδρομή τους βολεύει, με αποτέλεσμα ν’ αυξάνεται ο χρόνος του συνωστισμού, με ακόμα και υπεράριθμους (όρθιους) μαθητές, χωρίς να τους ενδιαφέρει εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας (μάσκες, αντισηπτικά). Επισημαίνω ότι από μερικά χωριά μεταφέρονται οι μαθητές με τα δρομολόγια της γραμμής, που σημαίνει ότι παίρνουν και επιβάτες, άρα αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του covid 19.

Πρόσφατο παράδειγμα της κατάστασης, που επικρατεί, είναι η χθεσινή διαμαρτυρία μου προς το ΚΤΕΛ για ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο με όρθιους μαθητές, που δεν δικαιολογείται και ως προς τη διαδρομή, και φυσικά, πάγια τακτική τους, ως μη γενόμενη η συζήτηση.

Δια του παρόντος παρακαλώ τη διοίκηση του ΚΤΕΛ, την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας (με την οποία δεν είναι δυνατή η επικοινωνία), καθώς και οιονδήποτε, τυχόν, αρμόδιο, να επιληφθούν των προαναφερθέντων με σκοπό την επίλυσή τους.

 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Κωνσταντίνος Πατεδάκης 

Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων  ΓΕ.Λ. Αγίας Βαρβάρας

                                                                                           

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ