"Οι καταλήψεις της Rosa Nera και των σχολείων για τις μάσκες"

"Οι καταλήψεις της Rosa Nera και των σχολείων για τις μάσκες"

Οι διευθυντές των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη τί ενέργειες θα έκαναν αν κάποιοι είχαν καταλάβει το σπίτι τους;

 Αγαπητό Cretalive,

το τελευταίο χρονικό διάστημα η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Από τη μία η πανδημία του κορωνοϊού, από την άλλη οι αλλοπρόσαλλες διεκδικήσεις της Τουρκίας έχουν επιφέρει πολλές δυσκολίες στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, λίγο πριν ξεκινήσει η φετινή σχολική χρονιά, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στην Αθήνα. Τί θα περιμένατε, αγαπητοί αναγνώστες του Cretalive, ότι θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των λειτουργών μέσης εκπαίδευσης σε επίσημη γενική τους συνέλευση; 

Όσο και αν παιδεύεστε δε θα το βρείτε. Εξέδωσαν ψήφισμα και καταδίκασαν την «αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου Rosa Nera», στα Χανιά, από καταληψίες που το νέμονταν πάνω από 15 χρόνια. Εμείς όταν διαβάσαμε αυτήν την είδηση, μείναμε άφωνοι. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε, παρά μόνο όταν είδαμε το ψήφισμα στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΛΜΕ. Δεν αξίζει να σχολιάσει κανείς αυτό το κείμενο. Το μόνο που αξίζει είναι να ψάξει την ιστορία αυτού του κτιρίου, που ταυτίζεται με την ιστορία της Κρήτης τους τελευταίους αιώνες. 

Σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι εννέα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη, τελούν υπό κατάληψη, από τους μαθητές τους επειδή δε θέλουν να φορέσουν τη γνωστή μάσκα που προστατεύει από τον κορωνοϊό. Πάλι μείναμε άφωνοι. Πάλι δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε αυτήν την είδηση. Το σημαντικότερο, λυπηθήκαμε πολύ όταν ακούσαμε σήμερα σε τοπικό ραδιόφωνο, τον Προϊστέμενο Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης να σχολιάζει αυτές τις καταλήψεις λέγοντας ότι «τα σχολεία είναι τόπος … διαλόγου και τα παιδιά θα πειστούν να επανέλθουν στα μαθήματά τους». Ακόμα και τώρα που τίθενται σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας ο Προϊστάμενος Εκπαίδευσης άτολμος, άβουλος δεν μπορεί να πει το αυτονόητο ότι στις δημοκρατικές πολιτείες υπάρχουν κανόνες και όρια και όποιος τα παραβεί έχει συνέπειες. 

Οι διευθυντές των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη τί ενέργειες θα έκαναν αν κάποιοι είχαν καταλάβει το σπίτι τους; Αν δεν μπορούν να κάνουν τουλάχιστον τις ίδιες και στα σχολεία που διοικούν πρέπει να σκεφτούν, σοβαρά, το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από αυτή τη θέση ευθύνης.   

 

 Με εκτίμηση

Τροχαλάκης Αλέξης

Μοχός Ηρακλείου

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ