Οι νταήδες του φόβου

Οι νταήδες του φόβου

Με αφορμή τη χθεσινή 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Αγαπητό Cretalive,

Ο όρος σχολικός εκφοβισμός αποτελεί την έκφραση που απεικονίζει γλαφυρά τον τόπο και το χρόνο που συνήθως αυτός εκδηλώνεται.

Δεν περιορίζεται όμως μόνο στο σχολικό πλαίσιο μα καταφέρνει να μας ακολουθεί στην ενήλικη ζωή.

Από την ώρα που θυμάμαι τα γεγονότα της ζωής μου έξω από το συνήθως προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού κάποιος και σπανιότερα κάποια ή κάποιοι ασκούσαν σε μένα ή σε φίλους μου το "νταηλίκι" τους.

Καθένας μας το αντιμετώπιζε διαφορετικά, αλλά σχεδόν πάντα είχε και ολόκληρη την παρέα πλάι του, η οποία μάλιστα γινόταν μια "γροθιά" για να υποστηρίξει το πληττόμενο από το νταή μέλος της.Η όμορφη, ο όμορφος, η μελαμψή ή ο μελαμψός, η νέγρα ή ο νέγρος, η άσχημη ή ο άσχημος, ο κοντός ή η κοντή, η παχουλή ή ο παχουλός, ο γυαλάκιας, ο στραβοδόντης, ο σημαδεμένος, ο ανάπηρος, ο γιός ή η κόρη του παραβατικού, της παστρικιάς... όλες κι όλοι ήταν στο στόχαστρο, αρκεί να ήταν λίγο πιο αδύναμοι από το νταή.

Στην πόλη αργότερα έμαθα πως όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσεις συνήθως μόνος σου, γιατί ούτε η συνοχή της παρέας του χωριού δεν ήταν δυνατό να διατηρηθεί, ούτε είχες το θάρρος να μιλήσεις σε κάποιον άλλο
για να σε βοηθήσει.

Κι αν θέλουμε να πείσουμε τους εαυτούς μας πως όσο μεγαλώνουμε θα τα ξεπεράσουμε όλα αυτά, τις περισσότερες φορές καθώς μεγαλώνουν κι αυτά μαζί μας, μεγεθύνονται και αν δε το διαχειριστούμε ορθά, αν δε ζητήσουμε βοήθεια, μπορεί να μας πνίξουν.

Γι' αυτό με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού σου στέλνω το μήνυμα να μην σωπαίνεις για τίποτα αλλά να μιλάς για όλα!

Αν θες μάλιστα παρακολούθησε το ακόλουθο video με την απαγγελία ενός ποιήματος που μας παροτρύνει να μιλάμε όσο κι αν οι πάντες προσπαθούν να μας κάνουν να σωπάσουμε!

 

Παναγιώτης Αλεξανδράκης

Δικηγόρος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ