Άγγ. Χανιώτης: "Μια σπουδαία ιστορική ανασκαφή" αυτή στη Λύττο

Άγγ. Χανιώτης: "Μια σπουδαία ιστορική ανασκαφή" αυτή στη Λύττο

Ο κ.Χανιώτης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την ανασκαφική έρευνα σε μια πόλη που έχει ιστορία 6000 ετών!

«Από την πρώτη μέρα των ανασκαφών η Λύττος μας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον»! Αυτό τόνισε ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών, στο Πρίνστον , κ. Άγγελος Χανιώτης που μίλησε στα LIVETALKS και τον Κώστα Μπογδανίδη για την πρώτη μέρα των ανασκαφών στην αρχαία Λύττο (ή Ξυδάς κατά τα λαϊκότερο…) με την ομάδα των Ελλήνων και αμερικανών αρχαιολόγων.

Ο κ.Χανιώτης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την ανασκαφική έρευνα σε μια πόλη που έχει ιστορία 6000 ετών, κυριάρχησε στην Κρήτη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και η οποία αναφερόταν σε πηγές από την εποχή του Ομήρου και του Ησίοδου, τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει για την ιστορία του νησιού η περιοχή.

«Η Λύττος καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση, είχε εδάφη από τη μία πλευρά της Κρήτης μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος, το ενδιαφέρον είναι στον μεγάλο αρχαιολογικό χώρο που πρέπει να ανασκάψουμε κι αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ζήτημα μιας πενταετίας, αλλά χρόνων» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε να κάνουμε με μια σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή, αλλά με μια σπουδαία ιστορική ανασκαφή» είπε. Ανέφερε ότι συμπτωματικά δεν προχώρησε η ανασκαφή από τον Έβανς. «Εάν ο Έβανς δεν είχε πάρει την άδεια για να κάνει ανασκαφές στην Κνωσό, σήμερα μπορεί να μη μιλούσαμε για τη μινωική Κρήτη, αλλά για τη ρωμαϊκή Κρήτη. Η Λύττος έχει το μεγαλύτερο αριθμό επιγραφών από όλη την Κρήτη, με την εξαίρεση της Γόρτυνας. Είναι μια πόλη, η οποία προσφέρει πληροφορίες κυρίως για δύο ιστορικές περιόδους. Η μία είναι η γέννηση της κρητικής πόλης και για αυτόν τον λόγο ενδιαφερόταν ο Έβανς, την πρώτη Εποχή του Σιδήρου, τον 8ο με 7ο αιώνα π.Χ., και η δεύτερη περίοδος είναι η Ρωμαϊκή Εποχή.» τόνισε ο κ. Χανιώτης.

Δείτε επίσης:

Ξεκινά η ανασκαφή που θα ρίξει "φως" στη Λύττο, μία πόλη ίσως και ανώτερη της Κνωσού!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ