Αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Τζάνη

Newsroom
Newsroom

Στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο

Ο Δήμος Ηρακλείου με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει αναδρομική έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Τζάνη με σκοπό να αναδείξει την καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και τη συνολική προσφορά του στην τέχνη.  Στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, παρουσιάζονται  έργα του καλλιτέχνη σε θεματικές ενότητες, από το 1988 έως και το 2019.                              

Η επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει : «Πολυσχιδής, πολυτάλαντος, ανένταχτος και ανατρεπτικός καλλιτέχνης, ο Δημήτρης Τζάνης υπήρξε ένας ανήσυχος και ακαταπόνητος δημιουργός σύγχρονης αισθητικής. Δεινός ζωγράφος, αφηγηματικός κομικογράφος, εραστής της βίντεο αρτ, λάτρης της γραφιστικής τέχνης, εμμονικός χρήστης των πολυμέσων, γνώστης της μουσικής, τόλμησε να εμπλακεί σε πρωτοπόρες εκθεσιακές πρακτικές, από τα χάπενινγκ, την επιτελεστική τέχνη, τις διαδικτυακές εκθέσεις, μέχρι ακόμα και τη street art. 

6555

Το καλλιτεχνικό του έργο ποικίλο, με μια ιδιαίτερη προτίμηση στη ζωγραφική με λάδι σε καμβά, χωρίς ποτέ ωστόσο να εγκαταλείψει  τα σχέδια στο χαρτί, τα κολλάζ, τα κόμικ, το γκράφιτι, τη χαρτοκοπτική, τη χρήση ready made αντικειμένων, τις πολύπλοκες μικτές τεχνικές, τη χρήση της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα του άρεσαν ιδιαίτερα οι περίοπτες κατασκευές και η κινητή εικόνα της βίντεο αρτ. Η εικαστική γραφή του πάντα αναγνωρίσιμη και ξεχωριστή, σε κάθε δημιουργία του, αναδεικνύει το ιδιαίτερό ιδίωμα και το ύφος του, παρά τις διαφορετικές μανιέρες, τις θεματικές του και τις επιρροές της κάθε περιόδου». 

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού ευχαριστεί ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης για τη συνεργασία, καθώς και τα Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης για την ευγενική χορηγία τους.

Διοργάνωση: Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης 

Δήμαρχος Ηρακλείου: Βασίλης Λαμπρινός

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού: Αριστέα Τ. Πλεύρη

Επιμέλεια – σενάριο: Λουϊζα Καραπιδάκη

Διεύθυνση παραγωγής - συντονισμός : Μαρία Τζάνη

Οργάνωση - Υπεύθυνη Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου: Μαριάννα Γιαλύτη

Υπεύθυνη επικοινωνίας : Κωνσταντίνα Χατζάκη

Μελέτη, σχεδιασμός και  διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου: Μαρία Γεωργιάδου, αρχιτέκτων (Architectonofilia)

Υπεύθυνος κατασκευής και επίβλεψη: Νικόλαος Μίχος, αρχιτέκτων – Νίκος Σαβίδης (Architectonofilia)

Σχεδιασμός ταυτότητας έκθεσης: Έλλη Ρουπάκη


Εικαστική έκθεση «Δημήτρης Τζάνης»

Βασιλική Αγίου Μάρκου – Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου  

Πλατεία Καλλεργών (Λιονταριών)

5 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 

Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00 

Σάββατο 09:00 - 14:00

Είσοδος Ελεύθερη για το κοινό με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα


Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία  Χερσονήσου

Ο Δημήτρης Τζάνης υπήρξε ένας σημαντικός σύγχρονος εικαστικός καλλιτέχνης της χώρας, με συνεχή παρουσία και πλήθος εκθέσεων στο ενεργητικό του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. 
Είχε σημαντική συμβολή στην πολιτιστική ζωή του Ηρακλείου. 
Υπήρξε παράλληλα ενεργός πολίτης, ενταγμένος από τα νεανικά του χρόνια στην Αριστερά και δραστήριο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Από την προσεχή Τετάρτη 5/10 και μέχρι τις 5/11/2022, θα πραγματοποιηθεί έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται έργα του Δημήτρη σε θεματικές ενότητες, από το 1988 έως και το 2019.
Τα εγκαίνια έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 ώρα 19.00 στη Βασιλική Αγίου Μάρκου.
Τιμώντας τη μνήμη του αγαπημένου μας Δημήτρη, τα μέλη της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Χερσονήσου κατά την τελευταία Γενική Συνέλευσή τους αποφασίζουν: 

1. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα ΜΜΕ
2. Να παραστούν σύντροφοι της Ο.Μ. Χερσονήσου, στα εγκαίνια της έκθεσης εκπροσωπώντας το σύνολο των μελών
3. Να κατατεθεί συμβολικό ποσό ενίσχυσης υπέρ της Ροδαυγής - Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση
 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ