«Δεύτερη νεότητα» από την Τώνια Τζιρίτα - Ζαχαράτου

«Δεύτερη νεότητα» από την Τώνια Τζιρίτα - Ζαχαράτου

Μόλις κυκλοφόρησε, σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας, ενώ σύντομα θα βρεθεί και σε ράφια της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, η βραβευμένη συλλογή της Τώνιας Τζιρίτα-Ζαχαράτου «Δεύτερη νεότητα».

Είχε διακριθεί στο διαγωνισμό ποίησης που είχαν προκηρύξει στις αρχές του έτους οι Εκδόσεις και το Περιοδικό ΘΡΑΚΑ. Θα συμμετάσχει στο Πανθεσσαλικο Φεστιβάλ Ποίησης στις 3 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής Θάνος Γώγος, Βασιλεία Οικονόμου και Ελένη Τσαντίλη «Η γραφή της «Δεύτερης νεότητας» είναι επιμελής και φροντισμένη.

Έχει διακειμενικές αναφορές που φανερώνουν διάβασμα και αγάπη για την τέχνη. Στα ποιήματα υπάρχουν ιστορίες και εικόνες οικείες και αθόρυβες εκπλήξεις από στίχο σε στίχο. Εξαιρετικά μετρημένη συλλογή, υπάρχει μόνο το απαραίτητο και ολοκληρώνεται τέλεια διανοητικά και συναισθηματικά για τον αναγνώστη. Το περιεχόμενο αφορά τη βίαιη μεταμόρφωση του εαυτού από τη νεότητα στην ωρίμανση, δηλαδή στη δεύτερη νεότητα που διερευνά και επεξεργάζεται την ενηλικιότητα.

Η πόλη, η τέχνη και η φωνή είναι τα δημιουργικά υλικά του έργου. Νομίζω μου έχουν μιλήσει γι’ αυτήν τη σπρωξιά που μας δίνει κάποτε ο χρόνος όταν βρισκόμαστε ακόμη στην πιο νεαρή την πιο ένδοξη ηλικία της ζωής μας.

Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου

Η Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου γεννήθηκε το 1993 στο Ηράκλειο. Σπούδασε νομική στην Αθήνα αλλά μέχρι σήμερα δεν την έχει ασκήσει ποτέ. Αντ’ αυτού, έκανε μεταπτυχιακό στη συγκριτική λογοτεχνία. Ζει στη Θεσσαλονίκη όπου γράφει το διδακτορικό. Τα πρώτα της ποιήματα δημοσιεύτηκαν στο διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Enfermaria 6 στα πορτογαλικά και τα αγγλικά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ