«Διαβάζοντας Καζαντζάκη» - Η νέα δράση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
Αναγνώστες, μαθητές και φοιτητές, άνθρωποι που αγαπούν τον καζαντζακικό στοχασμό, συμμετέχουν στις αναγνωστικές ομάδες.
Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) συνεχίζει με επιτυχία την ανάγνωση της συγγραφικής παραγωγής του οικουμενικού μας Κρητικού. Με σύμμαχο τα νέα τεχνολογικά μέσα η δυνατότητα προβολής του έργου και της σκέψης του σε ολόκληρο τον κόσμο έχει αποκτήσει καινούργιο ενδιαφέρον. Αναγνώστες, μαθητές και φοιτητές, άνθρωποι που αγαπούν τον καζαντζακικό στοχασμό, συμμετέχουν στις αναγνωστικές ομάδες.
Με την ολοκλήρωση του «Μαραθωνίου ανάγνωσης της καζαντζακικής Οδύσσειας» που διήρκεσε από τον Φεβρουάριο του 2024 έως και τον Μάιο του 2026, ανοίγει από τον φετινό Νοέμβριο μια νέα σελίδα στην ομαδική ανάγνωση του συναρπαστικού λόγου του Νίκου Καζαντζάκη. Τίτλος της δράσης:
«Διαβάζοντας Καζαντζάκη».
Η πρώτη αναγνωστική ενότητα,
«Διαβάζοντας Καζαντζάκη. Θεατρικές πτυχές στο έργο του»
θα περιλαμβάνει το καζαντζακικό θέατρο, αρχής γενομένης από το έργο Καποδίστριας και θα διαρκέσει τρεις αναγνωστικές βραδιές, δύο τον Νοέμβριο, 1/11/2026, 22/11/2026 και μία τον Δεκέμβριο, 20/12/2026. Θα ακολουθήσουν τα θεατρικά έργα Οδυσσέας και Χριστός για το πρώτο τετράμηνο του 2027.
Ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για τα εβδομήντα χρόνια (Οκτώβριος του 1957) από την εκδημία του συγγραφέα, οι αναγνώσεις των θεατρικών έργων θα συνεχιστούν από τον Ιανουάριο του 2028 μέχρι και το φθινόπωρο του 2030 με τη διαδοχική ανάγνωση των έργων Χριστόφορος Κολόμβος, Ιουλιανός ο Παραβάτης, Μέλισσα για το 2028, Κούρος, Νικηφόρος Φωκάς, Προμηθέας για το 2029, Σόδομα και Γόμορρα, Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, Βούδας για το 2030.
Οι παραπάνω αναγνωστικές βραδιές θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά (ή υβριδικά) μέσω Zoom και θα μεταδίδονται ταυτόχρονα και μέσω του καναλιού ΔΕΦΝΚ ΕΛΛΑΔΑ στο YouTube.
Σημείωση: Για το έργο Καποδίστριας, οι τρεις αναγνωστικές βραδιές, δύο τον Νοέμβριο, 1/11/2026, 22/11/2026 και μία τον Δεκέμβριο, 20/12/2026 έχουν προγραμματιστεί στις 19:00 ώρα Ελλάδας.
Συντονισμός:
Κυριάκος Παναγιώτου, Φιλόλογος-Ερευνητής, Αναπληρωτής Γραμματέας του ΔΣ του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ)
Πληροφορίες για την διαδικτυακή σύνδεση στο link:
https://amis-kazantzaki.gr/diavazontaskazantzaki/
Επικοινωνία και δηλώσεις συμμετοχής στην ανάγνωση στο e-mail:
secretary.siank.gr@gmail.com ή στο τηλέφωνο: +30 2810 333993.
- «Ο Καζαντζάκης ξέχασε, μα η Μυρτιά θυμάται…» - Οικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα
- Όταν η ντοπιολαλιά γίνεται τέχνη - Μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Ίνι αφιερωμένη στην Κρητική διάλεκτο
- Στα Χανιά η φωτογραφική έκθεση «APOCOSMOS έξω από τον κόσμο και τον χρόνο» του Γιώργου Πατρουδάκη




