Έκθεση «INNER LIFE» της Ιταλίδας ζωγράφου Sonia Ros

Newsroom
Newsroom

Έκθεση στο Διεθνή Αερολιµένα Αθηνών σε συνεργασία µε το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Η έκθεση «INNER LIFE» της Ιταλίδας ζωγράφου Sonia Ros σηµατοδοτεί το ξεκίνηµα µιας νέας συνεργασίας στο πλαίσιο της φιλοξενίας της διεθνούς σύγχρονης τέχνης στο Αεροδρόµιο της Αθήνας. Πρόκειται για µια συµπαραγωγή του Διεθνούς Αερολιµένα Αθηνών και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, µε την επιµέλεια της Αφροδίτης Οικονοµίδου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, της Περιφέρειας Βενετίας-Regione Veneto και του Ινστιτούτου IGAV.

sonia ros

Η Sonia Ros, καταξιωµένη καλλιτέχνης από τη Βενετία, έχει διαµορφώσει το έργο της πάνω στην έρευνα µεταξύ του πραγµατικού και του φανταστικού, σε µια προσπάθεια ισορροπίας ανάµεσα στην αφηρηµένη και την εικονιστική αναπαράσταση. Οι ζωγραφικές συνθέσεις της, φαινοµενικά χαοτικές, µας οδηγούν σε ουτοπικά σενάρια, όπου εξωπραγµατικές υβριδικές φιγούρες βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Με την τελευταία της δουλειά επιχειρεί µια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση στο θέµα του ταξιδιού, µέσα από το πρίσµα της ιδιωτικής ζωής.

Η δηµιουργία των έργων βασίζεται στο σκεπτικό ότι κάθε µας µετακίνηση είναι µια περιπέτεια και κάθε τι που διαλέγουµε να πάρουµε µαζί µας στις αποσκευές µας κρύβει µια εσωτερική ζωή, αντανακλά την προσωπική µας ταυτότητα. Οι µυστικές επιλογές και οι σιωπηλές ιστορίες του καθενός µας, καλά προστατευµένες σε υπερσύγχρονα τρόλεϊ ή ταλαιπωρηµένες βαλίτσες, αναγκάζονται να αποκαλυφθούν µόνο στα µόνιτορ του ελέγχου αποσκευών των αεροδροµίων.

sonia ros

Από αυτές ακριβώς τις τεχνολογικές και υπερ-ρεαλιστικές ακτινογραφίες των metaldetector αποφασίζει να αντλήσει την έµπνευσή της η Sonia Ros. Τις µελετάει, τις επεξεργάζεται µε µαεστρία και τις µετατρέπει σε συναρπαστικά έργα τέχνης που διηγούνται, µε παιχνίδια φωτός και χρωµάτων, τον φαντασµαγορικό κόσµο των αντικειµένων που συντροφεύουν τις πτήσεις µας. Εικόνες µέσα στις οποίες ταπεινά καθηµερινά αντικείµενα ζωντανεύουν, µεταµορφώνονται και συµπλέκονται σαν αλληγορία των ενδόµυχων στοχασµών και επιθυµιών µας, σαν ένα ταξίδι στα βαθύτερα στρώµατα του υποσυνείδητου.

Η εικαστική εγκατάσταση «INNER LIFE» της Sonia Ros πρωτοπαρουσιάστηκε µε µεγάλη επιτυχία στο Αεροδρόµιο Marco Polo της Βενετίας, µε επιµέλεια του Silvio Fuso, κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε το 2019. Ανανεωµένη, µε αυθεντικό υλικό από τα µόνιτορ του Αεροδροµίου της Αθήνας, «προσγειώνεται» τώρα στην ελληνική Πρωτεύουσα.

Έξι εντυπωσιακά έργα µεγάλων διαστάσεων, γεµάτα αινιγµατικές φιγούρες και εκρηκτικά χρώµατα θα κοσµήσουν τους διαδρόµους αφίξεων του Διεθνούς Αερολιµένα Αθηνών από τις 11 Απριλίου ως τις 11 Σεπτεµβρίου 2022. Η έκθεση στο Αεροδρόµιο της Αθήνας πραγµατοποιείται µε την επιµέλεια και το συντονισµό της κ. Χαράς-Ελένης Μητσοτάκη, Τοµεάρχη Δηµοσίων Σχέσεων και Πολιτισµού ΔΑΑ. Ταυτόχρονα, µια αναδροµική έκθεση της ζωγράφου θα φιλοξενηθεί στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας από τις 20 Μαΐου ως τις 30 Ιουνίου 2022.

sonia ros

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ