Ένας εικονικός Αριστοτέλης συνοδοιπόρος του επισκέπτη στον περιπατητικό τουρισμό

O «Αριστοτελικός Περίπατος» φέρνει χιλιάδες διανυκτερεύσεις στην Ανατολική Χαλκιδική

Με συνοδοιπόρο τον οικουμενικό φιλόσοφο Αριστοτέλη θα εξερευνούν τα μονοπάτια της φύσης, της φιλοσοφίας και της επιστήμης οι επισκέπτες του Δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, καθώς χάρη στην βοήθεια της τεχνολογίας, οι περιπατητές της γενέτειράς του, θα έχουν τη δυνατότητα να τον ακούν να τους περιγράφει και να τους αναλύει τις αρχές της φιλοσοφίας του. Πρόκειται για μια εφαρμογή με έναν εικονικό Αριστοτέλη που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου και με βάση τις ελάχιστες προτομές που έχουν βρεθεί. Το νέο εργαλείο που προστέθηκε στην υπηρεσία της προσπάθειας του δήμου Αριστοτέλη να κάνει το τουριστικό προϊόν και το brand της περιοχής ελκυστικότερο, παρουσιάστηκε σήμερα στο Άλσος του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα, στο πλαίσιο του 2ου forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Στο forum, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, του δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου και πολλών πολιτικών και διπλωματικών στελεχών βαλκανικών χωρών, αναδείχθηκε ο «Αριστοτελικός Περίπατος» ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ του Αριστοτέλη με επίκεντρο ΤΗ ΓΗ και όλες τις δραστηριότητες που περιστρέφονται γύρω από αυτήν.

Όπως τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού, η Ελλάδα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό της, μπορεί και σκοπεύει να προχωρήσει πέρα από το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα», επενδύοντας στις θεματικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο περιπατητικός. «Ο πεζοπορικός τουρισμός είναι μία από τις πολλές δυνατότητες για την Ελλάδα σε αυτήν την προσπάθεια. Με χιλιάδες μονοπάτια, διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας και μήκους, διαθέσιμα σε όλη την Ελλάδα, από τα μικροσκοπικά νησιά μας έως τις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός πεζοπορίας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Τα μονοπάτια που θα βρείτε στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από απλά μονοπάτια. Είναι συνδέσεις και πύλες σε διαφορετικές εποχές και σημεία της ιστορίας. Είναι μονοπάτια προς την ιδιαίτερη ελληνική γαστρονομία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. Όταν περπατάτε σε αυτό το πάρκο, έχετε το προνόμιο να περπατάτε στα παπούτσια του Αριστοτέλη, να σκέφτεστε σαν αυτόν, να εμπνέεστε και να καταλαβαίνετε τι προκάλεσε τον διάσημο φιλόσοφο στο ταξίδι του να αναζητά τη μία και απόλυτη αλήθεια. Οι αρχές του έργου του», σημείωσε η υφυπουργός.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο μοναδικό, όπως είπε, θεματικό Πάρκο της Χαλκιδικής, στο Άλσος του Αριστοτέλη, αφιερωμένο στο έργο ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη του Σταγειρίτη, ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα - λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το σύγχρονο οικισμό των Σταγείρων.

«Μετατρέπουμε ως έχουμε χρέος το λόγο του Αριστοτέλη σε έργο δομώντας τη δική μας ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ κατά το αριστοτελικό πρότυπο και δημιουργώντας υποδομές που αποτελούν τη συνέχεια της έμπνευσης και της διδαχής του», σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Ως μία τέτοια καλή πρακτική παρουσιάζουμε σήμερα τον τρόπο με τον οποίο ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ και Η ΓΗ συνδέθηκαν με το κατά πώς, σύμφωνα με την παράδοση, ο Αριστοτέλης συνήθιζε να διδάσκει. Μέσω του περιπάτου. Ο Περίπατος είναι το όνομα της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλη.Όπως και οι άλλες φιλοσοφικές σχολές της Αθήνας (Ακαδημίας, Στοά, Κήπος ) αντλεί το όνομά του από τον τόπο όπου τα μαθήματα λάβαιναν χώρα», πρόσθεσε.

«Τα μέλη του σχολείου του ονομάστηκαν Περιπατητές. Με τη λέξη "Περιπατητική" ο Αριστοτέλης αναφέρεται στην πορεία που πρέπει να χαράξει στη ζωή του ο άνθρωπος, αλλά και στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οφείλει να βαδίσει ή να περπατήσει ακολουθώντας πιστά αυτόν τον συγκεκριμένο δρόμο», συμπλήρωσε ο δήμαρχος για να προσθέσει: «Δημιουργήσαμε εδώ στα Στάγειρα, την πρώτη και σημαντικότερη περιπατητική διαδρομή του δικτύου αριστοτελικών περιηγήσεων: Τον Αριστοτελικό Περίπατο. Ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων και οδηγεί τον επισκέπτη στα Αρχαία Στάγειρα - το γενέθλιο τόπο του φιλοσόφου. Συνδέσαμε τον περίπατο με τα διδάγματα του δασκάλου, τοποθετώντας ψηφιακά τον Αριστοτέλη στο ρόλο του συνοδοιπόρου, ώστε να ζωντανεύει και να πλημμυρίζει με γνώσεις τον περιπατητή σε κάθε βήμα της περιήγησής του».

Άλλωστε, ο «Αριστοτελικός Περίπατος» φέρνει χιλιάδες διανυκτερεύσεις στην Ανατολική Χαλκιδική, επεκτείνοντας ολοένα και περισσότερο την τουριστική περίοδο.

Ανάμεσα στους Βαλκάνιους επισκέπτες που αγαπούν τον τόπο, είναι και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev, που έχει αγοράσει εξοχικό στην περιοχή και την επισκέπτεται ανελλιπώς τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «είναι ένας Παράδεισος».

Στο forum έδωσαν το «παρών», ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου με την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο δήμαρχος του Τσάρεβο Georgi Lapchev, ο δήμαρχος Κωνστάντζας Vergil Chitac, οι πρόξενοι Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, δημοσιογράφοι του ξένου και ελληνικού τύπου, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών τουριστικών φορέων.

Στο πλαίσιο του forum παρουσιάστηκε επίσης και το βοτανικό άρωμα με το όνομα «Αριστοτέλειον», το οποίο θα κυκλοφορήσει επίσημα τον επόμενο μήνα (θα πωλείται κυρίως σε ξενοδοχεία), προκειμένου να αποτελέσει - μεταξύ άλλων - έναν από τους τρόπους διείσδυσης της Ανατολικής Χαλκιδικής στην ινδική τουριστική αγορά.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ