Ένας κρυμμένος θησαυρός, στο κέντρο του Ηρακλείου!

Ένας ενετικός ναός περίκλειστος και αφημένος στη λήθη του χρόνου

Θα μπορούσε να είναι γρίφος στο "Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού" στο Ηράκλειο. Ένας γρίφος μόνο για ... δυνατούς κυνηγούς, αφού αναζητώντας κανείς τον ενετικό ναό του Αγίου Ονουφρίου δεν μπορεί να τον βρει ... κατά τύχη! Κι αυτό γιατί, αν και μνημείο του Ηρακλείου, είναι περίκλειστος από κτίρια, εγκαταλελειμμένος και μάλλον ... ξεχασμένος!

Μπορεί να έχετε περάσει από την τοποθεσία δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές, το βλέμμα σας να κινείται μεταξύ μαγαζιών και βιτρινών και ποτέ να μην έχετε μαντέψει ότι στο βάθος, πίσω από μία πόρτα, κρύβεται ένας ναός. 

Κι όμως, ανάμεσα στα κτίρια των οδών 1866, Τσικριτζή και Έβανς βρίσκεται ένας κρυμμένος πολιτιστικός θησαυρός, μία από τις 113 ορθόδοξες εκκλησίες που υπήρχαν κάποτε στην πόλη. Είναι ένας θησαυρός τον οποίο ως σήμερα κανένας δεν έχει επιδιώξει να ανασύρει από τη "φυλακή" στην οποία βρίσκεται - κάτι που βέβαια θα ήταν μάλλον ουτοπικό, αφού γύρω του έχουν ανεγερθεί πια κτίσματα.

Το Cretalive άνοιξε την "μυστική" πόρτα που βρίσκεται μέσα στο "Φούρνο του Τούλη" επί της οδού Τσικριτζή και βρέθηκε στο εσωτερικό του Αγίου Ονουφρίου. Όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου, ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Ονουφρίου ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με τρούλο. 

Ο ναός του Αγίου Ονουφρίου βρίσκεται πίσω από τα παλιά λαδάδικα Βιτσαξάκη - Ελευθεράκη και είναι ορατός μόνο από τις ταράτσες των παρακείμενων πολυκατοικιών.

Από τη δυτική πλευρά της οδού 1866 μπορεί κανείς να διακρίνει το άνω μέρος του τρούλου του. Η είσοδός του είναι από την οδό 1866. Εσωτερικά έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, κάθετα και οριζόντια, με την προσθήκη μεσοπατώματος από μπετόν και κάθετου τοίχου με δοκάρια επίσης από μπετόν, που οριοθετεί τις ιδιοκτησίες.

Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν προκαλέσει παραμορφώσεις του μνημείου εξαιτίας της μεικτής στατικής συμπεριφοράς του (λιθοδομή - πλινθοδομή - μπετόν). Το μνημείο έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου με αποτέλεσμα να έχουν παρουσιαστεί έντονες ρηγματώσεις στον τρούλο.

Πρώτη αναφορά του ναού, ο οποίος ξεχώριζε με τον εντυπωσιακό τρούλο και την ισχυρή τοιχοδομία του, συναντάμε σε κατάλογο των εκκλησιών του Χάνδακα του 1583. Μετά την αποχώρηση των μουσουλμάνων πουλήθηκε ως ανταλλάξιμος σε ιδιώτες και για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως λαδάδικο.

Μια μαρτυρία του 1908

Το 1908 ο Τζ. Τζερόλα επισκέφτηκε το ναό και τον αναφέρει ως San Onofrio. Στο βιβλίο του παραθέτει την κάτοψή του καθώς και εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό που δείχνει ότι ο Ναός ήταν ελεύθερος με αποτέλεσμα να είναι ορατός από μακριά. Η περιγραφή του έχει ως εξής: « Ναός με εγκάρσιο κλίτος ελλειπτικού σχήματος εσωτερικά που στεγάζεται με τρούλο. Στη ΝΑ γωνία σώζεται ένα μικρό τρουλαίο παρεκκλήσι».

(Φωτογραφίες - βίντεο: cretalive.gr)

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ