Η Αριάδνη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης…στα Παραμύθια της Τετάρτης!

Η Αριάδνη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης…στα Παραμύθια της Τετάρτης!

Η στήλη μας «Τα παραμύθια του Σαββάτου» για όσο καιρό ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ γίνεται καθημερινή με απόψεις για νέες εκδόσεις παιδικών βιβλίων και ειδήσεις που αφορούν πάντα τα βιβλία…

Της Ελένης Μπετεινάκη

Με αφορμή την 18η Μάϊου και την Διεθνή Ημέρα Μουσείων διαβάσαμε και θυμηθήκαμε το υπέροχο βιβλίο της Νίκης Κάντζου με ηρωίδα μια κούκλα από πηλό, μια πλαγγόνα, που ζούσε στο πωλητήριο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Μια κούκλα που είχε πολλά συναισθήματα, και ζωντάνευε τα βράδια όταν το Μουσείο έκλεινε. Η Αριάδνη είχε σώμα σαν καμπάνα και κουδούνιζε με την παραμικρή κίνηση. Έκλαιγε κάθε βράδυ κι αιτία ήταν πως ήθελε να φύγει από το  Μουσείο, να την πάρει ένα παιδάκι στο σπίτι του, να γίνει η αγαπημένη του κούκλα. Τα αγάλματα του Μουσείου έκαναν τα πάντα να την παρηγορήσουν. Ο Μασκοφόρος της έδινε το μοσχαράκι που είχε στους ώμους του. Η Πεπλοφόρος της χάρισε κορδέλες από το φόρεμά της. Μια Κόρη της έδωσε ένα κυδώνι που προοριζόταν για τη θεά Αθηνά, να το φάει. Ούτε στις προσταγές της θεάς Αθηνάς υπάκουσε, μόνο  γύρεψε την Κόρη με τα κόκκινα παπούτσια. Τους Ίππους παρακάλεσε να την πάνε στις Καρυάτιδες κι εκείνες που ήξεραν από λύπη της  είπαν να μην χάσει ποτέ την ελπίδα της. Κι όταν επέστρεψε στο πωλητήριο συνέβη ένα μικρό θαύμα. Η Ελπίδα, ένα κοριτσάκι με λουλουδάτο φόρεμα την αγόρασε και έγινε η αχώριστη φίλη της. 

1

Ένα υπέροχο βιβλίο της Νίκης Κάντζου για ένα αγαπημένο και επίσης υπέροχο Μουσείο. Μια ιστορία που ζωντανεύει αντικείμενα της Συλλογής του Μουσείου της Ακρόπολης, μια περιήγηση στα πιο αγαπημένα σημεία του. Μια ιστορία γεμάτη Ελλάδα, γεμάτη συναίσθημα και εικόνες αγαπημένων εκθεμάτων, αγαλμάτων και αντικειμένων της Αρχαίας Ελλάδας. Ένα βιβλίο που σε προτρέπει να περιηγηθείς κι εσύ στο Μουσείο, να ανακαλύψεις όλους του τους Θησαυρούς και να  μάθεις ιστορίες ζηλευτές και αιώνια υπαρκτές για κάθε ένα από τα ευρήματα που φιλοξενεί. Ένα βιβλίο που ακουμπά κάθε παιδική ψυχή υπενθυμίζοντας και τονίζοντας πως η Ελπίδα και η Πίστη είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε σε συναίσθημα μαζί με την αγάπη. Φιλία είναι η λέξη και η σχέση που αποζητάμε όλοι μας. Αποδοχή και αναγνώριση των δυνατοτήτων, του χαρακτήρα, της προσωπικότητάς μας. Κι όλα αυτά που τα συναντάς σε τούτη την ιστορία είναι γεμάτα με νοσταλγία και αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Ένα βιβλίο για όλους εμάς που λατρεύουμε την Χώρα μας, τα Μουσεία και τις καλές ιστορίες. Τις ιστορίες που ζωντανεύουν και μας θυμίζουν πόσα πολύτιμα πράγματα μας άφησαν κληρονομιά οι πρόγονοι μας. Πόση Ιστορία έχει ο τόπος μας! Πόση ομορφιά  εκτίθεται πια στα μάτια όλου του κόσμου για πολιτισμούς που χάθηκαν αλλά κάποτε άκμασαν στο έπακρο. 

2

Ένα βιβλίο που με περισσή ψυχή και τέχνη έγραψε η Νίκη Κάντζου και με εξαιρετική εικονογράφηση έντυσε ο Νέστορας Ξουρής. Για να  θυμηθούμε και τα παλιά παιχνίδια των παιδιών και να γνωρίσουμε άλλες εποχές και συνήθειες. 

Το βιβλίο στο δεύτερο μέρος τους περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά με θέμα πάντα τα εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών. 

1

Δείτε εδώ ένα δια δραστικό παιχνίδι της Νίκης Κάντζου για το βιβλίο:  https://learningapps.org/12335049 

Για παιδιά από πέντε χρόνων…

*Η Αριάδνη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Νίκη Κάντζου, εικ: Νέστορας Ξουρής, εκδ. Διάπλαση : https://www.diaplasibooks.gr/h-ariadnh-sto-neo-moyseio-ths-akropolhs/ 

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/ 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ