*Η Κόκκινη και η Πόλη…στα Παραμύθια της Τετάρτης!

Ένα μικρό αριστούργημα που πατάει σε μια χιλιοδιαβασμένη και χιλιοειπωμένη ιστορία που υπάρχει εδώ και αιώνες στον κόσμο και μας χαρίζει πια η Marie Voigt μια σύγχρονη εκδοχή  της παλιάς Κοκκινοσκουφίτσας.

Της Ελένης Μπετεινάκη

 

Η στήλη των Παραμυθιών του Σαββάτου επανέρχεται στην αρχική της θέση και μορφή, κάθε Σάββατο πρωί και εκτάκτως τις υπόλοιπες ημέρες όταν έχει να σας προτείνει βιβλία που πραγματικά ξεχωρίζουν…

Μια φορά κι έναν καιρό ένα μικρό κορίτσι. Το όνομα του ήταν Κόκκινη και έμοιαζε πολύ στην κλασσική ηρωίδα του Σαρλ Περώ και των Αδελφών Γκριμ, της Κοκκινοσκουφίτσας. Μια καινούργια ιστορία για την σύγχρονη Κόκκινη που θέλει να επισκεφθεί τη γιαγιά της και σαν ευγενικό κορίτσι τής κρατάει ένα κέικ φτιαγμένο από την μαμά της. Η μητέρα της δίνει οδηγίες πως να αποφύγει τις κακοτοπιές στη διαδρομή της ακολουθώντας μόνο τα κόκκινα λουλούδια-καρδούλες. Η Κόκκινη δεν ξεκινάει το ταξίδι μόνη της. Έχει συντροφιά της και συνοδοιπόρο της τον πιστό της σκύλο τον Γούντι. Η διαδρομή ξεκινά με πολλές συμβουλές από την μαμά και όπως είναι φυσικό θα γίνουν πολλές με παρεκκλίσεις που μπορεί και να αποβούν μοιραίες. Η μικρή Κόκκινη θα πεινάσει, θα φάει το κέικ-δώρο, θα ψάξει να βρει μόνη της λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε και θα αλλάξει πορεία. Το τι θα συναντήσει, τι θα νιώσει, πως θα βιώσει τα νέα δεδομένα και πως θα καταφέρει να συνεχίσει το δρόμο της θα το διαβάσετε στην πολύ όμορφη και δυνατή ιστορία της Marie Voigt…

Ένα μικρό αριστούργημα που πατάει σε μια χιλιοδιαβασμένη και χιλιοειπωμένη ιστορία που υπάρχει εδώ και αιώνες στον κόσμο και μας χαρίζει πια η Marie Voigt μια σύγχρονη εκδοχή  της παλιάς Κοκκινοσκουφίτσας. Μια ιστορία που έγραφε με πολύ συναίσθημα, αληθείς και αλλιώτική πλοκή η Marie Voigt και εικονογράφησε η ίδια, εκπληκτικά. Η πορεία ζωής ενός μικρού κοριτσιού που κάνει τα πρώτα του βήματα στην εφηβεία. Οι συμβουλές, το άγνωστο, οι κίνδυνοι, οι πρώτες εμπειρίες και ανακαλύψεις, οι λύσεις που πρέπει να βρεθούν χωρίς την βοήθεια της μάνας ή οποιουδήποτε μέλους της οικογένειάς. Τα λάθη, οι παρεκτροπές, οι επιθυμίες και τα συναισθήματα. Το καταστάλαγμα, η προσωπικότητα του καθενός, η διαφορετική οπτική γωνία, οι διαδρομές του στη ζωή. Όλα αυτά σε μια ιστορία γεμάτη χρώμα …κόκκινο. Γκρίζο, λευκό μαύρο και κόκκινο είναι όλα τα χρώματα των εικόνων του βιβλίου. Είναι τα χρώματα που συχνά κυριαρχούν και στη ζωή. Και που δηλώνουν την αμφιβολία, το φόβο, το άγχος, την αθωότητα, τη χαρά, τον θυμό, την προσδοκία, την ελπίδα και σε τελική ανάλυση τους στόχους και τις επιθυμίες που επιτέλους κατακτούνται ή εκπληρώνονται. Παραλληλισμοί, αλήθειες και έντονα συναισθήματα μικρών και μεγάλων.

Ο φόβος της μάνας για  λάθος διαδρομές. Οι άγνωστοι λύκοι- κίνδυνοι της πορείας στη νέα ζωή. Οι λόγοι ή οι αιτίες που μπορεί να πληγωθεί η κάθε Κόκκινη από  αγνώστους, από χίλιες αιτίες λόγω ελλιπές εμπειριών και η έκθεση σε κάθε νέα πρόκληση είναι θέματα που περιγράφονται μέσα στην ιστορία με πολύ απλό και ιδιαιτέρα  αριστοτεχνικό τρόπο. Αναζητήσεις, νέα σχέδια, λάθη και παραλείψεις. Πορείες ζωής που χαράζονται μόνο πάνω σε ατομικά βήματα. Παρεκτροπές που σίγουρα υπάρχουν για να αποκτηθούν οι προσωπικές εμπειρίες ώστε στο τέλος να έχεις την δική σου διαδρομή το δικό σου βίωμα και να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.  

Ένα βιβλίο που μιλάει για τις ισχυρές σχέσεις της οικογένειας, τους ρόλους, τις αξίες και τις διαφορές του κάθε μέλους της. Φαίνονται και τονίζονται οι ισχυροί δεσμοί αίματος και οι ανταλλαγές απόψεων που δημιουργούν σχέσεις ακλόνητες και γεμάτες έντονα συναισθήματα.

Το βιβλίο είναι αφορμή για πολλές συζητήσεις μέσα μια σχολική τάξη  με πολλά ερεθίσματα για δραματοποίηση, κατασκευές και άλλες δραστηριότητες.

Σε χαρτί του μέτρου χαράζουμε μια διαδρομή , έναν δρόμο και λέμε στα παιδιά να ζωγραφήσουν τι συναντά το καθένα μέχρι το τέλος του. Μπορούν να σχεδιάσουν σε διάφορα σημεία ένα σπίτι, ένα δάσος, ένα κάστρο, ένα δέντρο, λουλούδια, καταστήματα, ζώα,… δράκους!

Φτιάχνουμε με χαρτόκουτες μια πόλη, και δημιουργούμε γειτονιές.

Φτιάχνουμε με διαφορετικά χαρτιά λουλούδια σε σχήμα καρδιάς και πάνω μπορούμε να γράψουμε τις δικέ μας επιθυμίες.

Παίρνουμε τον χάρτη μιας πόλης και χρωματίζουμε διαδρομές από ένα συγκεκριμένο σημείο σε ένα άλλο. Γράφουμε μια φανταστική ιστορία για το τι συναντάμε στην πορεία μας μέχρι τον τερματισμό.

Μιλάμε για συναισθήματα… Τους δίνουμε ζωή και τα ζωγραφίζουμε!

Η εικονογράφηση του βιβλίου από την ίδια την συγγραφέα είναι πολύ ιδιαίτερη, προσεγμένη, ευρηματική και πολύ εκφραστική.

Το βιβλίο έχει μεταφράσει στα Ελληνικά ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Διαβάστε ένα απόσπασμα και βρείτε το βιβλίο εδώ : https://ikarosbooks.gr/927-i-kokkini-kai-i-poli.html

*Η Κόκκινη και η Πόλη, Marie Voigt, (Μετάφραση :Αντώνης Παπαθεοδούλου),εκδ.Ίκαρος

 

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ