Η κοπή πίτας του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

Newsroom
Newsroom

Και η πρώτη υποδοχή του Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθυμνης κ. Προδρόμου

Με μία μοναδική, όπως αναφέρεται, επανεκκίνηση , ύστερα από την επιβεβλημένη αναστολή του,λόγω της πανδημίας , ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» ,επανέκαμψε δριμύτερος,
πραγματοποιώντας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 την εκδήλωση του , θεσμό πλέον ,   της κοπής  πίτας του Αγ. Βασιλείου, στην αίθουσα  Gran Ballroom του πολυτελούς ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια στο Σύνταγμα. 

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου επισημαίνεται:

"Από νωρίς η περικαλλής αίθουσα στολισμένη και ιδιαίτερα επιμελημένη όπως πάντα με το ανάλογο ντεκόρ από τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Βλατάκη, απέπνεε μια αρχοντιά και μεγαλοπρέπεια , αυτή που αρμόζει στους Ρεθεμνιώτες.

Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου κατέφθαναν το ένα μετά το άλλο , με αθρόα προσέλευση ανυπομονώντας να ζήσουν αυτό που τόσο πολύ τους έλειψε δηλ. η συναναστροφή με τους συμπατριώτες, τους συμμαθητές, τους φίλους .  

 Επί της υποδοχής όπως πάντα ο φιλόξενος και χαμογελαστός πρόεδρος κ. Γεώργιος Βλατάκης ο οποίος δεχόταν τους προσκεκλημένους με εναγκαλισμούς  και ιδιαίτερες προσφωνήσεις για τον καθένα αφού γνωρίζει όλους τους αποδήμους  με τα μικρά τους ονόματα, πρόθυμος να σπεύσει για το κάθε τι.

Οι προσκλήσεις είχαν εξαντληθεί από μέρες πριν .Δεν έλειψαν και φέτος τα παράπονα από κάποιους οι οποίοι έμειναν εκτός ή δεν πρόλαβαν να δηλώσουν συμμετοχή , ενώ δεν αποφεύχθηκαν  και οι αυθαίρετες προσελεύσεις κάποιων οι οποίοι αποχώρησαν απογοητευμένοι. 

Η εκδήλωση άνοιξε με την 35μελη φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του κου Χρήστου Παππού, η οποία δημιούργησε μια ευχάριστη νότα παιανίζοντας τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα κι άλλα όμορφα τραγούδια. 

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Βλατάκης αφού ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα , υποδέχθηκε τον νέο Ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου υπέρτιμο και Έξαρχο Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ.κ. Πρόδρομο, με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο ,όπως αρμόζει στην υποδοχή εκ των Κρητών σε Εκκλησιαστικά πρόσωπα. Τον υπεδέχθη με θυμιατό ενώ του πρόσφερε τον πλακούντα (άρτο), και με κρητικό μαχαίρι ο Δεσπότης αφού το σταύρωσε , έκοψε ένα κομμάτι και το βούτηξε στο κρητικό μέλι όπου το γεύτηκε. Εν συνεχεία του πέρασε την κρητική πετσέτα η οποία έφερε την άμπελο. Μία μοναδική και σπάνια στιγμή που συγκίνησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο και τους παρευρισκομένους καταχειροκροτώντας .Αυτή ήταν και η επίσημη υποδοχή που επεφύλαξαν οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες της Αττικής στην πρώτη επαφή γνωριμίας με τον νέο Ποιμενάρχη μας.

55977655

Ο Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνης κ. Πρόδρομος ευλόγησε την πίττα του Αγ. Βασιλείου συνεπικουρούμενος  από τον Πανος/το Αρχιμ. Π. Θεολόγο Αλεξανδρακη (από τα Ακούμια) ως εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπ. Αθηνών κου Ιερωνύμου, τον Παν. Αρχ. Συμεών Αυγουστάκη εκ της Ι.Μ. Ιλίου , τον πολιός Παν. Αρχ.  Διονύσιο Χαμαράκη και τπν Πανος. Αρχ. Θεολόγο  Παπαλεβυζακη εκ της Ι. Μ. Αρκαδίου .

Πριν αρχίσουν οι τιμητικές  προσφωνήσεις  ο πρόεδρος πρόσφερε στον Σεβ Μητροπολίτη  ένα χρυσοκέντητο επιγονατιο εκ μέρους της οικογένειας του ,που έφερε την μορφή του Καλού Ποιμένα.

Τιμήθηκαν προσωπικότητες του Ρεθύμνου αλλά και της Κρήτης όπως η κα Αγάπη Χαλκιαδάκη Γαλενιανού  ανώτατος δικαστής σύμβουλος του ΣτΕ , ο κος Ιωάννης Παπαδάκης Μετζικώφ , ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος, καθώς και  κος Χαράλαμπος Πραματευτακης μουσικοσυνθέτης. 

Ο δείκτης της συγκίνησης άγγιξε το υψηλότεροι σημείο του , αφού και οι τρεις προσωπικότητες αποδέχθηκαν την τιμή του συλλόγου με ιδιαίτερη χαρά ,εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους. Ειδικότερα η Αγάπη Χαλκιαδάκη προέβει σε μία κατάθεση ψυχής , ότι η παρούσα εκδήλωση την έφερε πιο κοντά με την πατρίδα της και τις εξήρε  μνήμες αξέχαστες ιδίως από το Ρέθυμνο. Ο κος Μετζικώφ πολύ γλαφυρά , αισθαντικά και με νόημα έκανε μια αναδρομή για την ζωή του σχετικά με την Κρήτη και πως ο ίδιος  ταυτίζεται με αυτήν. Ενώ ο κος  Πραματευτακης βαθειά συγκινημένος ξεδίπλωσε την μακρά μουσική του διαδρομή σε σχέση με το Ρέθυμνο.

Υπερηφάνεια μας γέμισε η παρουσία των Ρεθυμνιων τιμηθέντων φοιτητών στα ΑΕΙ όπως:  ο Φώτιος Τσάκωνας του Μάνου (Νομική Αθηνών), Στελλιάνα Κουλούλια του Γεωργίου (εγγονή του αείμνηστου Μιχάλη Καυκαλά) (Ψυχολογία Αθηνών), Στέφανος Γεωργόπουλος του Γεωργίου (Νομική Αθηνών), Νικόλαος Τζιφάκης (Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Βαμβακάς του Αποστόλου (Οινολογία Αθηνών), Κωνσταντίνος Κρεβετζάκης του Θωμά (Μαθηματικό Πανεπιστημίου Πατρών), Εμμανουήλ Μακρής του Νικολάου (Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά).

Ο λαογραφικός σύλλογος ΚΡΗΤΕΣ του Γεωργίου Πετρακη επιδόθηκε σε επιδέξιους χορούς της Κρήτης ενδε-δυμένοι άψογα με κρητικές φορεσιές , δημιουργώντας άρτια και πειθαρχημένη κίνηση , ξεσηκώνοντας για μια ακόμη φορά τους παρευρισκομένους .

Στη συνέχεια της βραδιάς μας συντρόφευσαν με πολύ επιτυχία ο τενόρος Νίκος Κουτρουμπάς και η σοπράνο Ρέα Βουδούρη με τη συνοδεία στο πιάνο της Ελένης Μπελιμπασάκη ερμηνεύοντας με ιδιαίτερη εκφραστικότητα τραγούδια Χατζηδάκη και Πραματευτάκη.

Κατά την διάρκεια της άψογης εκδήλωσης δεν έλειψαν οι πετυχημένες και συμβολικές κινήσεις του προέδρου να ρίχνει ρόδια στα τραπέζια , να σκορπά σοκολάτες, καρύδια και  καραμέλες . ενώ με τα περίφημα άγρια μυρίπνοα μανουσάκια του γέμισε τα χέρια κάθε κυρίας , δημιουργώντας παραλήρημα χαράς και ενθουσιασμού  στους Ρεθεμνιώτες για τις σπάνιες αρχοντικές και γενναιόδωρες  εκφράσεις αγάπης  του.

Υψηλή η παρουσία πολλών αρχών και φορέων   όπως του Σεβασμ.. Μητροπ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου, του  Παν/ου Αρχιμ. π. Θεολόγου Αλεξανδρακη (από τα Ακούμια) ως εκπρόσωπος του Μακαριωτατου Αρχιεπ. Αθηνών κου Ιερωνύμου, του Παν. Αρχ. Συμεών Αυγουστάκης εκ της Ι.Μ. Ιλίου , του πολιού Παν. Αρχ.  Διονύσιου Χαμαράκη και του Πανος. Αρχ. Θεολόγου Παπαλεβυζακη  εκ της Ι. Μ. Αρκαδίου ,της κας Αγάπης Χαλκιαδακη Γαλενιανού συμβούλου Επικρατείας με το σύζυγο της κο Τίτο Γαλενιανο , τον διεθνούς φήμης ζωγράφο κ. Γιάννη Μετζικωφ με τη σύζυγο του Καίτη Περβανά και τις θυγατέρες του Ροξανη & Υακίνθη ,του βετεράνου μουσικοσυνθέτη κου Χαραλαμπου Πραματευτακη , του υπουργού εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη μετά της συζ.του  Πόπης και του χαριτωμένου Γιαννάκη, των βουλευτών κ.κ. Όλγας Κεφαλογιάννη με το συζ. της Μίνωα Μάτσα  και Γιάννη Κεφαλογιάννη, της αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης κας Μαρίας Λιονή, του αντιδημάρχου κ. Στέλιου Σπανουδάκη, του κου Γεωργίου Διδασκαλου γεν γραμμ πολιτισμού με την Ρεθυμνια συζ. του Ευα Τζανακακη και τα τέκνα τους, τον γεν γραμ υπουργείου παιδείας κ. Οδυσσέα Ζώρα ,του κου Ευαγγελου Αποστολακη τ. ΓΕΕΘΑ ,  του ακαδημαϊκού κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, του γενικού διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης κ. Νίκου Σταμπολίδη Mr Αρχαία Ελεύθερνα , του Αρχοντα κ. Νίκου και της εριτίμου κας Μάρης Δασκαλαντωνάκη, του τ. Αρεοπαγίτη κου Νίκου Βεργιτσάκη ,της τ. Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου κας Ειρήνης Πετρουλάκη , του διεθνούς φήμης φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη με τον κο Γκεοργκιεφ δημιουργοί της γνωστής έκθεσης «ένδυμα ψυχής», το κ. Μανώλη Χαλκιαδάκη εκδότη των Ρεθεμνιωτικών Νεων,της δημοσιογράφου κας Ευα Λαδιά, κας Δώρα Παπαδακη  πολιτευτη , του κου Σκουντή πολιτευτη, του κου Μανου Τσακωνα με την Αλια Αρχοντακη υποθηκ. Σπηλίου,τον καθηγ. κο Γιαννη Γρυντακη , την κα Μαρίνα Τσίχλη- Χατζοπουλου ,  την πρόεδρο της Παγκητίου Ενωσης κα Ρενα Βασιλάκη, τον πρόεδρο της Κρητικής Εστίας κ. Αντωνη Μυτιληνάκη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μυλοποταμιτών κο Κυρίμη, τον τ. πρόεδρο της Παγκρητίου κο Γεωργιο Μαριδακη ,τον πρόεδρο του Πρινε κο Φραγκιαδακη, την πρόεδρο Κρητων Αγ. Παρασκευής κα Κατερίνα Θεοδωράκη , την γεν γραμμ. Του συνδεσμου Κρητων Επιστημόνων κα Μαρία Σαββακη, την κα Ελένη Βαρδινιγιάννη – Κρφαλογιάννη, την κα Λίλα Μειμαρακη, την καθηγ. Παν. Αθ. Μαίρη Κωνσταντουδάκη ,την κα Κατερίνα Τζανιδάκη – Λενακη, της κας Ελένης  Γιακουμάκη ,την Ελευθερια Τσακωνα -Παρασκευά, την Καιτη Πετούση, την Αριστέα Βερνάδου, την Μάρω Γρηγοριάδου,τη Καιτη Παλιεράκη, τη Βούλα Παπαμαρκάκη, την Βασω Στραπατσακη, την Τατιανα Παπαγιαννακη,  την Ολγα Καυκαλά,την Μιραντα Γενεράλη,Αννα Φιλιώτη, Βιβή Γλεντζή, Στέλλα Γλεζάκη, Τασούλα Λινού – Γενεραλη, Στέλλα Γενεράλη, Γεωργία & Αννα  Μανιουδακη, Μαρία Τουρνάκη, Δανάη Παναρετακη, Μαρία Βλαχάκη και πολλών άλλων  επίλεκτων μελών της κρητικής παροικίας του λεκανοπεδίου της Αττικής".


 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ