Η μέρα που τελείωσε το παγωτό*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Η μέρα που τελείωσε το παγωτό*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Ένα βιβλίο πολύ διαφορετικό, πρωτότυπο, επίκαιρο  και πολύ αληθινό έγραψε ο Αντώνης Ζαρίντας. Μια ιστορία πολύ έξυπνη που μας μεταφέρει στον κόσμο των ψεύτικων ειδήσεων.

 

Της Ελένης Μπετεινάκη

 

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένας παγωτατζής. Ήταν κι ένα κοριτσάκι που ήθελε να φάει ένα παγωτό χωνάκι με γεύση σοκολάτα κι ένα τραγανό μπισκότο στην κορυφή του. Μέχρι εδώ όλα καλά, συνηθισμένα και χωρίς την παραμικρή υποψία για το τι επρόκειτο αν ακολουθήσει. Ο Παγωτατζής μας δίνοντας το παγωτό στο γελαστό κοριτσάκι του παράγγειλε  να το φάει σιγά σιγά μιας κι  ήταν το τελευταίο του! Το κοριτσάκι γούρλωσε τα μάτια, άνοιξε διάπλατα τα αυτιά και κατάλαβε πως τούτο ήταν πολύ σοβαρό…νέο!

Έτρεξε αμέσως στον μπαμπά του και τού είπε τα καθέκαστα κι εκείνος ήταν το πρώτο πράγμα που ανακοίνωσε σε όλους την άλλη μέρα στο γραφείο του.
 «Τελείωσε το παγωτό!» Κι όλοι τα ‘χασαν στη στιγμή. Ο ένας το έλεγε στον άλλο, κι όλοι απαρηγόρητοι. Αρχίσαν να διαδίδουν το μαντάτο μέσω υπολογιστών και οι αντιδράσεις ήταν πολλές και παράξενες. Το είδε μέχρι κι ένας δημοσιογράφος και την επόμενη μέρα στην εφημερίδα που εργαζόταν έγινε πρωτοσέλιδο η είδηση με τον τίτλο: « Το παγωτό εξαντλήθηκε! Η Χώρα βυθίζεται σε απόγνωση.» Το τι επακολούθησε ήταν απερίγραπτο. Τηλεοράσεις, μαγαζιά να κλείνουν το ένα με τα το άλλο, δασκάλες απογοητευμένες με το αρχικό γράμμα της λέξης «Παγωτό» που έπρεπε να αλλαχτεί σε εικονίδια και μαθήματα.

Σωστός πανικός! Άλλαξαν τα πάντα στη ζωή όλων. Μέχρι τον Πρόεδρο της Χώρας φτάσανε τα νέα. Ανησύχησε πραγματικά και σκέφτηκε να ψάξει ο ίδιος να δει τι ακριβώς είχε συμβεί και από που ξεκίνησε τούτη η συμφορά. Δίνει διαταγή να ξεκινήσουν όλοι οι Σύμβουλοί του να βρουν εκείνον τον έναν και μοναδικό παγωτατζή, που πρώτος ανακοίνωσε την δυσάρεστη αυτή είδηση!

Και τότε αποκαλύπτεται η αλήθεια και η ιστορία παίρνει μίαν άλλη τροπή!

paramithia

Ένα βιβλίο πολύ διαφορετικό, πρωτότυπο, επίκαιρο  και πολύ αληθινό έγραψε ο Αντώνης Ζαρίντας. Μια ιστορία πολύ έξυπνη που μας μεταφέρει στον κόσμο των ψεύτικων ειδήσεων. Δυστυχώς στις μέρες μας λόγω της πολύ εύκολης και γρήγορης πληροφόρησης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα νέα πια διαδίδονται αστραπιαία σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά κάποιες φορές παραποιούνται και μεταφέρονται με λάθος νόημα, σύνταξη και πήγες. Αυτό δημιουργεί, σύγχυση, λαθεμένες απόψεις, αντιλήψεις και παρεξηγήσεις που φέρνουν άλλα νοήματα και προβλήματα. .

Μια λάθος λέξη, μια μικρή παρανόηση και η πληροφορία φτάνει με διαφορετικό νόημα σε κάθε παραλήπτη.

Προσοχή μεγάλη στην ερμηνεία κάθε είδησης και γεγονότος. Η ιστορία του «Παγωτού» μπορεί να  ακούγεται υπερβολική όμως συμβαίνει και στη ζωή αν η πηγή των πληροφοριών μας δεν είναι έγκυρη και απροκάλυπτη.

Η επίδραση του ψέματος στη ζωή μας. Η  υπερβολή που φτάνει στα άκρα . Η δύναμη της καλής ή κακής πληροφόρησης. Η ευπιστία των ανθρώπων και η εύκολη διακίνηση μη διασταυρωμένων ειδήσεων.

Μια Ιστορία που πυροδοτεί πολλές συζητήσεις σε μια σχολική τάξη και αφορμή για πολλά παιχνίδια που βιωματικά δείχνουν στα παιδιά πόσο εύκολα μεταδίδεται από στόμα σε στόμα μια είδηση και πως φτάνει διαμορφωμένη στον τελικό παραλήπτη.

Το «σπασμένο ή χαλασμένο  τηλέφωνο» είναι ένα ομαδικό παιχνίδι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Πως μια λέξη ή φράση ξεκινάει από τον πρώτο παίχτη που την μεταφέρει ψιθυριστά στον διπλανό του και φτάνει σιγά σιγά και από αυτί σε αυτί  ίσαμε τον τελευταίο…

Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει ο Βασίλης Γρίβας με πολύ ιδιαίτερο αλλά και χαρακτηριστικό της πένας του ύφος που μας παραπέμπει σε κόμικς.  

Για παιδιά από 4 χρόνων

*Η Μέρα που τέλειωσε το παγωτό, Αντώνης Ζαρίντας, εικ : Βασίλης Γρίβας, εκδ. Ελληνοεκδοτική :https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/h-mera-pou-teleiwse-to-pagwto

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ