Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου δίνεται στο κοινό, με μνημείο 18 στρεμμάτων

Newsroom
Newsroom

Το έργο, προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, υλοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην περαιτέρω προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και την ανάδειξή της στην ιστορική της διαχρονία, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και των κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

Το σχέδιο έχει ως στόχο τη συντήρηση, διαμόρφωση, ανάδειξη και επισκεψιμότητα ενός ευρύτερου διαχρονικού αρχαιολογικού χώρου και τη σύνδεση των μνημείων μεταξύ τους, μέσα από μια τεκμηριωμένη, ευχάριστη και διδακτική διαδρομή.

 

Ο προς ανάδειξη χώρος έχει έκταση 18 στρέμματα

Αναπτύσσεται σε πέντε διακριτά επίπεδα περιλαμβάνοντας κατάλοιπα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων -τα νεώρια του πολεμικού λιμένος της αρχαίας πόλης των Ροδίων και το συγκρότημα του ρωμαϊκού τετράπυλου, με τις διασταυρούμενες οδούς-, αναστηλωμένα μεσαιωνικά κτήρια, όπως το ιπποτικό Νομισματοκοπείο (Zecca), με τον περιβάλλοντα χώρο τους, το επιβλητικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλλο), και τον περίφημο Κήπο του Κυβερνήτη των χρόνων της Ιταλοκρατίας.

Στην «Περιβόλα» φυλάσσονται πολυάριθμα και σπάνια αρχιτεκτονικά μέλη διαφόρων περιόδων από ανασκαφές στην πόλη της Ρόδου, πολλά εκ των οποίων προβλέπεται να εκτεθούν στον χώρο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, ανασκαφικό υλικό παρελθόντων ετών, που σήμερα απόκειται στην «Περιβόλα» θα τεκμηριωθεί, ώστε μέρος του να εκτεθεί με κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων.

Συγχρόνως, στην έκταση των 18 στρεμμάτων, που για πρώτη φορά θα αποδοθεί στην Μεσαιωνική Πόλη, άρα στους πολίτες και τους επισκέπτες της Ρόδου, δημιουργούνται χώροι αναψυχής προσφέροντας ένα διαχρονικό χώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Ένας χώρος για όλους

Το έργο διαμορφώνει και αναδεικνύει έναν, εν δυνάμει, νέο αρχαιολογικό χώρο, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Μεσαιωνικής Πόλης, όπου ο επισκέπτης κατά την περιήγησή του θα μπορεί να αποκομίζει μια σαφή άποψη της ιστορίας της Ρόδου από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα.

Στόχος είναι αυτός ο διαχρονικός αρχαιολογικός χώρος, με  τα σημαντικά μνημεία που χρονολογούνται, από την ελληνιστική εποχή έως τους χρόνους της Ιταλοκρατίας, λειτουργικά ενοποιημένος, εφοδιασμένος με σύγχρονες υποδομές, και προσβάσιμος από ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και στους πολυπληθείς επισκέπτες του νησιού.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ