Η μουσική παράσταση "Η Κάρμεν και οι Ρεμπέτες" στο Heraklion Arts and Culture

Newsroom
Newsroom

Θα είναι διαθέσιμη on demand, στο κανάλι πολιτισμού, Heraklion Arts and Culture

Η μουσική παράσταση «H Κάρμεν και οι Ρεμπέτες» με την Klaudia Delmer, που παρουσιάστηκε στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 πολιτισμοί», από σήμερα θα είναι διαθέσιμη on demand, στο κανάλι πολιτισμού, Heraklion Arts and Culture, και Ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε» εδώ: https://youtu.be/u-nO7sNncto 

Ο έρωτας της Κάρμεν και του Αντώνη του Βαρκάρη του σερέτη, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί μια ολόκληρη ιστορία, με τραγούδια, μουσικές και δικαστικές διαμάχες. Όλα ξεκίνησαν από μια ταινία, την Carmen de la Triana, [συνοικία της Σεβίλλης, όπου κυριαρχεί το φλαμέγκο και η τσιγγάνικη μουσική] η οποία προβλήθηκε στην Αθήνα το 1939.

Η έμπνευση που χάρισε η μουσική της ταινίας στους Έλληνες δημιουργούς τους οδήγησε να τη διασκευάσουν και να τη ντύσουν με ελληνικό στίχο, γεγονός που προκάλεσε τον συνθέτη Juan Mostozo να έρθει στην Αθήνα για να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα.

Το σημαντικότερο όμως είναι, πως αυτή η ιστορία που συγκίνησε την Κλαούντια Ντελμέρ να δημιουργήσει με τους συνεργάτες της τη σημερινή συναυλία, είναι στην ουσία της μια μουσική συνομιλία ανάμεσα στο φλαμέγκο και το ρεμπέτικο. Ένας δυνατός ιστός ενώνει τα δυο μουσικά είδη, αφού και τα δύο μιλούν για ανθρώπινα πάθη και όνειρα, για συγκινήσεις, αποτυχίες και καημούς.

Και ασφαλώς, ακόμα μια φορά αποδεικνύεται, πως τα όρια που η πολιτική και ο εθνικισμός θέτουν ανάμεσα στους λαούς, είναι ψευδεπίγραφα και καταρρέουν, όταν ο γνήσιος λαϊκός πολιτισμός αρθρώνει λόγο. 

Καλλιτέχνες & Συντελεστές:

Κλαούντια Ντελμέρ (τραγούδι), Ηλίας Χωραΐτης (μπουζούκι), Δημήτρης Κουκουλιτάκης (κιθάρα), Μιχάλης Νικόπουλος (μπουζούκι)

Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου -Αντιδημαρχία Πολιτισμού
Φεστιβάλ Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί

Εγγραφείτε τώρα στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου και παρακολουθήστε ζωντανά όλες τις on line πρεμιέρες καθώς και όλες τις παραγωγές του Heraklion Arts and Culture on demand!

Για ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://bit.ly/2Ym3OSb

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ