Η Παυλίνα Βουλγαράκη και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων, σήμερα, στο "Τέχνη Καθ΄ Οδόν 2022"

Newsroom
Newsroom

Ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία το "Τέχνη Καθ΄ Οδόν 2022"

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου "Τέχνη Καθ' Οδόν 2022". Οι μελωδίες της Φιλαρμονικής του Δήμου πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης ενώ στην γεμάτη Πλατεία Ελευθερίας ο κόσμος τραγούδησε τα τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη μαζί με τους καλλιτέχνες Πέτρο Βαγιόπουλο, Λιζέτα Καλημέρη, Θάνο Ματζίλη, Κωνσταντίνο Στεφανή και Ναταλία Ρασούλη, σε μια εξαιρετική συναυλία αφιέρωμα στον σπουδαίο Ηρακλειώτη καλλιτέχνη. 

Το Φεστιβάλ "Τέχνη Καθ΄Οδόν" συνεχίζεται σήμερα Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου με πληθώρα εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και συναυλία της Παυλίνας Βουλγαράκη στην Πλατεία Ελευθερίας. 

τέχνη καθ'οδόν

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 

21:00 – 23:30 Συναυλία με την Παυλίνα Βουλγαράκη  

Η Παυλίνα είναι έτοιμη για να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο και γεμάτο φρεσκάδα πρόγραμμα γεμάτο από την ενέργεια και το ταλέντο της, μια μουσική παράσταση με σκοπό να φέρει κοινό και καλλιτέχνη πιο κοντά. Με σαφώς πιο electro διάθεση και ξεκάθαρες δυτικές επιρροές ακόμη και στους πιο παραδοσιακούς ρυθμούς, η Παυλίνα ξαναδιαβάζει τη μουσική της αφήνοντας πιο pop στοιχεία να βγουν στην επιφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι μια ατμοσφαιρική συναυλία με τα αγαπημένα της τραγούδια, δικά της και άλλων, να φτιάχνουν έναν κόσμο που μιλά στην καρδιά.

Μαζί της επί σκηνής οι: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μηνάς Λιάκος, Σπύρος Μάνεσης, Νίκος Κόλλιας

τέχνη καθ'οδόν
 

ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

11:00 – 12:00 Ανοικτές Ξεναγήσεις στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη: Με αφορμή το Τέχνη Καθ’ Οδόν 2022 η «Β.Δ.Β.»  πραγματοποιεί ανοικτές ξεναγήσεις για το κοινό.  Οι δημότες και οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για την ιστορία της «Β.Δ.Β.», για τα τμήματά της, τη λειτουργία της και γενικά για το έργο και την προσφορά της, στο αναγνωστικό και ερευνητικό κοινό.  H Βιβλιοθήκη μας κλείνει φέτος 110 χρόνια λειτουργίας και θεωρείται ένα από τα κορυφαία πνευματικά ιδρύματα της Κρήτης αλλά και της χώρας μας.

Επιμέλεια Ξεναγήσεων: Δημήτρης Σάββας (Προϊστάμενος «Β.Δ.Β.»)


 

ΑΙΘΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (Λιοντάρια)

21:15 – 22:30 Λυρικό Θέατρο του Δρόμου «O SOLE MIO» 

Μια εκδήλωση του Λυρικού Θεάτρου Κρήτης με ρεπερτόριο από οπερέτα και μιούζικαλ καθώς και αγαπημένα τραγούδια. Ένα μουσικό ταξίδι, με γνωστές και διαχρονικές μελωδίες, με αποσπάσματα από έργα όπως «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Η Ριρίκα» και «Η Πιπίτσα» του Στάθη Μάστορα, «Η Εύθυμη Χήρα» του Φρανς Λέχαρ, «Το Φάντασμα της Όπερας» του Άντριου Λόιντ Βέμπερ, «Οι Άθλιοι» του Κλοντ-Μισέλ Σόνμπεργκ κ.α.

Ερμηνεύουν: Μαρία Χατζάκη (Σοπράνο), Γιώργος Ψαρουδάκης (Τενόρος), Μάνος Χριστοφακάκης (Μπάσος) 

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ 

20:00 – 21:00 Πλουμιστά Παραμύθια: Ιστορίες από τη Μικρά Ασία

Σκοποί μικρασιάτικοι και παραμύθια από τις αλησμόνητες πατρίδες. Για να ζεσταθούν οι καρδιές μας και να χορτάσουν οι κοιλιές μας! Γιατί.. «παραμύθι - μύθαρος κι η κοιλιά μου πίθαρος», γεμάτος ιστορίες! 

Ελάτε να τις μοιραστούμε! 

21:00 – 22:00 Καντάδες, βαλς και ταγκό στο παλιό Μεγάλο Κάστρο

Οι καντάδες στο Μεγάλο Κάστρο, δημόσιες και ιδιωτικές, πρωτοεμφανίστηκαν κατά τη Ενετοκρατία, συνεχίστηκαν περιστασιακά ως πατινάδες κατά την Τουρκοκρατία και άκμασαν τον 20ο αιώνα (1900-1970). Στα καντούνια της καστροπολιτείας κάρα με πιάνα και κανταδόροι με βιολιά εκμυστηρεύτηκαν τους ανομολόγητους έρωτές τους. Αυτό τον ερωτικό κώδικα επικοινωνίας των παλιών Καστρινών θα ζωντανέψει η Χορωδία Μαλίων κάνοντας ένα μελωδικό ταξίδι στο παρελθόν υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Αντωνακάκη, ενώ το Χορόσπιτο του Γιάννη Πλαγιωτάκη θα παρουσιάσει μια ρομαντική χοροεσπερίδα εποχής με ταγκό, βαλς, φοξ, φοξ ανγκλέ και πόλκα, με τη συνοδεία του Βαγγέλη Βαρδάκη και του Κωστή Αβυσσινού. Αυτό το μαγικό μουσικοχορευτικό σεργιάνι στον τόπο και στο χρόνο θα γίνει κάτω από το φως των αστεριών στην καρδιά του Κάστρου, του Μεγάλου Κάστρου της καντάδας.

22:10 -23:30 Συναυλία με τους «The Variables» 

Οι «The Variables» είναι ένα δυναμικό τρίο με international ρεπερτόριο που μας ταξιδεύει στο χρόνο με ξεσηκωτική, ροκ εν ρολ, καλοκαιρινή αλλά και ρομαντική διάθεση!!

Συντελεστές: Ιωάννης Μαρίνος Μαραγκουδάκης - Πλήκτρα, Έλενα Βιαννιτάκη - Vocals, Μανώλης Μαρκάκης - Κιθάρα, Vocals 


 

ΚΟΥΜΠΕΣ

21:00 – 22:30  Reformation Project.  Το Reformation Project είναι ένα μουσικό σύνολο το οποίο παρουσιάζει έναν «αναμορφωμένο» τρόπο εκτέλεσης διαφόρων κομματιών, κυρίως της παραδοσιακής Κρητικής μουσικής αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. Η ιδέα είναι του Έκτορα Κυριάκου όπως επίσης οι ενορχηστρώσεις, οι συνθέσεις και η παραγωγή. Στο Reformation Project ο αριθμός των μελών του σχήματος όπως επίσης και τα μουσικά όργανα δεν είναι σταθερά καθώς μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την αισθητική που πρέπει να αποδοθεί την εκάστοτε χρονική στιγμή με βάση ένα συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Με την συγκεκριμένη σύνθεση το Reformation Project αρχίζει να παρουσιάζεται στο κοινό και είναι ήδη στο στούντιο ηχογράφησης για τον πρώτο του δίσκο.

Συντελεστές: Έκτορας Κυριάκου (λαούτο, φωνή), Κωστής Σπυριδάκης (τσέλο), Χάρης Μπάκας (κρουστά)


 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

18:00 – 19:00 «Πετάει- πετάει» η Μουσική.  Βιωματική προσέγγιση για τα πρώτα βήματα της μουσικής μέσα από την αφήγηση του ομότιτλου παραμυθιού. Κατασκευή μαράκας από ανακυκλώσιμα υλικά.  Αφήγηση-εκπαίδευση από την Μαννιάνα Μιγάδη και την Χρυσαλίδα κέντρο σωματικής και ψυχικής ευεξίας και χαλάρωσης.

19:00 – 20:20 Σεμινάρια πολεμικής και θεραπευτικής τέχνης Tai Chi: Η Ομάδα Νόημα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό σύλλογο Six Harmonies Praying Mantis διοργανώνει στο πλαίσιο του «Τέχνη Καθ’ Οδόν» 2022 σεμινάρια της πολεμικής αλλά και θεραπευτικής τέχνης του Tai Chi από τον δάσκαλο του συστήματος Six Harmonies Praying Mantis Ιωάννη Σφακιανάκη.

Το Tai Chi είναι μια πολεμική τέχνη που χρησιμοποιεί τους φυσικούς νόμους αλλά και την μηχανική του σώματος και την εντάσσει σε ένα πλαίσιο πνευματικότητας και  αυτοσυγκέντρωσης οδηγώντας  τον πολεμιστή – άνθρωπο να κατανοήσει τους μηχανισμούς του κόσμου και να επινοήσει ή να μάθει τις στρατηγικές που θα τον κάνουν να υπερνικήσει τα εμπόδια της ζωής του.

20:30 – 22:00 «Οι χοροί της Κρήτης» από το Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού. 

Το Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού παρουσιάζει χορούς της κρητικής παράδοσης, γνωστούς και ξεχασμένους στην πάροδο του χρόνου. Μουσικά συνοδεύει το συγκρότημα του Γιάννη Σμαραγδάκη.


 

22:00 – 23:45 Μουσική Παράσταση:  Η Σμύρνη στη μουσική της Κρήτης  

Η Κρήτη αποτέλεσε ένα γεωγραφικό χώρο, όπου στα αστικά της κέντρα υπήρξαν πολλές επιρροές από τον ποικίλο κόσμο που μετανάστευσε, έζησε και παρήγαγε καλλιτεχνικό έργο. Η μουσική είναι ένα στοιχείο που αποτυπώνει την εικόνα της εποχής αυτής. Επιρροές από τη μουσική της Σμύρνης, τα λιμάνια του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας σε συνδυασμό με το ντόπιο στοιχείο, συνθέτουν νέες φόρμες στον μουσικό ορίζοντα του νησιού.

Αναζητώντας τις πηγές τους, οι μουσικοί Ιωάννα Καλλέργη, Μανώλης Τζανάκης, Χάρης Παναγιωτάκης και Κωστής Μακάκης ασχολούνται με την συγκεκριμένη περίοδο, μελετώντας ρεπερτόριο, φόρμες και λειτουργίες που προβάλει η μουσική στον γενικότερο κοινωνικό ιστό, σαν έκφανση. Η Ιωάννα και ο Μανώλης, απόφοιτοι μουσικής πανεπιστημιακής σχολής με ειδίκευση στο παραδοσιακό τραγούδι και στο ούτι αντίστοιχα, καθώς και ο Κωστής με τον Χάρη, απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών, γνωρίζουν εκ των έσω το πως η μουσική μπορεί να διαμορφώνει και να διαμορφώνεται μ’ έναν περισσότερο ανθρωπολογικό χαρακτήρα. Με καταγωγή από την Κρήτη και από τη Μύκονο, αποδίδουν πιστά τα μουσικά τεκμήρια που τους διατίθενται, ενώνοντάς τα με το προσωπικό τους στυλ ο καθένας.

Σκοπός των μουσικών είναι να αναδείξουν το ανεκμετάλλευτο πλήθος καταγραφών και ιδιωμάτων (μουσικής και στίχου), ενσωματώνοντάς τα στην πρακτική μιας μουσικής παράστασης. Τα κληροδοτήματα αυτά αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς που μπορούν να υπάρχουν σε κάθε εποχή, να αναπλάθονται και να μεταδίδονται σαν γνώση αλλά και τέρψη, όπως επίσης αποτελούν εφαλτήριο για δημιουργία και συνέχεια ιδεών.

Συντελεστές: Καλλέργη Ιωάννα (τραγούδι), Μακάκης Κωστής (βιολί, λαούτο), Παναγιωτάκης Χάρης (λύρα), Τζανάκης Μανώλης (ούτι, μπουζούκι) 


 

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ 

21:00 – 23:00  Συναυλία: «Κελαηδούνε μπουζουκάκια» 

Ένα ταξίδι από το Πειραιά, την Αθήνα του μεσοπολέμου, την χρυσή εποχή των λαϊκών συνθετών. Το ταξίδι μας θα συνεχιστεί σε συνθέσεις Θεοδωράκη, Χατζιδάκη και Ξαρχάκου και θα φτάσει στο σήμερα με λαϊκά τραγούδια του Γιάννη Παξιμαδάκη. 

Συντελεστές: Γιάννης Παξιμαδάκης (μπουζούκι, φωνή), Νίκος Σταματάκης (κιθάρα, φωνή), Γιώργος Κοντογιάννης (μπουζούκι, φωνή), Θέμης Πολυζωάκης (βιολί), Θύμιος Μπαρδαμάσκος (μπουζούκι, φωνή)


ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Με συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου και πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και εκθέσεις συνεχίζεται και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη Καθ’ Οδόν 2022».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 

21:30 – 23:30 Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου. Μαζί της η Μαρία Φασουλάκη. 

Η ξεχωριστή φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου δύσκολα περιγράφεται.

Μια γέφυρα που μας ενώνει με το πιο αρχέγονο, πιο αληθινό κομμάτι του τραγουδιού και της έκφρασης. Συγκινεί με τον πιο άμεσο τρόπο, είτε τραγουδά παλιά αγαπημένα λαϊκά είτε τραγούδια όπως οι «Μέλισσες» και τα «Διόδια» που την καθιέρωσαν στις καρδιές του κοινού. 

Εκτός από τα νέα της τραγούδια, παρόντα στο πρόγραμμα, είναι και κλασικά τραγούδια αγαπημένων συνθετών.

Μαζί με τη Φωτεινή επί σκηνής η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Μαρία Φασουλάκη.

Συντελεστές:  Μαρία Φασουλάκη (φωνή, κρουστά), Βασίλης Κετεντζόγλου (Κιθάρες) Ευγένιος Χαλίλ (Μπουζούκι), Γιώργος Κονής (πιάνο), Κατερίνα Ταμβάκη (Κλαρίνο, Κρουστά)

 

ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

18:00 – 20:00 Ανοικτές Ξεναγήσεις στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη



 

ΑΙΘΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (Λιοντάρια)

17:00 – 23:00 Εικαστική δράση: «ο τοίχος είχε το δικό σας #story», από τη συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

Ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας … σε πραγματικό τοίχο (στην είσοδο του Πολύκεντρου από την πλευρά της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου) και όχι εκείνον τον εικονικό. Η δράση έχει στόχο να παντρέψει την παράδοση με τον μοντέρνο τρόπο έκφρασης. Εκεί ο καθ’ ένας θα μπορεί να «ανεβάσει» σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες με οποιοδήποτε τρόπο τον αντιπροσωπεύει (στυλό, μαρκαδόρους, ζωγραφιές, κλπ), ευελπιστώντας να γίνει ένας διαφορετικός πολύ-πολιτισμικός καμβάς έκφρασης! 

Τη δράση θα «στολίσουν» οι  Batala Creta, ο κ. Ζαϊμάκης με τα ξυλοπόδαρά του και ο DJ Μπάμπης Κολοκούρης!

 21:00 – 23:00 Στη «σκηνή» ανεβαίνει η νεανική μπάντα Can of Gems με τα εξίσου μοντέρνα τραγούδια τους αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι Άννα Φραντζέσκα Ζανδέ και ο Σπύρος Περδικάκης όπου θα κλείσουν τη βραδιά με το έντεχνο ρεπερτόριο τους.


 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ 

16:00 – 19:00 MOSAIC Kid’s Art Lab - Εισαγωγή στην τέχνη του Ψηφιδωτού για μικρά και μεγάλα παιδιά! 

19:30 – 21:00 Συναυλία: «Οι Kultur Multur τραγουδούν για παιδιά κάθε ηλικίας!»

Οι KULTUR MULTUR είναι μια χαρούμενη μουσική παρέα που έρχονται να παίξουν αγαπημένες μουσικές όχι μόνο των παιδιών αλλά και των μαμάδων και μπαμπάδων. Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, να χορέψουμε και να περάσουμε όμορφα, μικροί και μεγάλοι!

Τα μέλη των Kultur Multur είναι: Ευτυχία Βαρούχα (φωνητικά), Ξενοφών Ζαμπούλης (κιθάρα, φωνητικά), Αριάδνη Πρατικάκη (βιολί, φωνητικά), Μαρία Ταβαντζοπούλου (φωνητικά), Ιάκωβος Τριχάκης (πιάνο, φωνητικά), Μιχάλης Τριχάκης (ντραμς), Νίκος Χρηστάκης (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τζουρά, φωνητικά)

 

21:15 – 23:30 Μουσική Βόλτα και Συναυλία με τους «Καθ' Ωδών»

Οι Καθ' Ωδών στο φεστιβάλ «Τέχνη Καθ' Οδόν» 2022!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σύντομη βόλτα στο εμπορικό κέντρο με τραγούδια της Μικρασίας η όποια θα καταλήξει στην πλατεία Αγ. Τίτου, για ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η μουσική παρέα «Καθ' Ωδών» συναντήθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2015 με στόχο να συνδέσει μεταξύ τους όσους αγαπούν το τραγούδι και επιθυμούν να συμμετέχουν σε ένα δημιουργικό σύνολο χωρίς προαπαιτούμενα (μουσικές γνώσεις, εμπειρία, φωνητικό ταλέντο). Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις, που πραγματοποιούνται στο φιλόξενο 2ο Γυμνάσιο Χανίων, έφτασαν να συγκεντρώνουν περισσότερους από 100 φίλους κάθε ηλικίας που δημιουργούν από κοινού ένα σώμα που μεταφέρει τη φωνή, τη μουσική, τη σκέψη και τη διάθεσή μας. Βασιζόμαστε σε τραγούδια ελληνικά, οργανώνουμε αυτοσχέδιες ορχήστρες και περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της πόλης μοιραζόμαστε τη μουσική μας με όλους. Αυτός είναι εξάλλου και ο στόχος μας: Να κάνουμε την τέχνη της μουσικής κτήμα όλων με το να μοιραζόμαστε τη χαρά του ομαδικού τραγουδιού.



 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

20:00 – 21:30 Μουσικοχορευτική Παράσταση: «ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ»

Η χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Αρτεμισία» Νέας Αλικαρνασσού παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράσταση  «ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ» (Ιστορία - Παράδοση - Ταυτότητα)

Διεύθυνση ορχήστρας - χορωδίας - κείμενα: Μαρκοπούλου Μαίρη

Επιμέλεια και διδασκαλία χορών: Κουφάκης Νίκος

21:45 – 23:30  Συναυλία με το σχήμα «Τσίτα Κόρδα» 

Το μουσικό σχήμα «Τσίτα Κόρδα» είναι μια παρέα οκτώ μουσικών και φίλων με διασταυρούμενες μουσικές καταβολές και ορμητήριό τους την Μυρσίνη Σητείας. Με μεράκι και τρέλα χτίζουν το ρεπερτόριό τους και ερμηνεύουν τραγούδια λαϊκά και παραδοσιακά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από την έντεχνη μουσική σκηνή, παρασύροντας το κοινό να χορέψει και να τραγουδήσει σε ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι.

Συντελεστές: Αγγελάκης Μάριος (μπουζούκι), Θαλασσινός Νικόλας (κοντραμπάσο), Καμπουράκης Γιάννης (τύμπανα), Καπαρού Κατερίνα (τραγούδι), Μακράκης Μανόλης (κρουστά), Μοσχάκης Μανώλης (βιολί), Σεμερτζάκη Μαρία (τραγούδι), Στάγιας Γιάννης (κιθάρα, τραγούδι)


 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΚΚΟΥ

21:00 – 23:30 Συναυλία έντεχνης μουσικής με το σχήμα «ΜΩ ΚΑΙ ΡΕΩ»

Το συγκρότημα «Μώ και Ρέω» δημιουργήθηκε το 2012 από τον Γιάννη Δερμιτζάκη και την Πόπη Παρασύρη βασιζόμενοι στην ιδέα της προσφοράς στην κοινωνία της πόλης μας μέσω της μουσικής. Το μουσικό σχήμα που αποτελείται από μουσικούς όλων των ηλικιών με πολλή αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Κύρια έμπνευση είναι η παρουσίαση μουσικών παραστάσεων χωρίς ταμπέλες με σκοπό τη διασκέδαση ακροατών κάθε ηλικίας.  

Συντελεστές: Γιάννης Δερμιτζάκης, Ναυσικά Λαδουκάκη, Ελένη  Κοκόνη, Ελένη Ξημεράκη, Κωνσταντίνα Μηλαθιανάκη, Λευτέρης Καλλιγιαννάκης, Κορίνα Κοκκινάκη, Δάφνη Πατρινού, Κατερίνα Μαντιδάκη, Κώστας Κοκκινάκης, Γιώργος Μπουγαδάκης, Μάνος  Τσικαλάς

Επεξήγηση  Νοηματικής  Διαλέκτου: Πόπη Παρασύρη 

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Δερμιτζάκης 



 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ 

21:00 – 23:30  Συναυλία κρητικής Μουσικής με τον Χάρη Φασουλά 

Η συναυλία θα περιλαμβάνει γνωστά, παραδοσιακά κρητικά τραγούδια, καθώς και μουσικές συνθέσεις του Κρητικού καλλιτέχνη.

Συντελεστές: Χάρης Φασουλάς (μαντολίνο, τραγούδι), Μιχάλης Μπελιβάνης (λύρα), Βασίλης Χαιρέτης (λαούτο), Θωμάς Μπολάκης (κιθάρα), Δημήτρης Μανουσάκης (κρουστά)  




 

ΚΗΠΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

21:00 Θεατρική Παράσταση: «...και Ιουλιέτα» του Άκη Δήμου.

Η Ιουλιέτα δεν πέθανε στην αγκαλιά του Ρωμαίου. Δεν τόλμησε να τον ακολουθήσει. Ζει εξόριστη στην Ελλάδα, μόνη, 427 χρόνια μετά.  Και αποφασίζει να εξομολογηθεί. Σε έναν σιωπηλό επισκέπτη που επινοεί η ίδια, σε έναν σαν κι εμάς- που ξέρει την παλαιά ιστορία, αλλά δεν ξέρει όλη την αλήθεια. Μπροστά μας, μια νέα γυναίκα που υπήρξε απόλυτα ερωτευμένη και τώρα δοξολογεί τον έρωτά της, τον περιβάλλει με πραγματικά και με φανταστικά γεγονότα, κι ύστερα τον καλεί να ‘ρθει εδώ, να ζήσει επιτέλους μαζί της.

Δεν είναι μια Οπτασία. Μοιάζει ανθρώπινη η μορφή της. Είναι μια Γυναίκα στην τελική ευθεία ενός μαραθωνίου της Αγάπης.

 

Συντελεστές:

Κείμενο: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

Σκηνικά - Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Φωτισμοί: Αντώνης Αλεξάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Κουφάκη

Στον ρόλο της Ιουλιέτας, η Σοφία Δερμιτζάκη

Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης

Γραφιστική Επιμέλεια: Νίκος Μαργαριτάκης

Οργάνωση Παραγωγής: MoueTTe Theatre Group



 

ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 

19:00 – 20:30 Σεμινάρια πολεμικής και θεραπευτικής τέχνης Tai Chi: Η Ομάδα Νόημα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό σύλλογο Six Harmonies Praying Mantis διοργανώνει στο πλαίσιο του «Τέχνη Καθ’ Οδόν» 2022 σεμινάρια της πολεμικής αλλά και θεραπευτικής τέχνης του Tai chi από τον δάσκαλο του συστήματος Six Harmonies Praying Mantis Ιωάννη Σφακιανάκη.

Το Tai Chi είναι μια πολεμική τέχνη που χρησιμοποιεί τους φυσικούς νόμους αλλά και την μηχανική του σώματος  και την εντάσσει σε ένα πλαίσιο   πνευματικότητας και  αυτοσυγκέντρωσης οδηγώντας  τον πολεμιστή – άνθρωπο να κατανοήσει τους μηχανισμούς του κόσμου και να επινοήσει ή να μάθει τις στρατηγικές που θα τον κάνουν να υπερνικήσει τα εμπόδια της ζωής του.

21:00 – 22:00  Θέατρο Σκιών 

Η Ομάδα εκτός των Τειχών παρουσιάζει την παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο  Φίδι».

«Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», η κλασική παράσταση του Δημήτριου Μίμαρου, θεμελιωτή του ελληνικού καραγκιόζη, βασίζεται στο θρύλο του Μεγαλέξανδρου και αναβιώνει επί σκηνής την εικόνα του Αϊ-Γιώργη που σκοτώνει τον δράκο. Μόνο που στα χέρια των  λαϊκών καραγκιοζοπαιχτών, ο θρύλος αυτός γίνεται ένα κωμικό καραγκιοζέικο πανηγύρι με επικές πινελιές. Το «Φίδι» αποτελεί το σύμβολο του διαχρονικού κακού και ο Μέγας Αλέξανδρος το σκοτώνει τελικά σκορπίζοντας αγαλλίαση στο κοινό.

Συντελεστές:

Παίζει ο Χρήστος Συρμακέζης

Βοηθοί σκηνής: Ιφιγένεια Παπαματθαιάκη και Πόπη Λουλουδάκη

 

ΚΑΡΑΒΟΛΑΣ (στο κιόσκι δίπλα στο σιντριβάνι)

18:00 – 19:00 AERIAL YOGA.  

18:00 – 18:30 Βιωματικό εναέριας γιόγκα για κορίτσια από 8 έως 13 χρονών.

18:30 – 19:00 Βιωματικό εναέριας γιόγκα για γυναίκες με την Μαννιάνα Μιγάδη και την Χρυσαλίδα κέντρο σωματικής και ψυχικής ευεξίας και χαλάρωσης.


 

ΠΥΛΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 

18:00 – 19:30 «Νερό από την πηγή - Διαδρομές Νερού» - Πολιτιστική διαδρομή - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά από 7 ετών και άνω από το Παιδικό Μουσείο Exploration

Διάρκεια: 90' | Τοποθεσία: Κέντρο πόλης Ηρακλείου | Σημείο Εκκίνησης: Πύλη Αγίου Γεωργίου | Ώρα Εκκίνησης: 18:00 

Νύμφες, τρίτωνες, λουλούδια, δελφίνια, φιγούρες, ιππόκαμποι … ένα θαλάσσιο βασίλειο κρύβεται στα στενά της πόλης του Ηρακλείου! Είστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε τις ιστορίες του νερού του Χάνδακα;

Πηγάδια, κρήνες και δεξαμενές συγκεντρώνουν το νερό της βροχής από τον 17ο αιώνα. Κρήνες εντυπωσιακές και διάσημες, κρήνες μικρές και κρυμμένες είναι έτοιμες να αφηγηθούν τη διαδρομή του νερού από το βουνό του Γιούχτα μέχρι την καρδιά της πόλης του Ηρακλείου. Ποια μυστικά κρύβουν; Τι ιστορίες θα μάς αφηγηθούν;

Ετοιμαστείτε για μια συναρπαστική «υπόγεια» εξερεύνηση στην πόλη του Ηράκλειου και ελάτε να πιούμε... νερό από την πηγή!

*Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο [email protected] | 6948 822 622


Συνεχίζουν και σας περιμένουν να τις επισκεφθείτε: η Έκθεση Χειροτεχνών στην Πλατεία Ελευθερίας, η Έκθεση Φωτογραφίας «Μάτια που νιώθουν, χέρια που μιλούν» στο Πατάρι του Βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, η διαπολιτισμική έκθεση / εργαστήριο «Καμπάνες του Κόσμου» από το Περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών στο Πάρκο Θεοτοκόπουλου, η Έκθεση Φωτογραφίας «Faces» από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.) στο κτήριο της (Ε.Φ.Ε.Η.) καθώς και η Έκθεση Φωτογραφίας «Φωτογραφία Δρόμου» από την Φωτογραφική ομάδα Αϊ-Γιάννη στην εξωτερική πλευρά του  Πάρκου Γεωργιάδη, τα Εργαστήρια Ζωγραφικής και Πηλού στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου και τα εργαστήρια ψηφιδωτού MOSAIC Kid’s Art Lab!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ