Μανταλένα Μελισσουργάκη Wosniak: Όταν ο όλεθρος εμπνέει την Τέχνη ...

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Τα 6 ρίχτερ, οι συνέπειες και τα συναισθήματα σε μία έκθεση που παρουσιάστηκε στο Φόδελε, στο Αρκαλοχώρι και ετοιμάζεται ... για Βαρσοβία

Έζησε και η ίδια την καταστροφή, αφού το εργαστήριό της στις Αγιές Παρασκιές υπέστη σοβαρές ζημιές. Μπορεί να μην έχασε το σπίτι της, αλλά έζησε από κοντά την αγωνία των κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών που ένα χρόνο πριν έχασαν - κυριολεκτικά και μεταφορικά - τη γη κάτω από τα πόδια τους, κατά το σεισμό που άλλαξε για πάντα το Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές.

Η εικαστικός Μανταλένα Μελισσουργάκη-Wozniak, από τις πρώτες στιγμές, μετά τα 6 ρίχτερ, βγήκε στο δρόμο με τη φωτογραφική της μηχανή, "αιχμαλωτίζοντας" την καταστροφή, την απόγνωση, το φόβο.

Η συνέχεια δόθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Φόδελε, όπου σε αίθουσα του Μουσείου El Greco φιλοξενήθηκε η έκθεση της κ.Μελισσουργάκη, αποτελούμενη από φωτογραφίες, κολλάζ, digital art, πίνακες ζωγραφικής αλλά και installations.

ρολόι

Ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων δήμου Μινώα "Η Ελπίδα" επικοινώνησε με την καλλιτέχνη εκφράζοντας την επιθυμία, η έκθεση αυτή να παρουσιαστεί στον τόπο που ... την ενέπνευσε κι έτσι κατά την τελευταία εβδομάδα, σε μεγαλύτερο χώρο και με περισσότερα εκθέματα, φιλοξενήθηκε στο Αρκαλοχώρι, και από σήμερα ετοιμάζεται να "πετάξει" για Βαρσοβία.

Οι δημιουργίες της εικαστικού "απλώνονται" σε τρεις ενότητες: η ώρα του σεισμού - όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας η κ.Μελισσουργάκη αποτύπωσε το "τρέμουλο" των ρίχτερ, το αποτέλεσμα του σεισμού με φωτογραφίες που αποτυπώνουν το πως "μέσα σε λίγα δευτερόλπετα χάνεις τα πάντα" όπως επισημαίνει η καλλιτέχνης. Η τρίτη ενότητα εστιάζει στο συναισθηματικό κομμάτι, τον τρόμο, το φόβο, την απόγνωση, αλλά και την ελπίδα που ξεπηδάει μέσα από τα χαλάσματα.

χάλασμα πόρτα

Μανταλένα Μελισσουργάκη

 

Η Μανταλένα Μελισσουργάκη-Wozniak εμπνεύστηκε τις δημιουργίες της τόσο από τις εικόνες που αντίκριζε όσο και από συνεντεύξεις σεισμόπληκτων στα ΜΜΕ. Έζησε όμως και η ίδια την καταστροφή, έστω και σε περιορισμένο βαθμό. "Το εργαστήριό μου στις Αγιές Παρασκιές έχει χαλάσει. Καταστράφηκε η ηλεκτρική εγκατάσταση, είχαν πέσει πέτρες" - λέει η ίδια, προσθέτοντας πως "τις πρώτες μέρες σκάβαμε μέσα στις σκόνες και τις πέτρες και ... ό,τι βρουμε".

Επισημαίνει ωστόσο ότι ενώ ποτέ στο παρελθόν δεν είχε φοβηθεί από ένα σεισμό, τα ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, την τρόμαξαν πολύ! "Ποτέ δεν είχα βγει από το σπίτι λόγω κάποιου σεισμού. Αυτή τη φορά βγήκα έξω, φορώντας μάλιστα μια παντόφλα και ένα παπούτσι, με το παντελόνι ανάποδα", όπως όπως, πάνω στην αναστάτωση της στιγμής.

"Όλα αυτά με άγγιξαν. Μου έχει μείνει η εικόνα μιας κυρίας που έλεγε πως ξέρει ότι είναι ασφαλής τώρα, αλλά με το παραμικρό κούνημα αναστατώνεται" - αναφέρει η εικαστικός καταλήγοντας πως από ένα τέτοιο γεγονός "μένει ένα στίγμα μέσα σου, μένει μέσα μας αυτή η εμπειρία".

Μανταλένα Μελισσουργάκη

09.17: Η στιγμή που σταμάτησε ο χρόνος

Η κ.Μελισσουργάκη αναφέρεται στην καταστροφή κάνοντας αναπόφευκτα σύγκριση με άλλες καταστροφές που προκαλούνται από διαφορετικά αίτια. "Βλέπουμε πολλά στις μέρες μας. Βλέπουμε γκρεμισμένα σπίτια στην Ουκρανία, όμως ο πόλεμος προέρχεται από βλακεία των ανθρώπων. Ο σεισμός είναι κάτι διαφορετικό. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Τη φωτιά, το νερό τα βλέπεις. Ο σεισμός δε σε προειδοποιεί" - αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Cretalive.

Μάλιστα, ορμώμενη από εκείνη τη στιγμή, μέρος της έκθεσης είναι ένα ρολόι σταματημένο στις 09.17 το πρωί - στη στιγμή του σεισμού, ενώ περιμετρικά μπορεί να δει κανείς τα ολέθρια αποτελέσματα του σεισμού.
 

Μανταλένα Μελισσουργάκη

Η έκθεση της Μανταλένας Μελισσουργάκη-Wozniak από τις 6 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στη Βαρσοβία, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από ιστορικούς Τέχνης για την καλλιτεχνική αποτύπωση των καταστροφών αλλά και από Αρχιτέκτονες, εστιάζοντας σε θέματα κτιρίων και αποκατάστασης.

Μανταλένα Μελισσουργάκη

 

Διαβάστε επίσης:

Ένας χρόνος μετά τον σεισμό: Οι κατεδαφίσεις στο Αρκαλοχώρι και το παράδειγμα της Σάμου

Θέλουν να …γκρεμίσουν για να αναγεννηθούν μέσα από τα συντρίμμια τους

Ο σεισμός που σημάδεψε ζωές - Οδοιπορικό του Cretalive στις σεισμόπληκτες περιοχές

Τα σεισμόπληκτα χωριά ζητούν να αναγεννηθούν!

 

Διαβάστε όλα τα ρεπορτάζ στο πλαίσιο του "Cretalive Εν ΔράσειΈνας χρόνος από το "χτύπημα" των ρίχτερ"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ