Μαρία Κάλλας, το κορίτσι με τα χίλια ονόματα*…στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Μαρία Κάλλας, το κορίτσι με τα χίλια ονόματα*…στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Βιβλίο ιδιαίτερα σημαντικό. Αφήγηση συγκλονιστική από την Κατερίνα Λαγού που μας προσφέρει απλόχερα ένα μυθιστόρημα για παιδιά και ενήλικους που διαβάζεται σχεδόν απνευστί.

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

 

Πιστοί στις υποσχέσεις μας πάντα εκτός από το καθιερωμένο σαββατιάτικο ραντεβού τους «Τα παραμύθια του Σαββάτου» ενίοτε θα σας παρουσιάζουν και κάποιες άλλες ημέρες  βιβλία που αξίζουν την προσοχή  όλων μας και για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες!

*Μαρία Κάλλας, το κορίτσι με τα χίλια ονόματα, Κατερίνα Λαγού, εικ; Πετρούλα Κρίγκου, εκδ. Ψυχογιός:

«Περισσότερο και από το ταλέντο της, περισσότερο και από την επιτυχία της, αυτό που με εντυπωσίαζε πάντα στη Μαρία Κάλλας ήταν η ιστορία των πρώτων προσωπικών της αγώνων όταν, φτωχή έφηβη, προσπαθούσε να επιπλεύσει σε ασυνήθιστα βαθιά νερά» Αριστοτέλης Ωνάσης

Το ταξίδι για την Ιταλία ήταν ο πρώτος αποχωρισμός από έναν πατέρα όμορφο, ήσυχο, αγαπημένο. Μια τεράστια λιμουζίνα με πενιχρές οικονομίες κι ένα κόκκινο καπέλο ριγμένο στο πίσω κάθισμα θα είναι τα «όπλα» για την μεγάλη νίκη που θα΄ρθει, σύμφωνα με την ματαιοδοξία και τα όνειρα της μητέρας για την «Ρόλυ Πόλυ»**. Τα συμβόλαια υπογράφονται στην προκυμαία δίπλα ακριβώς από το φορτηγό πλοίο «Russia» και ο δρόμος για την Σκάλα του  Μιλάνου έχει πια χαραχτεί….

maria kallas

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή σε μια βιογραφία αλλιώτικη με το μοναδικό ύφος και γραφή της Κατερίνας Λαγού. Ένα βιβλίο που θα ανατρέξετε αρκετές φορές θέλοντας να απολαύσετε το λόγο της συγγραφέως  και την ιστορία των παιδικών χρόνων της μεγάλης Μαρίας Κάλλας. Μια ζωή που δεν ήταν πάντα στρωμένη με ρόδα και ευκολίες. Ένα βιβλίο γεμάτο συναίσθημα, πικρές αλήθειες, έντονες καταστάσεις, διαπληκτισμοί και φόβοι, χαρές, καβγάδες και επιτυχίες που σίγουρα θα σας ολοκληρώσουν μια εικόνα για την μεγάλη Diva που μπορεί και να μην είχατε φανταστεί ποτέ.

Γεννιέται στη Νέα Υόρκη! Είναι το τρίτο παιδί της οικογενείας που λίγο πριν έχει χάσει το γιο της και έχει σχεδόν αποσυντονιστεί. Κι έτσι αρχίζει ανάμεσα στους γονείς της η διαμάχη για το όνομά της που μοιάζει όπως λέει η Κατερίνα Λαγού με σιδηρόδρομο: Μαρία Σοφία Καικίλια Καλογεροπούλου! Η σχέση των γονιών κλονίζεται και μια λύση παράλογη είναι οι μετακομίσεις. Αυτό σημαίνει συνεχή αλλαγή σχολείων, σημαίνει καινούργιες «φιλίες» που στην ουσία είναι ανύπαρκτες για ένα χοντρό κορίτσι με πέντε βαθμούς μυωπία. Ευτυχώς όμως υπάρχει πάντα η μουσική!

Κερδίζει συνεχώς σε διαγωνισμούς ταλέντων αλλά ποτέ δεν είναι αρκετό για την μητέρα της Μέρι Κάλλας όπως θα την φωνάζουν τελικά. Μεγάλοι οι καυγάδες στην οικογένεια, δύσκολη παιδική ηλικία με εντάσεις και …πολύ φαγητό. Και ο πιο μεγάλος καυγάς έγινε για την ιδέα της μετακόμισης στην Ελλάδα λίγο πριν ξεσπάσει πόλεμος ! Και έφτασαν στην Πάτρα κι από κει στην Αθήνα με τρένο και καπέλα με φτερά και αλλαγές ονομάτων … πάλι!

Το εθνικό Ωδείο μπαίνει στη ζωή της Μέις- Μαριάννας-Μαρίας καθώς και οι γλώσσες. Πρωταγωνιστικοί ρόλοι, χαμένες φιλίες και πάλι. Εξουθενωτικές πρόβες, νέοι δάσκαλοι, νέα όνειρα …για την μητέρα της Μαρίας! Στη νέα της δασκάλα την Ιντάλγκο για πρώτη φορά η μικρή δεκαεξάχρονη Μαρία μπορούσε να πει ότι ένιωθε, τα παράπονα, τα προβλήματα, τα μυστικά της. Ίσαμε που έγινε μονωδός στη Λυρική και παρά τα δύσκολα και τις παράξενες λέξεις και έννοιες που δεν καταλάβαινε, τον τορπιλισμό της Έλλης τον βίωσε για τα καλά…

Κι η Ιστορία μαθαίνεται και γράφεται αλλιώς  με τον καταπληκτικό λόγο της Κατερίνας Λαγού μέσα από τις παραστάσεις και εμφανίσεις στο Παλλάς και τα συναισθήματα της μικρής χορωδού ! Ο βηματισμός των στρατευμάτων κατοχής μα και των ταλαιπωρημένων Ελλήνων θυμίζουν στην Μαρία όπερες διάσημες. Κι ακολούθησε η κατοχή, η πείνα, το κρύο, ο φόβος κι ο θάνατος… Κι η απαγόρευση κυκλοφορίας, η συσκότιση κι ο εγκλεισμός μαζί με εκείνους τους Άγγλους και ιδιαίτερα τον Τζον Άτκινσον. Κι ύστερα συνέβη ένα ακόμη θαύμα που πάνα είχε σχέση με την  μουσική. Η Μαρία γινόταν όλο και πιο γνωστή ακόμα και στα εχθρικά στρατόπεδα. Και η φωνή της πια είχε γίνει σύμβολο και βάλσαμο στις δύσκολες ώρες…

Στο βιβλίο περιγράφεται με μοναδικό τρόπο η βιογραφία της Μαρίας Κάλλας μέχρι περίπου τα είκοσι τρία της χρόνια και η μέχρι τότε προσπάθεια και πορεία της τεράστιας καριέρας της. Ταξίδια ανά τον κόσμο, αποχωρισμοί, οικογενειακοί καυγάδες, μεγάλες αλλαγές, αποφάσεις, δυσκολίες, φτώχεια, πείνα κι υπερηφάνεια. Μαζί με όλα τούτα μαθαίνουμε και  Ιστορία, ο Ελληνοιταλικός πόλεμος, οι Γερμανοί, η κατοχή, ο Εμφύλιος   όπως την βίωσαν στην Αθήνα η Μαρία μαζί με την αδελφή και τη μητέρα της.

Βιβλίο ιδιαίτερα σημαντικό. Αφήγηση συγκλονιστική από την Κατερίνα Λαγού που μας προσφέρει απλόχερα ένα μυθιστόρημα για παιδιά και ενήλικους που διαβάζεται σχεδόν απνευστί. Ένα βιβλίο που μας μαθαίνει, διδάσκει, διασκεδάζει και σκιαγραφεί τη ζωή της μεγάλης ντίβας και καταλαβαίνουμε πως  δεν ήταν ποτέ στρωμένη με ροδοπέταλα. Ένα κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας γραμμένο τόσο ζωντανά και με αφοπλιστική λιτότητα και ύφος που κανένα παιδί δεν θα ξεχάσει ποτέ κάθε γεγονός που περιγράφεται. Θα καταλάβει επίσης πως η Μαρία Κάλλας πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια με χαμηλή αυτοπεποίθηση, με στερήσεις και πολέμους αλλά και με πίστη στον ένα και μοναδικό της στόχο και σκοπό που ήταν η μουσική της και η όπερα…

kallas

Στο βιβλίο αυτό θα νιώσετε τις αγωνίες, τις ανασφάλειες και τις οικογενειακές καταστάσεις που επηρέασαν βαθιά την όποια εξέλιξη στη ζωή της Μαρίας Κάλλας. Μοιάζει με μυθιστόρημα η ζωή της, έγινε μυθιστόρημα πολλές φορές αλλά η διαφορά από τον «Μύθο» ήταν πως όλο αυτό που περιγράφεται ήταν αληθινό.

Να το διαβάσετε  τούτο το βιβλίο. Να αφεθείτε στη γραφή της Κατερίνας Λαγού που θα σας γοητεύσει και θα σας κάνει να αναζητήσετε όλα της τα γραφόμενα :(Ο Χάρτης του Λευτέρη, Χαρίλαος; Τι όνομα είναι τούτο, εκδ. Ψυχογιός). Λόγος αβίαστος, συνεχόμενη ροή στην ιστορία που συγκινεί, συναρπάζει και απομυθοποιεί  την ίδια στιγμή που γιγαντώνει τον Μύθο. Μεγάλη έρευνα, σπουδαίοι διάλογοι, απίστευτες εικόνες που δημιουργούνται διαβάζοντάς το. 

Στο βιβλίο θα θαυμάσετε τις ασπρόμαυρες εικόνες που εικονογράφησε με τον δικό της ιδιαίτερο και πολύ προσεγμένο στυλ η Πετρούλα Κρίγκου.   

Για την Μαρία Κάλλας έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες όπως μια τέτοια βιογραφία για παιδιά και νέους δεν θα βρείτε πουθενά.

Μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο και διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα :https://www.psichogios.gr/el/maria-to-koritsi-me-ta-xilia-onomata.html

 

**Ρόλυ Πόλυ: είδος παιχνιδιού -κούκλας που όταν το πιέζεις πετιέται από την βάση του

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ