Ο Βασιλιάς Μακρυπωγωνάτος…*

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Ένα σύγχρονο-παλιό παραμύθι που μιλάει για την Δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, και την … καταπολέμηση της καταπίεσης και του φόβου.

Της Ελένης Μπετεινάκη

Για πάμε να διαβάσουμε ένα παραμύθι όπως εκείνον τον παλιό καλό καιρό, με βασιλιάδες, με υπηρέτες και  υπηκόους, με διαταγές και ξεσηκώματα αλλά με ήρωά του εκτός από τον ξακουστό Μακρυπωγωνάτο, την Ελευθερία και το Σύνταγμα.

Ένα σύγχρονο-παλιό παραμύθι που μιλάει για την Δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, και την … καταπολέμηση της καταπίεσης και του φόβου. Ένα παραμύθι που μας θυμίζει την Ιστορία της Ελλάδας στα χρόνια της Βασιλείας του Όθωνα και την δημιουργία του πιο σπουδαίου βιβλίου, του Συντάγματος. 

Ο Βασιλιάς Μακρυπωγωνάτος…*

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, στη Χώρα της Φλαφλαγωνίας γεννήθηκε στο παλάτι του Βασιλιά ένα αγοράκι που δεν ήταν όπως όλα τ΄άλλα αλλά λίγο διαφορετικό. Είχε ένα πολύ μακρύ πηγούνι και για αυτό τον ονόμασαν Μακρυπωγωνάτο. ( Πώγων σημαίνει πηγούνι με γένι)Στο μικρό πριγκιπόπουλο άρεσε πολύ να σκαρφαλώνει στα δέντρα, δεν αγαπούσε τα μαθηματικά και του άρεσε πολύ ο χορός και η ιππασία. Και σαν έγινε βασιλιάς άρχισαν τα παράξενα. Σαν αρχή παρήγγειλε μια στολή με 99 ολόχρυσα κουμπιά και 999 κόκκινα πουά. Και επειδή μια εφημερίδα έγραψε πως οι κόκκινες βούλες-πουά ήταν κακό σημάδι και γρουσουζιά απαγόρευσε την κυκλοφορία της και υποχρέωσε όλους τους αυλικούς και τους πλούσιους να φοράνε ρούχα…πουά. Για να διασκεδάσει απαίτησε να ανοίγει όλη την αλληλογραφία των υπηκόων του ώστε να χαίρεται και να συγκινείται με τα γράμματά τους. Έφτιαξε καινούργιους νόμους και απαγόρευσε να διαβάζουν στα παιδιά όποιες ιστορίες ήθελαν οι γονείς τους. Στα απαγορευμένα βιβλία έβαλε τον Κοντορεβιθούλη, τον Παπουτσωμένο γάτο, τη Χιονάτη κι όλα τα παραμύθια που οι πιο αδύναμοι τα έβαζαν με τους ισχυρούς.  Το πιο ακραίο επίσης ήταν πως απαγόρευσε την κυκλοφορία στους δρόμους μετά τις εννέα το βράδυ. Κανένας δεν μπορούσε να παρακούσει τις διαταγές του γιατί θα φυλακίζονταν σε σκοτεινό μπουντρούμι. Τα πράγματά ζόρισαν για τους κατοίκους της Φλαφλαγωνίας όταν τους επέβαλε πολλούς φόρους και δεν μπορούσαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Και ένα βράδυ ακούστηκαν φωνές και καραμούζες και μια πέτρα έσπασε το τζάμι της κρεβατοκάμαρας του Βασιλιά,. Αυτό ήταν η αρχή να ακουστούν οι απλοί άνθρωποι και να αλλάξουν πολλά πράγματα με βασικό την δημιουργία του πιο σπουδαίου βιβλίου του Βασίλειου. Το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο…

Ο Βασιλιάς Μακρυπωγωνάτος…

Η συνέχεια συναρπαστική, ανατρεπτική και άκρως διασκεδαστική. Η Αιμιλία Εμμανουήλ έγραψε ένα υπέροχο παραμύθι, ευφάνταστο, πρωτότυπο και γεμάτο δύσκολες έννοιες που όμως τις παρουσιάζει με τόσο απλό τρόπο που γίνονται αμέσως κατανοητές ακόμα και από τα μικρότερα παιδιά. Ένα παραμύθι με την σοφία και την εξέλιξη των παλιών καλών ιστοριών. Μαθαίνουν τα παιδιά πως πρέπει πάντα να διεκδικούν το δίκαιο και το σωστό. 

Το βιβλίο έχει εικονογραφηθεί από τον Αποστόλη Ιωάννου σαν τα παλιά κλασσικά εικονογραφημένα παραμύθια. 

Στο βιβλίο υπάρχει επίσης η «ιστορία» του βασιλιά Όθωνα και της μοναρχίας στην Ελλάδα,  έτσι ώστε τα απιδιά να μάθουν πότε και πως είχαμε το πρώτο Σύνταγμα στην Χώρα μας και πως άλλαξε το πολίτευμα μας ίσαμε να φτάσουμε στην… Δημοκρατία.

Επίσης στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε ένα παιχνίδι για να γνωρίσουν τα παιδιά τα πρώτα εικοσιπέντε άρθρα του ελληνικού Συντάγματος και το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να έχετε μαζί σας ένα ζάρι και μερικά καπάκια πλαστικών μπουκαλιών για πιόνια. 

Αναζητήστε τούτο το παραμύθι και διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα : https://www.kedros.gr/product/9210/basilias-makrypwgwnatos-biblio-allaxe.html 

*Ο Βασιλιάς Μακρυπωγωνάτος και το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο, Αιμιλία Εμμανουήλ, εικ: Αποστόλης Ιωάννου, εκδ. Κέδρος

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/ 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ