Ο μαέστρος Ραφαήλ Πυλαρινός αποκαλύπτεται στο #face_stories

Ελίνα Φαρσάρη
Ελίνα Φαρσάρη

Η "Λειτουργία του Ορφέα", η τελευταία Διεύθυνση Ορχήστρας στην Κρήτη και η προσωπική εξομολόγηση

Ο μαέστρος Ραφαήλ Πυλαρινός είναι ένας άνθρωπος με ποιότητες. Στον πληθυντικό αριθμό. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε από την παρουσία του στην υψηλή μουσική τέχνη. Όταν ανεβαίνει στο πόντιουμ ξεδιπλώνεται με τρόπο πληθωρικό το ταλέντο του και η μεγάλη του αγάπη, το πάθος του για τη μουσική. Ο Ραφαήλ Πυλαρινός, όμως, δεν είναι μόνο ένας από τους καλύτερους Έλληνες διευθυντές ορχήστρας. Προσηνής και καλοπροαίρετος, με μια έμφυτη ευγένεια και λεπτό χιούμορ διευθύνει ορχήστρες, συνθέτει, ενορχηστρώνει και φιλοσοφεί μετουσιώνοντας τη σκέψη και το συναίσθημά του σε μελωδία αλλά και σε λόγο.

Το #face_stories συνάντησε τον κ. Πυλαρινό στην ατμοσφαιρική Αίθουσα Συναυλιών του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, με αφορμή το επικείμενο αφιέρωμα στον σπουδαίο Γιάννη Μαρκόπουλο. Στη διάρκεια της συνέντευξης αυτής, ο μαέστρος Ραφαήλ Πυλαρινός αφέθηκε και αποκαλύφθηκε, γνωστοποιώντας την απόφασή του εντός του 2023 να επιστρέψει στην Αθήνα συνεχίζοντας εκεί το πλούσιο έργο του. Έτσι, όπως ο ίδιος μας είπε, η μουσική διεύθυνση της «Λειτουργίας του Ορφέα», του εμβληματικού αυτού έργου του Γιάννη Μαρκόπουλου, θα είναι η τελευταία του στην Κρήτη με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού - Εκτελεστικού Διευθυντή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

«Μετά από τριάμισι χρόνια στο Ηράκλειο» σημειώνει χαρακτηριστικά «ένας κύκλος κλείνει, καθώς για προσωπικούς λόγους εντός του 2023 επιστρέφω στην Αθήνα». Βεβαίως, όπως δηλώνει και μάλιστα με έμφαση, οι δεσμοί του με την Κρήτη και το ΠΣΚΗ θα παραμείνουν αρραγείς. Ο κ. Πυλαρινός μας μιλά ακόμη για το όραμα του μεγαλύτερου πολιτισμικού φορέα της Κρήτης, που μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, και μολονότι μεσολάβησε η πανδημία, κατάφερε να διοργανώσει δικές του παραγωγές και να παρουσιάσει ένα πλούσιο, ποιοτικό πρόγραμμα.

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης, ο μαέστρος αναφέρεται εκτενώς στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Λειτουργία του Ορφέα» που θα παρασταθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού», ενώ στο δεύτερο με περισσότερο εξομολογητική διάθεση μας εμπιστεύεται μύχιες σκέψεις. Μας μιλά για τον ρόλο που έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει η μουσική στη ζωή του, για τον γιο του Διονύση, αλλά και για το πώς γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου του «Φιλο-σοφίσματα!».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη συνέντευξη του μαέστρου Ραφαήλ Πυλαρινού:

 

Λίγα λόγια για τη «Λειτουργία του Ορφέα»

Το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο «Η Λειτουργία του Ορφέα», που συνέθεσε ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης με καταγωγή από το Ηράκλειο Γιάννης Μαρκόπουλος, έρχεται για δύο παραστάσεις στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με τη σύμπραξη της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Ραφαήλ Πυλαρινού.

Η "Λειτουργία του Ορφέα - Από το σκοτάδι στο φως", είναι μια σύνθεση του 1991 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1994 στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών, αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό του ανθρώπου με την φύση, εγκαινιάζοντας μια νέα σχέση κοινού και συναυλιακής παράστασης, ταυτόχρονα με έκθεση κεραμικής, ζωγραφικής και χειροτεχνίας, υπό την αιγίδα του Βελγικού Υπουργείου πολιτισμού. Ο υπότιτλος «Από το σκοτάδι στο φως» χρησιμοποιείται από τον συνθέτη στις ζωντανές παρουσιάσεις του έργου.

Το έργο για συμφωνική ορχήστρα, βαρύτονο, υψίφωνο, αφηγητή, μικτή χορωδία καθώς  και παραδοσιακό σύνολο (λαούτο, κανονάκι και λύρα), είναι δομημένο στη βάση των διασωθέντων αρχαίων ορφικών ποιημάτων. Για το λιμπρέτο ο συνθέτης επέλεξε φράσεις, ακόμα και μεμονωμένες λέξεις από τα θραύσματα των ποιημάτων. Το πνευματικό της περιεχόμενο, εμπλουτισμένο με πολλά στοιχεία αναζωογονεί το μύθο του προφήτη μουσικού Ορφέα. Τα αφηγηματικά μέρη συνοδεύονται κυρίως από άρπα, καθώς η πρόθεση του συνθέτη είναι η δημιουργία ραψωδικής διάθεσης, ενώ τα σημεία όπου δύο φλάουτα παίζουν μαζί, παραπέμπουν στον αρχαίο δίαυλο.

Με την "Λειτουργία του Ορφέα", ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος υλοποιεί το μουσικό του όραμα, καταθέτοντας ακόμα ένα μουσικό έργο - ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού. Αναζητώντας φιλοσοφικά την βαθύτερη ενότητα του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον, το έργο αποτελεί νέα πρόταση και τομή στο σύνολο της ελληνικής μουσικής. Πρόκειται για δημιουργία με ενότητα αισθητικής και φιλοσοφικής άποψης ως προς τις ιδιαίτερες θεμελιακές αρχές του συνθέτη.

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση: Ραφαήλ Πυλαρινός

Υψίφωνος: Τζίνα Πούλου

Βαρύτονος: Κώστας Μαυρογένης

Αφηγητής: Κωνσταντίνος Καζάκος

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Συμμετέχουν:

Μικτή Χορωδία Π.Ε. Ηρακλείου

Διεύθυνση Χορωδίας: Λένα Χατζηγεωργίου

Μικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου

Διεύθυνση Χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines

Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants

Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services

Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines

Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA

Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ

 

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Μαρκόπουλος: Στο ΠΣΚΗ "Η Λειτουργία του Ορφέα"

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ